Prezentare de carte si eveniment “Tantra-dincolo de mituri”

0

Marți, 26 martie 2013, ora 18.30, la Librăria Mihai Eminescu din București, a avut loc o prezentare de carte realizată de către Editura Herald. Subiectul prezentării a fost ocazionat chiar de titlul colecţiei “Tantra”, o colecţie care cuprinde texte valoroase din acest domeniu spiritual, într-o paletă care atinge atât hinduismul, cât şi buddhismul indian şi tibetan, daoismul. Au fost invitaţi: Aurelian Scrima – director Editura Herald, Radu Bercea – indolog, Daniela Andreescu – scriitor, coach, Vlad Doroican, PR Editura Herald şi moderator al întâlnirii, Geta Vodislav – director Librăria Eminescu şi gazda întâlnirii.

Tantra-Herald-4-www.oriens.ro_thumb

Aurelian Scrima, a început seara cu un citat din Mircea Eliade: „Timp de mai multe generații, datorită ignoranţei, Occidentul a considerat tantrismul drept o luxuriantă şi periculoasă degenerescenţă a spiritualităţii indiene. Până de curând, doar a vorbi despre tantrism era considerat ca ceva de prost gust. Cred că actualmente avem dreptul să ne împotrivim acestei prejudecăţi care, pe scurt, reflecta mentalitatea pozitivistă şi excesiv moralizantă a europeanului mijlociu la sfârşitul secolului al XIX-lea. Fiind vorba de un fenomen spiritual oarecum străin de tradiţiile noastre şi, prin urmare, dificil de înţeles şi de asimilat, tantrismul reprezintă o nobilă şi cutezătoare creaţie a spiritului indian. În el se concentrează, se întrepătrund şi se fecundează reciproc toate tradiţiile spirituale autentice ale Indiei, de la cele mai vechi ritualuri vedice, până la cea mai recentă mistica vişnuită. Dar aceasta surprinzătoare concentrare de multiple tradiţii nu este sincretism. Este vorba aici, fără îndoială, de o noua sinteză.”

Intr-adevăr, Tantra, precum o cosmică “ţesătură, urzeală” (acesta este sensul iniţial, etimologic) prezintă întregul univers fizic şi mental ca fiind asemeni unei ţesături în care părţile se unesc  într-un întreg, şi în care întregul se reflectă în toate părţile lui, precum într-o hologramă. Tantra oferă o viziune a iluminării şi transcendenţei, complet diferită de toate celelalte căi spirituale, sau de diferitele ramuri ale sistemului Yoga. Aşa cum spune şi Eliade, în Tantra s-a produs o sinteză, creându-se o cale aparte care a înflorit apoi, atât în apropiere de căile ortodoxe hinduse, cât şi de cele neortodoxe (jainism, buddhism), penetrând apoi cu putere în zone de interfaţă între mari culturi, tocmai în buddhismul tibetan, Vajrayana, sau în spaţii relativ izolate dar fecunde, cum a fost cazul şivaismului kaşmirian. Tantrele sunt texte care conţin descrieri ale riturilor şi ritualurilor, ale formulelor sacre (mantra), diagramelor mistice (yantra), gesturilor (mudra), posturilor (asana), initierilor (diksa), ale yogăi sau practicilor mistice.

Radu Bercea a făcut o trecere în revistă a fenomenului tantric şi a expus principalele probleme legate de înțelegerea pe deplin a teoriei şi practicilor tantrice în lipsa unei linii de transmitere, în lipsa unui maestru care să poată să ghideze paşii celor care păşesc pe cale. Tantrismul, fie el de sorginte indiană sau tibetană, se bazează pe mistică, pe ritual, pe trecerea dincolo de lumesc şi printr-o continuă antrenare a simţurilor pentru a percepe lumi subtile, concomitent cu elevarea conştiinţei şi a cunoaşterii de sine. Tantrismul nu înseamnă renunțare, ci mai degrabă acceptare a lumii așa cum este ea. De aceea, multe din practicile sale se bazează nu pe extragerea din lumesc, ci prin trăirea aici şi acum a realității. Tratate ca Vijnana Bhairava (aflată în colecţia editată de Herald) prezintă 112 metode de transcendere şi eliberare a spiritului care utilizează situații exterioare sau manifestări corporale, sau atitudini, etc. Radu Bercea a amintit apoi, folosindu-se de originea tratatului Vijnana Bhairava) de culmea tradiției tantrice hinduse, şivaismul kaşmirian, adus în faţa publicului larg de cercetători ca Lilian Silburn, Andre Padoux şi alţii, de maeştri autentici pe linie ca Swami Lakshman Joo şi traducători excelenţi, precum Jaideva Singh. Maeştri ai şivaismului kaşmirian precum Abhinavagupta, Kshemaraja, au nevoie de o înțelegere profundă, în contextul unei practici personale asidue. Nivelul unor asemenea lucrări nu este posibil a fi înţeles la nivelul obişnuit al cititorului modern. De aceea şi dificultatea de a percepe valoarea inestimabilă a unor asemenea texte printr-o abordare obişnuită.

Daniela Andreescu a adus în discuţie tantrismul buddhist, în special cel tibetan Vajrayana. Fiind de specialitate coach, Daniela Andreescu, în afară de traducător de profunzime prin prisma unei practici spirituale personale pe linia buddhistă, a relevat contemporaneitatea unor tehnici străvechi. În prezent, coaching-ul urmăreşte să aducă la suprafaţă potenţialităţile umane în vederea atingerii unui rezultat/ obiectiv profesional sau personal. Ceea ce este extrem de interesant, este faptul că tantrele buddhiste (Theravada sau Mahayana), atât în original cât şi răstălmăcite pentru contemporani de către diverşi promotori precum Lama Yeshe, au darul de a face acelaşi lucru, într-o singură direcţie însă: purificarea minţii în vederea iluminării, sau a conducerii altora pe calea iluminării. Metodele însă sunt de multe ori extrem de simple şi aplicabile, chiar într-un context profesional. Daniela Andreescu a făcut lectură din cartea Introducere în Tantra de Lama Yeshe.

Muzicianul Victor Marius Beliciu din trupa Turya Classical, ne-a acordat în două reprize, câte un moment prielnic reflecției interioare cu ajutorul sitarului, instrument cu corzi specific indian.

Tantra-Herald-6-www.oriens.ro_thumb

Atmosfera a fost caldă, prietenească, Libraria Eminescu s-a dovedit o gazdă admirabilă. Au fost întrebări din public, şi răspunsuri generoase asigurate de invitaţi. Au fost date 3 cărţi din colecţie cadou celor mai bune întrebări. Seara a continuat cu câteva prăjituri şi ceai, un nou prilej de discuţie, de data aceasta şi mai apropiat pentru iubitorii genului spiritual şi artistic.

Reamintim că în centrul dezbaterii s-a aflat colecţia „TANTRA”, a Editurii Herald, colecţiece însumeaza deocamdată următoarele titluri:

  • André Padoux: „Tantra – tradiţia hinduistă”,
  • Dasgupta Shashi Bhushan: „Buddhismul tantric – Doctrine şi practici indo-tibetane”,
  • *** „Vijnana Bhairava – O sută douăsprezece metode de unire cu Divinul”,
  • Lama Yeshe: „Introducere în Tantra. Transformarea dorinţei ”,
  • Lu Kuan Yu: „Yoga daoista – Alchimie şi nemurire”.

Pentru cei care vor sa (re)urmărească desfăşurarea evenimentului punem la dispoziţieînregistrarea realizată de privesc.eu şi pozele pe pagina de facebook a editurii aici.

Sursa articol : www.oriens.ro

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.