Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

S-a încheiat prima ediţie a UrbanEye Film Festival

0

Cele 11 proiecții din cadrul UrbanEye Film Festival au adunat peste 1400 de spectatori în București, la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie 2014. Festivalul  s-a bucurat de prezenţa unui public numeros şi avizat încă din prima seară. Patru din filmele care au putut fi urmărite la Cinema Elvira Popescu, în perioada 13-16 noiembrie, Cathedrals of culture I şi II, Unfinished Italy/Torre David şi Venice Syndrome au fost proiectate cu toate biletele sold out. Cinefili, arhitecți, urbaniști şi în general toţi cei interesați de locurile în care trăiesc, au avut ocazia, unică în România, să vizioneze o selecție de filme în care oraşele şi clădirile nu sunt doar decoruri în care se desfăşoară acţiunea, ci devin subiecte care creează poveştile.  

Vedetele festivalului au fost cele două proiecții ale filmului Cathedrals of culture, partea I şi partea a II-a (2014, Germania, Danemarca, Austria, Norvegia), cel mai important film de gen în acest moment. Prezentat în premieră anul acesta în secțiunea Berlinale Special la Berlin International Film Festival, filmul este realizat de o echipă de şase regizori importanţi, dintre care Wim Wendres şi Robert Redford reprezintă capul de afiş. Împreună cu ceilalţi regizori Michael Glawogger, Michael Madsen, Margareth Olin şi Karim Aïnouz, cei doi încearcă să  dezvăluie privitorilor sufletul clădirilor. „Dacă clădirile ar putea vorbi, ce ar spune despre noi?”. Fiecare regizor şi-a ales câte o clădire importantă, de la Filarmonica din Berlin până la Centrul Pompidou din Paris, şi a creat un scurt-metraj de o jumătate de oră, care explorează o zi din viaţa acestor  „catedrale ale culturii”, narată de însăşi vocea imaginată a acestora. Perspectiva voyeuristă oferă un periplu în spatele scenelor şi în afara orelor de funcţionare a acestor instituţii, în spatele uşilor închise, într-un format care aşează arhitectura – care de obicei e doar un decor – în centrul scenei.

De alfel, festivalul se adresează unui public cât mai eterogen şi doreşte să conştientizeze asupra unor subiecte care ar trebui să fie de interes general în societatea actuală. Filmele selectate de către organizatori și prezentate în trei secțiuni: Autentic versus Simulacru, Case fără oameni și oameni fără case, Interferențe, reflectă preocupări și subiecte de interes imediat. Urbanizarea și impactul său social și cultural (Houses for all, Torre David, Double Happiness, Venice Syndrome, Aici … adică acolo, perimarea construcțiilor și impactul său local (Unfinished Italy, Temporary 8th) dar și portrete ale “arhitecturii” prin prisma fotografiei (Lucien Hervé. Photographer despite himself, Visual Acoustics. The modernism of Julius Shulman) au fost temele aduse în discuție în serile de festival atât în sala de cinematograf cât și în holul Institutului Francez din București.

Prima ediţie a UrbanEye Film Festival a exprimat potenţialul de creştere a acestei forme de întâlnire artistică. Un eveniment special din cadrul UrbanEye Film Festival l-a constituit prezenţa, în premieră în România, a regizorului Jord den Hollander, organizatorul primului şi celui mai mare festival de film de arhitectură din lume: Architecture Film Festival Rotterdam. Acesta a vorbit publicului, în atriumul Institutului Francez, despre legătura dintre film și arhitectură. Prezentarea sa, Rushing through the architecture and film history, s-a axat pe legătura dintre aspirațiile locuitorilor din orașe și felul în care este prefigurat viitorul lor în filmele artistice. Festivalul și-a propus ca, pe lângă proiecțiile propriu-zise, să incite publicul la discuții despre subiectele arătate în filme. Un prim pas în acest sens a fost făcut, la prima ediție, prin susținerea unor sesiuni de întrebări și răspunsuri după proiecții. Astfel, regizorul Gerrit Messiaen (Lucien Hervé. Photographer despite himself) a răspuns întrebărilor din public și a povestit despre întâlnirea cu fotograful Lucien Hervé, Jord den Hollander (Mission statements. The architecture of Dutch diplomacy) a provocat spectatorii la o discuție despre viața în ambasade și identitatea exprimată prin construcție. După proiecția filmului românesc Aici … adică acolo (2012), regizorul Laura Căpățână-Juller, Dana Bunescu (montaj) și antropologul Vintilă Mihăilescu au discutat cu publicul spectator despre realități globale și locale plecând de la povestea arătată în film. Tot despre proiecte neterminate și spații în așteptarea unei folosințe, a vorbit arhitectul Liviu Ianăși în sesiunea de întrebări și răspunsuri prilejuită de proiecția filmului Temporary 8th (2012).

În cadrul festivalului, în weekend, s-a desfăşurat atelierul de fotografie coordonat de Anja Schlamann, fotograf și arhitect, adresat celor pasionați de oraşul în care trăiesc şi de arhitectura lui, iar duminică, părinţii au putut veni însoţiţi de copiii lor, pentru că cei mici au  participat la atelierele speciale pentru copii, în timp ce părinţii au vizionat filme.

Îlustrând temele abordate cu filme din contexte diferite, de la Caracas la Veneția și din suburbia orașelor spaniole până în satul românesc, UrbanEye Film Festival a provocat publicul să (își) descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.

 

UEFF_01_credit MilutaFlueras

Duminică 16 noiembrie (c) Miluță Flueraș

Aflat la prima ediţie, UrbanEye Film Festival este singurul festival din România care promovează discuția despre mediul construit și viața urbană prin intermediul filmului. Proiectul este inițiat și organizat de Asociaţia ARTA în dialog cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin finanțare din timbrul arhitecturii.

Descrierea filmelor și programul evenimentelor se găsesc pe website-ul festivalului: www.urbaneye.ro

Inițiator și organizator: Asociaţia ARTA în dialog                                            

Partener principal: Ordinul Arhitecților din România

Parteneri: Institutul Francez, Cinematograful Elvira Popescu, Ambasada Germaniei, Institutul Cultural Român, Asociația De-a arhitectura, Arquiteturas Film Festival Lisboa, Hungarian Contemporary Architecture Center, Ojo Conico, Urbego (grup al IFHP), The Trafalgar, Dulce Bun, Domnul de Rouă – Crama Avincis, Cărturești, The Plot, Rendez-vous, FabLab, Kinetic

Sponsor: Hansen Office Design


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.