Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Persoanele cu dizabilităţi din Bucureşti sunt punctuale şi ȋşi respectă termenele de ȋndeplinire a sarcinilor

0

Conform unui studiu iniţiat de Asociaţia React,

Persoanele cu dizabilităţi din Bucureşti sunt punctuale şi ȋşi respectă termenele de ȋndeplinire a sarcinilor

  • 94% dintre respondenţii din Bucureşti consideră că persoanele cu dizabilităţi sunt punctuale şi ȋşi respectă termenele de ȋndeplinire a sarcinilor
    • Majoritatea companiilor mari preferă să plătească taxe în loc să angajeze persoane cu dizabilităţi
    • Economia socială reprezintă o soluţie la dezvoltarea sustenabilă a comunităţii locale

În studiul iniţiat de Asociaţia React, ȋn cadrul platformei „Fabrica de Bine” din proiectul “Dezvoltarea Economiei Sociale prin Înființarea și Dezvoltarea de Întreprinderi Sociale” şi prezentat azi ȋn cadrul seminarului “Economia socială: de la afacere la profit social”, se relevă faptul că respondenţii din Bucureşti apreciază colegii cu dizabilităţi ca fiind punctuali şi valorizează pozitiv relaţionarea cu aceştia la locul de muncă.

Astfel, 90% dintre respondenţii din Bucureşti consideră că persoanele cu dizabilităţi sunt total dedicate muncii lor. În plus, 81% dintre respondenţi recunosc faptul că un coleg de serviciu cu dizabilităţi se poate adapta foarte bine la ritmul de lucru şi poate ţine pasul cu ceilalţi.

Mai mult, 87% dintre cei intervievaţi din aceeaşi regiune cred că rezultatele muncii unui coleg de serviciu cu dizabilităţi sunt la fel de bune ca cele ale unei persoane fără dizabilităţi iar managerii romȃni sunt de acord cu acestă afirmaţie ȋntr-un procent  de 88%.

Cu toate acestea, majoritatea companiilor mari preferă să plătească taxele impuse de lege în loc să adopte un comportament activ de căutare şi selectare a unor persoane cu dizabilităţi, competente pentru anumite funcţii.

“Rezultatele studiului nostru arată faptul că dorința, capacitatea și pasiunea pe care o depun persoanele cu dizabilităţi în munca de zi cu zi, este recunoscută de către colegii şi șefii lor. Ne dorim ca angajatorii să realizeze că avem de-a face cu un potențial neexploatat și să ofere acestor persoane posibilitatea de a obține, cu demnitate un venit. Economia socială oferă o soluție pentru creșterea ratei de angajare a acestor persoane vulnerabile social şi, sperăm ca exemplul proiectului nostru, “Fabrica de Bine”, să fie preluat de cât mai mulți actori sociali şi economici”, a declarat Anca Ștefan, Managerul Proiectului.

 

Economia socială răspunde nevoii de ocupare a forței de muncă, punând accent pe integrare socială și nu pe asistență socială. Ea se bazează tocmai pe capacitatea membrilor unei comunități de a se coagula și de a se constitui într-o formă de organizare economică. Aceasta identifică și utilizează potențialul resurselor umane, financiare și materiale de care dispune comunitatea.

Uniunea Europeană apreciază economia socială ca fiind un mijloc eficient în procesul integrării ocupaționale a persoanelor vulnerabile, considerând-o un răspuns social la problemele crizei actuale și un partener serios al societății civile și al statului.

Din păcate, conform studiului întreprins de Asociația React, conceptul de economie socială este foarte puțin cunoscut în România iar formele existente pe piață nu sunt competitive.

La eveniment au participat reprezentati ai AJOFM, Directiei Generale de Asistenta Sociala, ONG-urilor, unitati protejate, companii, studenti si profesori.

 

Fabrica de Bine este un proiect de dezvoltare a economiei sociale şi de integrare în câmpul muncii a persoanelor vulnerabile social. Proiectul se desfasoară pe durata a 32 de luni şi are ca finalitate înfiintarea a 6 întreprinderi sociale în 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României: București și Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Sud Muntenia. Astfel, până în februarie 2013, proiectul va crea 150 de noi locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi şi persoane care trăiesc din venitul minim garantat.

Studiul a fost realizat la inițiativa Asociației REACT în cadrul proiectului strategic POSDRU /84/6.1/S/50269 intitulat „Dezvoltarea Economiei Sociale prin Înființarea şi Dezvoltarea de Întreprinderi Sociale”. Cercetarea s-a desfășurat la nivel național, în perioada ianuarie – februarie 2011, pe un eșantion de 1010 persoane selectate aleator, cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban, din regiunile de dezvoltare București, Muntenia, Moldova Nord, Oltenia şi Transilvania Sud, regiuni în care se desfășoară proiectul Asociației REACT.

Asociația REACT este o organizație neguvernamentală, non profit, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societății civile prin proiecte ample, cu rezultate semnificative în îmbunătățirea calității vieții membrilor comunităților vizate. Prin programele pe care le desfășoară, organizația vizează trei domenii: integrare socială, educație și sănătate publică. Până în prezent, Asociația REACT a câștigat 9 premii de excelență care-i certifică profesionalismul și capacitatea de implementare. Printre proiectele organizației se numară: O șansă pentru viață – program național de donare de sânge, Succes în carieră – proiect național de conferințe mentorale pentru liceeni, Frații mai mari – proiect de integrare socială a copiilor institutionalizați.

Asociația REACT dezvoltă proiectul strategic POSDRU /84/6.1/S/50269 intitulat „Dezvoltarea Economiei Sociale prin Înființarea și Dezvoltarea de Întreprinderi Sociale”. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin programul operațional sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni! și se încadrează pe Axa prioritară 6 – Promovarea Incluziunii Sociale.

Valoarea totală a proiectului este de 18.073.582 RON, din care asistența financiară nerambursabilă însumează 16.698.525 RON.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.