Sărbătoarea etniei romilor din România, marcată printr-o campanie informativă realizată de Art Safari la metrou 

0
  • Metroul bucureștean găzduiește în perioada 5-15 aprilie o campanie menită să celebreze cultura romă. Proiectul a fost lansat pe 8 aprilie, ziua în care romii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Romilor. 

  • O serie de spoturi video despre cultura romă rulează pe ecranele din stațiile de metrou.

  • Proiectul cultural este realizat de Centrul Național de Cultură a Romilor –Romano Kher, în parteneriat cu Metrorex și Art Safari. 

„Fiecare popor sau minoritate are nevoie de repere identitare și de elite asumate, din punct de vedere etnic. În cazul romilor, nevoia de a-și promova cultura și elita este și mai mare, pentru că tinerii și copiii romi au nevoie de modele rome asumate și recunoscute de întreaga societate românească, astfel încât să înțeleagă că își pot îndeplini obiectivele personale și profesionale pe care și le propun”, declară Mihai Neacșu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher. 

Proiectul cultural își propune să schimbe mentalități, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei și să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.

Romii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională a Romilor pe 8 aprilie. Această dată a fost aleasă ca zi de celebrare de către membrii primului Congres Internaţional al Romilor de Pretutindeni, în 1971, la Londra. În cadrul aceluiași congres a fost adoptată melodia „Gelem, gelem”, ca imn internaţional al romilor și a fost ales un steag.

Steagul internațional al romilor are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul specific acestei etnii de secole întregi.

În România ziua de 8 aprilie este recunoscută ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, ca urmare a adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006.

Despre CNCR: CNCR oferă programe  şi  servicii  culturale  pentru satisfacerea  nevoilor  culturale  comunitare,  în  scopul  creşterii  gradului  de  acces  şi  de  participare  a cetăţenilor  de  etnie  romă  la  viaţa  culturală, prin  activități  ce  susțin  conservarea,  dezvoltarea  și promovarea în societatea românească a culturii și istoriei minorității romilor, motiv pentru care sunt necesare organizarea unor activități  în  cadrul  cărora  să  fie  promovate  atât  elementele  culturale  tradiționale,  cât  și  creații moderne realizate de artiști romi, activități ce urmăresc realizarea unei schimbări de mentalitate și de dezvoltare a  dialogului intercultural.

Despre Art Safari București: Art Safari, proiect cultural național strategic, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 14-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 13 ediții de până acum a înregistrat aprox. 500.000 de vizitatorii. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.