Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Remix, Use, Share @ Street Delivery – Primul eveniment ORDU

2

Weekend-ul acesta, Organizaţia Română pentru Drepturile de Utilizator (ORDU), asociaţie care militează pentru un internet liber şi pentru utilizarea licenţelor deschise, va organiza primul ei eveniment major în cadrul celei de-a cincea ediţii Street Delivery. Cu această ocazie, vom lansa oficial Declaraţia Drepturilor Utilizatorului, o listă de principii pe care le considerăm necesare funcţionării eficiente şi corecte a internetului în anii care urmează.

Timp de trei zile, aducem Internetul în stradă! Devenit mediul cel mai eficient şi mai utilizat de cooperare artistică, Internetul a dus la apariţia şi dezvoltarea unor forme de licenţiere a operelor artistice care să permită în mod explicit utilizarea, remixarea, transferul şi chiar redistribuirea acestora, după dorinţa autorului. Credem că aceste forme de licenţiere, mai puţin restrictive decât cele stabilite de lege, trebuie încurajate şi promovate.

Prin urmare, între 11 şi 13 iunie, pe strada Arthur Verona, participanţii la Street Delivery vor avea acces liber la filme, documentare, cărţi şi muzică care sunt distribuite de către autorii lor cu licenţe deschise. Veniţi cu stick-uri, hard-uri sau iPod-uri la standul ORDU, fiindcă am făcut o selecţie a celor mai bune asemenea produse artistice. Printre numele pe care le veţi găsi pe hard disk-ul nostru: Nine Inch Nails, Glass Candy, Lucky Dragons, Travka, Lawrence Lessig, Davis Guggenheim, Nina Paley.

În fiecare seară vom proiecta câte un film al cărei distribuţie gratuită este permisă în mod explicit de către autorul acestuia.

Programul proiecţiilor:
Vineri, 11 iunie, 21h – Sita Sing the Blues (animaţie, SUA, 2009). Regia: Nina Paley.
Un lungmetraj de animaţie inspirat de celebra legendă indiană Ramayana, care se concentrează în special spre Sita, soţia lui Rama, încercând să spună „o poveste despre adevăr, dreptate şi strigătul femeilor pentru un tratament egal“, conform cuvintelor autoarei.

Sâmbătă, 12 iunie, 21h – Good Copy Bad Copy (documentar, Danemarca, 2007). Regia: Andreas Johnsen, Ralf Christensen şi Henrik Moltke.
Un documentar despre copyright şi cultura modernă, în contextul Internetului, a reţelelor peer-to-peer şi a altor noi tehnologii. Autorii consideră că creativitatea este în pericol şi că trebuie găsită o cale de mijloc. Altfel, încercând să impunem o protecţie exagerată a celor care deţin drepturile de proprietate intelectuală, vom afecta dreptul de a crea al generaţiilor viitoare
Duminică, 13 iunie, 21h – Nasty Old People (Suedia, 2010). Regia: Hanna Sköld.
Un lungmetraj suedez care spune povestea unei tinere cu simpatii neo-naziste care-şi petrece timpul liber îngrijind patru bătrâni nebuni care au renunţat de mult la viaţă şi nu fac altceva decât să-şi aştepte inevitabilul final.

Şi pentru că în epoca Internetului sharing-ul este principiul de bază după care funcţionează această reţea globală, duminică după-amiază Heathen Audio vă invită la Crowdsourcing Mix. Muzica din telefoane, de pe iPod-uri sau de ce nu, chiar şi de pe antice walkman-uri, poate deveni parte a acestui experiment audio în care orice trecător poate fi, la rândul lui, artist. Lăsaţi-vă piesele favorite să vină la noi!

În plus, vineri, 11 iunie, de la ora 23, va începe party-ul oficial Street Delivery după închiderea muzicii pe stradă. Pe terasa Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) se va lansa Local Records, primul label autohton de muzică electronică care îşi propune să promoveze artiştii români folosind licenţele deschise, pentru a contribui la crearea unui sound specific românesc. Vor susţine reprezentaţii live primii trei artişti care vor apărea pe releasuri Local Records: Bogdan, Minus şi Eusebio (cu o trupă din care mai fac parte Waar, Tebatman şi Emil Ivănescu). Detalii: freshgoodminimal.ro

Ce sunt licenţele deschise?

Când creează o piesă, un artist are automat toate drepturile rezervate pe ea – all rights reserved. Drepturile de autor îi protejează opera pentru a nu fi folosită în alt scop decât acelea în care şi-a dat acordul. Dacă artistul vrea însă ca muzica sa să ajungă liber la mii de fani, să fie ascultată, promovată şi mai ales să inspire, copyrightul este prea restrictiv.
Datorită licenţelor deschise Creative Commons artistul îşi poate gestiona drepturile de autor. El alege dacă să păstreze sau să cedeze dreptul de a folosi piesa în scop necomercial şi dreptul de a permite altora să facă modificări pe opera sa.

BY = Attribution – oricine poate folosi piesa în orice scop, cu condiţia să menţioneze autorul.
SA = Share Alike – oricine poate folosi piesa pentru a face o alta derivata din ea, cu condiţia să o distribuie mai departe sub aceeaşi licenţă CC.
ND = No Derivative Works – nimeni nu are voie să facă o operă derivată din piesă.
NC = No Commercial – oricine poate asculta piesa, ea poate circula liber inclusiv pe internet, dar nu o poate folosi nimeni în scop comercial.
Licenţele CC au valoare juridică şi sunt traduse şi adaptate conform legislaţiei a peste 52 de ţări din lume. În România, au fost traduse şi adaptate la legea română de către Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI).
Mai multe detalii despre licenţe şi utilizarea lor pe creativecommons.org

Organizaţia Română pentru Drepturile de Utilizator (ORDU) militează pentru modificarea şi adaptarea actualei legi a drepturilor de autor la noile paradigme socio-culturale impuse de apariţia şi dezvoltarea Internetului. Considerăm că actuala lege este exagerat de restrictivă, ajungând la situaţia în care transformă involuntar în infractor orice utilizator de internet, şi că lobby-ul intensiv făcut de către cei care îşi propun înăsprirea acestor legi trebuie compensat de către organizaţii care să îi reprezinte pe utilizatori. www.ordu.ro

Street Delivery militează pentru un oraş care să ofere bucurie locuitorilor săi, pentru un oraş în care pietonilor le este acordată aceeaşi importanţă ca şi celorlalţi participanţi la trafic. Ne propunem să determinăm autorităţile să creeze un traseu cultural pietonal în zona străzii Arthur Verona, care in timp sa se extindă pentru a lega parcul Grădina Icoanei de Grădina Cişmigiu. Ne interesează oraşul, felul în care funcţionează el şi felul în care reacţionează la intervenţia oamenilor. Dar ne interesează, în egală măsură, că oamenii să se simtă plini de viaţă şi binedispuşi în interacţiunea lor cu oraşul.
De aceea, timp de trei zile pe an, închidem strada Arthur Verona pentru maşini şi o deschidem pentru oameni.
www.streetdelivery.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.