Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Copiii dotează secția de neonatologie a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” cu echipamente în valoare de 26.000 de euro

0

Redirecționează 2% din impozitul pe venitul anual pentru dotarea maternităților din România

Salvaţi Copiii România a donat astăzi Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon” din București un incubator performant și o masă radiantă cu sistem de resuscitare, în valoare de 26.000 de euro. Anul trecut, în maternitatea Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” au avut loc 1.500 de nașteri și au fost îngrijiți 189 de nou-născuți prematur, aceasta fiind una dintre cele 7 unități medicale de nivel 3 din București. În 2014, Salvați Copiii a mai oferit secției de neonatologie un ventilator de suport respirator, în valoare de 18.800 de euro.

Salvati Copiii Romania19
”Contribuția Salvați Copiii la dotarea secției de neonatologie este inestimabilă, iar susținerea lor repetată în lupta împotriva mortalității infantile este esențială. Cu ajutorul echipamentului donat în 2014 au fost salvate viețile a multor copii născuți prematur sau care sufereau la naștere de afecțiuni respiratorii. Suntem recunoscători și pentru incubatorul și masa radiantă pe care le-am primit astăzi, aceste aparate sunt indispensabile, atât pentru copii, cât și pentru cadrele medicale care le oferă acestora îngrijiri.
Aparatura de ultimă generație este foarte importantă pentru salvarea oricărui copil născut cu șanse mici de supraviețuire. De multe ori, un aparat poate face diferența între viață și moarte, iar implicarea Salvați Copiii în procesul de dotare a secției noastre ne oferă șanse sporite de succes în această luptă.”- Dr. Georgeta Sărdescu, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic de Urgență ”Sfântul Pantelimon” București.

În ultimii patru ani, Salvați Copiii a donat echipamente medicale performante, în valoare de 7.300.000 lei, către 58 de maternități din 34 de județe ale țării, contribuind la salvarea a peste 18.000 de copii anual.

Numai în 2015, Salvați Copiii a dotat cu aparatură medicală 22 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din oraşele: Arad, Pitești, Brașov, Caransebeș, Reșița, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Timișoara, Vaslui, Buzău, București, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală de urgență. De asemenea, în 2015, 8.191 de beneficiari, dintre care 5.876 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani, 872 de femei gravide și 1.443 de mame tinere din 15 localități defavorizate din Moldova, au beneficiat de programe de suport.

O parte semnificativă din fonduri a venit de la contribuabilii care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viață pentru copiii născuți prematur. Astfel, aproximativ 14.000 de contribuabili au ales anul trecut să completeze formularul pentru Salvați Copiii. Suma redirecționată în 2015 a fost de 272.673 de euro, aproape dublă față de cea din 2013, când au fost redirecționați 190.194 de euro.

„Salvarea vieții unui nou-născut depinde de cele mai multe ori de asistență medicală performantă. Medicii pot face minuni, dar au nevoie și de efortul și implicarea noastră. Pentru cei care aleg să redirecționeze către maternități cele două procente din impozitul pe venit, efortul este minim, însă impactul cumulat este foarte important. Banii astfel strânși sunt folosiți în mod direct pentru a asigura supraviețuirea celor mici.

Salvați Copiii și-a asumat sprijinirea maternităților, prin dotarea acestora cu aparatură medicală, pentru că este o urgență și ar trebui să devină o prioritate și pentru politicile publice. România nu stă deloc bine la capitolul mortalității infantile, iar cauzele țin de intervenția medicală imediată. Este greu să accepți faptul că ai fi putut salva un nou-născut, dar nu ai făcut-o. Una dintre soluții ne este la îndemână: redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Nu este nevoie de mai mult decât de un strop de energie pentru a face bine.” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii. Datele arată că 1.628 de copii mai mici de un an au murit în 2014 în spitalele din România, iar lipsa aparaturii se numără printre principalele cauze ale acestor statistici cutremurătoare. Cu un sistem medical pregătit să îi salveze, acești copii ar fi supraviețuit. 2% din impozitul pe venit înseamnă un act medical performant și o viață salvată. Anul acesta Salvaţi Copiii România îşi propune dotarea a 25 de maternităţi și secţii de nou-născuţi din Bucureşti şi din întreaga ţară, cât și continuarea programelor de sprijin pentru beneficiarii din comunitățile rurale.

„Mă emoționez de fiecare dată atunci când vizitez maternitățile și secțiile de neonatologie și simt forța cu care bebelușii născuți prematur luptă pentru viață. Voi continua să susţin cauza Salvaţi Copiii prin promovarea campaniei 2% și recomand tuturor să completeze acel formular, pentru dotarea maternităților, pentru supraviețuirea celor mici. Să redirecționezi 2% din impozitul pe venit este un gest simplu, nu costă nimic, dar aduce enorme beneficii pentru acești copii speciali și familiile lor.” – Amalia Năstase, ambasador al campaniei Salvați Copiii pentru reducerea mortalității infantile.

Patru din șase contribuabili NU direcționează cele 2 procente din impozitul pe venit, banii rămânând în visteria statului.

Deși neredirecționați, banii rămân în visteria statului, doar doi din șase contribuabili au ales să îndrepte 2% din impozitul pe venitul obținut în 2014 către o cauză socială. Datele furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală în 2015 arată că numărul celor care au redirecționat impozitul pe venit a rămas constant în ultimii ani: aproximativ 1,8 milioane de contribuabili, din numărul total de 6.306.064, au decis să contribuie la susținerea proiectelor sociale.

În total, românii au virat 132,9 milioane de lei din impozitul pe venitul din 2014, echivalentul a circa 29,8 milioane de euro, către organizațiile neguvernamentale. În medie, fiecare român a contribuit cu 79 de lei, sumă doar puțin mai mare față de anul precedent, când media a fost de 73 de lei. Judeţele cu cele mai mari sume colectate au fost:

– București, Sectorul 3 – 7.497.219 lei
– Argeş – 5.970.043 lei
– Prahova – 5.885.328 lei
– București, Sectorul 1 – 5.754.809 lei
– Timiș – 5.496.718 lei
– Brașov – 5.395.551 lei
– Bihor – 5.131.437 lei
– Iași – 4.580.883 lei

Organizația Salvați Copiii continuă în 2016 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să-i fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/doilasuta. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2016. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Mulțumim tuturor susținătorilor sensibilizați de cauza reducerii mortalității infantile, care au contribuit cu suport valoros: Amalia Năstase, ambasador al campaniei, Horia Tecău, INNA, Andreea Raicu, Oana Tache, Corina Bârlădeanu, Sonia Argint-Ionescu, Antonia, Ioana Ginghină, Cristian China-Birta (Chinezu’), Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană), Ana Nicolescu (Mămica Urbană), Cristian Florea, Anca Serea, Alexandra Stan, Amna, Nicoleta Nucă, Andrei Leonte, Alina Sorescu, Diana Dumitrescu, Cristina Bazavan, Ana Maria Mitruș, Mihaela Ivan, Ellie White, Sore, Cristina Bălan, Ana Sîrbu & Radu Sîrbu, Mihai Gruia, Marius Marin, George Călin, Camelia Șucu, Malvina Cservenschi, Teo Trandafir, Lavinia Chican, Cornel Ilie.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.