Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peştera Şura Mare. Povestea unei explorări continue

0

Peştera Şura Mare. Povestea unei explorări continue.

Expoziţie temporară

Din data de 21 octombrie 2020, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu Institutul Român de Speologie Emil Racoviță” (ISER), Asociația Speologică Focul Viu şi Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS) vă invită să vizitaţi expoziţia „Peştera Şura Mare. Povestea unei explorări continue”.

Expoziţia este organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Român de Speologie Emil Racoviță” şi prezintă în premieră publicului o serie de hărți speologice ale Șurei Mari, documente cartografice care atestă diverse etape din procesul de realizare a hărților, fragmente de roci, fotografii şi filme, obiecte specifice explorării speologice (busolă geologică, clinometru, etc).

Expoziţia este deschisă în perioada 21 octombrie – 22 noiembrie 2020, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei (tarif întreg)

Ce este o peșteră? Cum arată o peșteră? Acestea sunt doar două dintre întrebările la care îşi propune să răspundă această expoziţie, cu ajutorul celor 3 curatori: Ştefan Ungureanu – speolog, Asociaţia Focul Viu, Mihai Hristescu – speolog, Asociaţia Focul Viu şi Alexandra Hillebrand-Voiculescu – cercetător, ISER & GESS.

Speologia este știința cercetării complexe a peșterilor. Explorarea oricărei peşteri începe cu cartografierea, deci cu realizarea hărţii acesteia. Metodele de cartografiere sunt în continuă schimbare, pe măsura progresului tehnic, dar procesul de cartografiere rămâne mereu laborios, adeseori periculos, necesită răbdare, rigurozitate, bună condiţie fizică şi nu în ultimul rând curaj.

Expoziția își propune ilustrarea acestui proces, pornind de la un caz unic, peștera Șura Mare. Situată în satul Ohaba Ponor din comuna Pui, judeţul Hunedoara, peștera Șura Mare este cunoscută din timpuri străvechi, în interiorul ei fiind descoperite artefacte datând din perioada neolitică. Explorarea ei științifică a început însă târziu, la începutul secolului al XX-lea şi este încă în plină desfăşurare; noi și noi galerii se descoperă în continuare de către speologi profesionişti.

Mulţumiri speciale:

Autorilor fotografiilor expuse: Cristian Lascu, Andrei Poșmosan, Elena Buduran

BCA / BCRA (British Caving Association / British Caving Research Association)

Centrului Naţional al Cinematografiei

Clubului Speologilor Proteus Hunedoara

Federaţiei Române de Speologie

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.