Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Regine si amante. Eleganta, seductie si intrigi

0

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri 11 februarie, incepand cu ora 19:00 la cursul: Regine si amante. Eleganta, seductie si intrigi, sustinut de istoricul Monica Neatu.

“Va invit sa le descoperim impreuna pe cele care au reusit sa castige favorurile regilor, sa devina regine ale elegantei, sa dea tonul in moda si arta, sa uimeasca sau sa enerveze prin vorbele si faptele lor. Vom incerca sa privim dincolo farduri, rochii si legende, in speranta ca vom deslusi chipul celor care au facut ca istoria sa nu fie o mare plictiseala.”-Monica Neatu

Fermecatoare, elegante, seducatoare si misterioase, reginele si amantele sunt cele care dau stralucire trecutului, ne trezesc curiozitati nebanuite, devenind cu usurinta sarea si piperul diverselor epoci istorice. Privite prin prisma puterii masculine, ele nu si-au gasit intotdeauna locul in ceea ce numim istorie oficiala. Vietile lor au fost rescrise in functie de legende romantice sau intunecate, stilul lor disecat si copiat de contemporani inspira si astazi creatorii de moda, iar capriciile lor de moment au creat adevarate imperii ale luxului. Anuntand vedetele secolului XX, aceste doamne sarmante ne ofera o perspectiva inedita asupra relatiei dintre putere si erotism, dar si un mod de intelegere a destinului feminin de-a lungul istoriei europene.

Temele celor trei intalniri sunt:

1. Puterea doamnelor: de la Aspasia si Messalina la reginele medievale. Sfarsitul evului mediu si aparitia titlului de favorita regala. Agnès Sorel scandalizeaza curtea Frantei. Reginele si favoritele Renasterii. Regina luxului si a otravurilor: Caterina de Medici, dincolo de legenda. Canonul frumusetii antice: Diana de Poitiers. Escadronul volant – sex si politica in timpul razboaielor religioase. Anna Boleyn – de la favorita la regina. Gabrielle d’Estrées si un portret celebru.

2. Regine si favorite la Versailles. Iubirile Regelui Soare. Doamna de Pompadour – iluministii si serbarile galante. Ultima favorita – doamna du Barry. Amoruri libertine. Regina modei – Maria Antoaneta si legenda ei. Sexualitate si putere – Ecaterina II a Rusiei.

3. Seductie si eleganta in secolul XIX. O imparateasa haute-couture – Eugénie de Montijo. Cuferele si parfumurile imperiale  – Louis Vuitton si Guerlain. Marile orizontale de la mijlocul secolului: Contesa de Castiglione, La Païva, …. Cocotele din Parisul anului 1900 si cateva capete incoronate. Sfarsitul unei lumi – 1918. Un scandal interbelic – Doamna Simpson si o abdicare celebra

Lector: Monica Neatu

Regine și amante

Data incepere: 11 Februarie 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3; Frecventa: saptaminal, miercuri

Varsta Minima: 18 ani

Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron

Locul desfasurarii: Str Popa Soare 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri-Blv Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.