Premiul Golden Carpathian de 7.000 de euro a fost acodat proiectului Hel din Polonia

0

Trei menţiuni a câte 1000 de euro au fost acordate proiectelor din Olanda, Palestina şi Ungaria

În perioada 23 – 26 august 2012, la cinema Patria (Bucureşti), a avut loc a doua ediţie a Târgului de Film GOLDEN CARPATHIAN, organizat de Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană (AICE), Agenţia Idea Zone cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi RADEF România Film.

Câştigătorul concursului de proiecte cinematografice, desemnat în urma evaluării juriului format din reprezentanţi de marcă ai cinematografiei internaţionale, este Hel din Polonia. Trei menţiuni a câte 1000 de euro au fost acordate proiectelor Second Hand Life din Olanda, Sinless City din Palestina şi The Quiet American Ron Holloway din Ungaria. În competiţie au fost înscrise şi prezentate caselor de producţie participante 17 proiecte cinematografice din 20 ţări. Premiile în valoare totală de 10.000 de euro sunt oferite de Ministerul Culturii şi Consiliul Naţional al Cinematografiei.

Invitaţii celei de-a doua ediţii a târgului au reprezentat 20 de ţări: Albania, Anglia, Azerbaidjan, Bosnia-Herţegovina, Republica Cehă, China, Croaţia, Franţa, Iordania, Kazahstan, Moldova, Olanda, Palestina, Polonia, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina şi Ungaria.

Juriul celei de-a doua ediţii a Târgului de Film Golden Carpathian, format din reprezentanţi ai cinematografiei: regizorul Adam Cselleng – preşedintele juriului (Ungaria), producătorul Altin Prifti (Albania) şi regizorul Ayoub Daneshvar Ghorbani (Azerbaidjan), şi-a motivat alegerile pe baza unor criterii precum “originalitatea poveștii, diversitatea tehnicilor de filmare, stilul de prezentare, modul în care povestea va atinge sentimentele și gândurile telespectatorilor, evenimente reale și nivelul de risc în producție.”

Hel este proiectul fundaţiei Amondo Film din Polonia, în regia Katarzynei Priwiezeincew. Hel este o destinaţie turistică foarte populară în timpul sezonului de vară, care se transformă în locul perfect pentru un microunivers claustrofob şi izolat în perioada iernii. Peninsula urmează să fie izolată de restul lumii, dar trei tineri turişti sunt daţi dispăruţi. Ancheta va scoate la iveală secretele terifiante ale peninsulei Hel, ascunse cu grijă sub aparenţa unui loc liniştit.

Amondo Films este o fundaţie a regizorilor din întreaga lume şi a celor care împărtăşesc pasiunea şi dragostea pentru arta cinematografiei, ajutând tinerii cineaşti să-şi pună proiectele în practică, să exploreze noi domenii artistice şi să introducă debutanţii în lumea filmului.

Second Hand Life din Olanda este povestea a doi refugiaţi de război care, în căutarea dreptăţii, organizează un tribunal personal pentru crime de război.

Sinless City din Palestina este povestea unui evreu în vârstă de 64 de ani din Ierusalim care porneşte în căutarea adevărului sens al oraşului natal, oraş sacru pentru mai multe religii.

 The Quiet American Ron Holloway din Ungaria este un documentar complex, pe mai multe nivele, care evocă arta cinematografică a ultimelor decenii prin personalitatea lui Ron Holloway, unui dintre cei mai proeminenţi istorici de film şi esteticieni al epocii sale.

Dintre cele 17 proiecte care au intrat în competiţie, 4 au fost din Serbia şi câte unul din Bosnia-Herţegovina, Anglia, Croaţia, Olanda, Polonia, Turcia, Ungaria, Moldova, Republica Cehă, Iordania, Tunisia şi Palestina. Competiţia a fost strânsă şi captivantă, proiectele şi proiecţiile din Tunisia şi Palestina bucurându-se de susţinerea ambasadorilor în România.

Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului, cele şase filme din Croaţia, Moldova, Palestina, Tunisia şi Ucraina proiectate în premieră în România la cinematograful Patria, au câştiat admiraţia participanţilor.

În cadrul târgului au fost prezenţi reprezentanţi ai caselor de producţie, expozanţi şi cumpărători din lumea filmului, cât remarcabilă fiind prezenţa jurnaliştilor de la faimoasa revistă Variety Arabia. Case de producţie precum Media Acquisitions din Croaţia, Europe Image International şi Media Saudet, ambele din Franţa, au anunţat deja semnarea primelor contracte.

 

Golden Carpathian este primul târg românesc dedicat industriei cinematografice, organizat în România. Prima ediţie s-a desfăşurat anul trecut în cadrul Golden Carpathian – Ploieşti European Film & Fair. Golden Carpathian este primul târg de film ce vine în sprijinul producătorilor români care au astfel oportunitatea să-şi popularizeze filmele şi proiectele şi să încheie parteneriate de afaceri cu reprezentanţi ai cinematografiei din toată lumea. Organizatorii îşi propun ca unicul târg românesc de film să fie o oportunitate pentru regizorii, producătorii, distribuitorii şi alţi reprezentanţi ai industriei filmului să se întâlnească într-o atmosferă profesionistă, să-şi prezinte filmele, să vândă sau să achiziţioneze drepturi de difuzare sau producţii ori să-şi găsească coproducători pentru viitoare producţii.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.