Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Samanismul si gandirea magica

0

SaamanismulFundatia Calea Victoriei va invita din 9 iunie la cursul Samanismul si gandirea magica. Alături de lectorul nostru, Mario Barangea, veti explora unul dintre cele mai primitive fenomene religioase (încă existente) care înglobează traditii din zone geografice diferite (africane, turanice, siberiene, nord- sau sud-americane etc.) si ale carui traditii sunt în continuare studiate de antropologi, etnologi, istorici ai religiilor.

Samanismul este un subiect spre care cineva ar putea veni din curiozitate, in care intra fascinat si din care nu mai iese foarte usor sau, in orice caz, nu cum a intrat. Simplist, samanismul poate fi definit ca o metoda de vindecare, de recuperare a unor parti ratacite din spirit. In realitate e un fenomen teribil de complex si, in general, greu de aproximat.

Samanul este depozitarul unei memorii ancestrale care constă din medieri, vindecări, legende sau stiinte ale predictiei. In cursul intalnirilor se va vorbi despre mutatia suferită de saman în timpul initierii sale, despre tipuri de initieri, tipologii de samani, despre ce este un extaz samanic si despre ce înseamnă o transă samanică si ce se petrece în ea.

Temele celor trei intalnirilor sunt:
1. De ce este samanismul un fenomen religios si nu o religie. Specificul samanismului siberian.
2. Samanismul mongol. Personalitatea samanului mongol – initierile, extazele si invataturile sale.
3. Samanismul si gandirea magica. Statutul constiintei si straturi psihice noi in samanism.

Lector: Mario Barangea
Data incepere: 9 iunie 2015; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3
Frecventa: saptamanal, marti
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.