Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Români care au schimbat lumea: Dimitrie Cantemir sau Prinţul umanist

0

Sâmbătă, 28 ianuarie, ora 11.00, pregăteşte-te să descoperi altfel istoria României, la un eveniment organizat de Fundaţia Calea Victoriei, despre Dimitrie Cantemir – Prinţul umanist.

Cât şi ce anume îţi aminteşti despre Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei pentru numai un an, între 1710 si 1711, doctor al Academiei din Berlin şi “prieten prin corespondenţă” cu Voltaire? Despre acest personaj remarcabil îţi va povesti istoricul Georgeta Filitti tot ce e important să cunoşti.

Dimitrie Cantemir

Vei afla fapte şi detalii de la un lector care ştie să pună lucrurile în context şi să te ajute să-ţi fixezi repere culturale importante. Dimitrie Cantemir (1673-1723), istoric, prozator, filosof şi musician, a avut o viaţă destul de aventuroasă: ostatic la Istanbul în adolescenţă, domn al Moldovei timp de un an, se refugiază, în cele din urmă, la curtea ţarului Rusiei.

După 20 de ani petrecuţi la Istanbul, preţuit şi adulat de lumea savantă, D. Cantemir urcă pe tronul Moldovei şi optează, discutabil, pentru un tratat secret cu Petru cel Mare. Sfârşitul nefericit, în 1711, al războiului ruso-turc îl sileşte să se refugieze la Curtea ţarului. Onorurile de care s-a bucurat acolo, dar şi conflictele necurmate cu conservatorii ruşi au însemnat o viaţă zbuciumată, curmată prea curând de un diabet neiertător.

palatul-lui-dimitrie-cantemir

Te aşteptăm în 28 ianuarie, la 11.00, la Grand Hotel Continental, să urmărim împreună cu istoricul Georgeta Filitti viaţa şi faptele acestui Lorenzo de Medici al românilor, cum l-a numit George Călinescu.

Înscrierea la eveniment se face pe adresa contact@victoriei.ro. Taxa de participare este 35 de lei, iar dacă vrei să afli mai multe despre noi, ne găseşti pe www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.