VIDEO: Primul episod din seria “Sclavia romilor în Principatele Române”

0

Fundația Roma Education Fund și Dragoș Mușat, autor și dezvoltator al platformei audio-video premium Ochii Minții, au lansat joi, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38) primul episod din seria “Sclavia romilor în Principatele Române”.

La evenimentul organizat și moderat de Dragoș Mușat (a.k.a Tetelu) au fost invitați dr. Ciprian Necula, președinte Roma Education Fund și coordonator la Masterului de Studii Rome din cadrul SNSPA, dr. Valentin Negoi, profesor de istorie și gazda emisiunii online RomStoria produsă de Roma Education Fund, drd. Maria Luiza Medeleanu, expert educațional Roma Education Fund și Mircea Toma, membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

“ Este genul de format pe care îl auziţi pe BBC, New York Times. Este un început, dar un pas uriaş pentru noi, pentru cei care ar trebui să ne asumăm trecutul. Da, românii au avut sclavi – timp de 500 de ani. Este un subiect controversat pentru români, dar am decis să îl prezentăm fără perdea ori inhibiţii. Sigur unii nu vor rezista, alţii nu vor accepta, dar acesta este adevărul.” – Dragoș Mușat.

Cele trei materiale audio Ochii Minții produse și regizate de Dragoș Mușat au fost realizate cu sprijinul Fundației Roma Education Fund, munca de cercetare și redactarea poveștilor purtând semnătura dr. Valentin Negoi. Vocea este a actriţei Silva Helena Schmidt („Libertate”, „Avatar: The Way of Water: Calea Apei”, „Triplusec”). Înregistrările au fost realizate în studioul Taine-Multimedia.

“Ne-a bucurat mult propunerea lui Tetelu, mai ales că REF are de aproape doi ani un proiect video animat despre istoria romilor, proiectul RomStoria. Seria “Sclavia Romilor” realizată de Dragoș aduce ceva nou în România: trei materiale audio de maximă calitate care îți narează istoria romilor având drept punct de pornire poveștile reale ale unor personaje istorice, cum este băiatul Crăciun, sclavul care a fost vândut de trei ori în două zile, sau Florica Constantinescu, studenta romă care a construit prima grădiniță pentru copiii romi din București, în anii ‘30” – dr. Valentin Negoi.

Primul episod al proiectului Ochii Minții prezintă istoria sclavilor romi din România, de la prima atestare documentară (1385) până la începutul secolului al XIX-lea, punând accent pe tipurile de sclavie, pe obligațiile sclavilor în funcție de stăpân, pe diferențele dintre rumânie/vecinie și sclavie, pe teoriile legate de sosirea romilor pe aceste meleaguri.

Episodul este disponibil pe canalele de YouTube Ochii Minţii şi Viva Historia – Istoria adevărată a României.

„Suntem la început, dar încrezători că acest tip de produs media va prinde şi în ţara noastră. La publicul educat, la publicul în curs de educare – invităm românii să îşi asculte istoria. Şi istoriile – căci avem deja în lucru o serie excepţională despre cele mai frumoase momente din fotbalul românesc, realizată împreună cu o peniţă şi o voce de aur” – Dragoș Mușat.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.