Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premiera spectacolului de teatru TESTAMENT

0

E posibilă o relație de dragoste între persoane de același sex care au credințe opuse despre viață și moarte?
Despre Dumnezeu?
Ce faci dacă un prieten vrea să se sinucidă? Cum îl ajuți?
Ce ne așteaptă DINCOLO? Avem răspunsurile dinainte pregătite?
Când o tânără avocată debutantă cunoaște și se împrietenește cu o IT-istă nonconformistă, ascunzând un trecut trist, toate aceste problematici ies treptat la iveală.

Miercuri, 28 octombrie, de la 20.15, premiera spectacolului de teatru TESTAMENT, ce va avea loc la Teatrul de Artă din București.
Regia: Radu Popescu
Cu: Ana Sorina Corneanu, Mihaela Popa
Scenografie: Marian Văsii
Muzică: Alexandru Suciu
Multimedia: B4 (Bogdan Benea, Dragoș Mazo, Vlad Gheorghe, Bogdan Nedelcu)

+ BONUS
#LiveSession Poetrip cu Oana și Ștefan

Durata: 1 oră și 30 de minute
Teatrul de Artă București, 28 octombrie, ora 20.15
Rezervări: 0737.904.932 | rezervari@teatruldearta.ro

Bilete: www.eventim.ro/ro/bilete/testament-bucuresti-teatrul-de-arta-412501/event.html sau la intrare, înainte de începerea spectacolului.
Partener: Asociația Accept

afis premiera Testament
Ce este Testament?
Radu Popescu: Este între textele pentru scenă scrisă de mine poate cel mai drag, cel mai important –datorită încărcăturii afective personale care m-a făcut să îl aștern pe hârtie. Și chiar sunt convins, acum, când există o a treia versiune scenică și după ce am primit de la spectatori multe feed-back-uri emoționante – că este o poveste extrem de reușită, care poate avea un impact puternic asupra audienței.

De ce Testament?
Cum spuneam, în spatele poveștii de pe scenă există o poveste personală, deși la prima vedere aceasta ar putea fi cu greu distinsă, pentru că nu există o legătură directă, de suprafață.

Despre ce e Testament?
Este despre cum trecem – sau nu – peste pierderea cuiva drag. Este despre cum propriile convingeri, indiferent care ar fi acestea, ne pot influența parcursul în viață, dar și destinul celor din jurul nostru.

Cum ai ales povestea?
Declick-ul s-a produs când mi-a venit ideea de a pune împreună două personaje, două femei, pe care (dar nu exact ca în spectacol, totuși) le-am întâlnit în viața reală. Și aici, repet, nu mă refer la caracter, personalitate, trăsături fizice sau altceva de felul acesta – ci la convingerile acestor femei și la destinul lor.

De ce 2 fete și nu 2 băieți?
Cred că povestea ar funcționa, cu un minim de modificări, și pentru doi băieți sau bărbați. Sigur va fi altfel, dar poate la fel de interesant. De altfel, am și fost întrebat sau cineva mi-a propus să însceneze acest text în varianta masculină. Momentan nu s-a întâmplat, dar mi-ar plăcea.
E cu două fete pentru că așa s-a dezvoltat ideea inițială. Pentru că la vremea la care am scris textul mi s-a părut mai delicat, mai interesant și mai puțin scandalos în această formă, eu de felul meu fiind totuși o persoană destul de discretă și pudică.
Și un alt motiv, mai meschin, este acela că, așa cum oamenii din domeniu știu, sunt prea puține roluri ofertante pentru femei în comparație cu rolurile pentru bărbați – în general în dramaturgie.

Dacă ar fi sa alegi personajul preferat din piesa ta pe care l-ai alege si de ce?
E greu de ales atunci când sunt doar două personaje și ambele sunt la fel de puternice. Ca și convingeri sunt mai aproape de filosofia de viață a lui Nicole, dar poate că Alexandra este un personaj mai misterios, mai complex.

Ce e moartea pentru tine?
O continuă întrebare.

De unde ideea acestei povești?
O poveste personală + ideea întâlnirii (imposibile în realitate) dintre aceste două femei. Ideea… în general nu știu de unde vine ”Ideea” dar când vine știu că e bine, e un sentiment puternic, iar mai nou știu că asta înseamnă că există o miză reală acolo. Și mă simt norocos că ideile continuă să vină, chiar mai des și mai multe decât am timp fizic să mă ocup de ele.

Daca ar fi să o iei de la capăt, ce ai schimba la această poveste?
Cred că nimic în acest punct în care am ajuns. Am scris-o, am rescris-o și am montat-o sau am ajutat la montarea ei deja de trei ori. Cred că e foarte bine în forma actuală, sunt mândru de ea și cred că e unul din cele mai valoroase lucruri care vor rămâne în urma mea. Sper doar să aibă o viață lungă, să aibă șansa de a fi montată și de alți oameni, pentru a ajunge la cât mai mulți.

Care-i mesajul pentru public?
Cum spuneam și într-un teaser pentru spectacol, mi-aș dori ca mesajul să și-l extragă fiecare în funcție de propriile convingeri și propria filosofie de viață. Deși mi-aș dori ca tocmai aceste convingeri să fie puțin zguduite de vizionarea spectacolului. Ceea ce, spre marea mea bucurie, chiar s-a întâmplat, după cum mi s-a povestit de către o parte din spectatori. Ce nu mi-aș dori – ca oamenii să ne judece sau să judece povestea conform unor pre-judecăți. Să vină cu inima deschisă la teatru. Noi am realizat un spectacol cu toată convingerea și cu tot ce am avut mai bun, și sperăm ca munca noastră să fie primită în același fel.

Producător: Asociația TEATRUL.RO
Proiectul este finanțat printr-un Grant SEE de către Arts Council Norway și Guvernul României prin Programul PA17/2013 – ”Promovarea Diversității în Cultură și Artă în cadrul patrimoniului european”.
Despre Radu Popescu

Fost medic, absolvent al Facultății de Regie Teatru și al unui Master în Dramaturgie la UNATC ”I.L. Caragiale”, Radu Popescu este în același timp un pioner al managementului cultural și al mișcării teatrale independente din România, ca inițiator al ”Bucharest Fringe” – Maratonul Teatrului Independent, al Teatrului Apropo și al Proiectului ”AutoRgara Tinerilor”.

Radu Popescu este din 2006 director executiv al Asociației TEATRUL.RO. Are la activ o nominalizare la Premiul ”Cea mai bună piesă a anului” acordat de către UNITER (la vârsta de doar 20 de ani), o nominalizare la ”Irish Embassy Award for Emerging Romanian Playwright” în 2010, pentru piesa ”Testament”, Premiul de Dramaturgie al Revistei ”Yorick” pe anul 2013, precum și o serie de alte nominalizări la concursuri de dramaturgie din întreaga țară.La începutul anului 2016 este invitat să prezinte în Norvegia două din spectacolele sale la care semnează atât regia cât și dramaturgia: ”Testament” și ”O călătorie cu Urmuz” – scenariu original inspirat de ”Povestiri bizare” de Urmuz și din textele avangardei literare românești de la începutul secolului 20.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.