Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pe 13 octombrie, ne vedem la prima ediție a Galei inițiativelor locale – Oamenii cresc satul!

0

Pe 13 octombrie 2015, RuralNet premiază oameni și organizații cu inițiativă, aducând poveștile lor de succes în cadrul primei ediții a Galei inițiativelor locale Oamenii cresc satul, un eveniment dedicat dezvoltării comunitare, satului românesc și potențialului mediului rural.

Cine schimbă România rurală de la firul ierbii? Care sunt poveștile satului românesc actual? Cu astfel de întrebări am pornit la drum, din dorința de a scoate la suprafață poveștile despre implicare, determinare și perseverență pe care le întâlnim în comunitățile cu care lucrăm. Vă așteptăm să le cunoașteți prin vocile câștigătorilor, marți seară, declară Marton Balogh, purtătorul de cuvânt al rețelei RuralNet și director regional al Fundației Civitas.

Gala initiativelor locale Oamenii cresc satul

În cadrul Galei vor fi premiați câștigători din următoarele 4 categorii:

  • Împreună creștem satul – organizații comunitare (asociație, fundație, grup de inițiativă locală, grup de acțiune local, grup de producători etc.). Aceste organizații comunitare îmbunătățesc semnificativ viața membrilor comunității, folosesc creativ resurse locale, implică autoritățile locale în rezolvarea problemelor comunității.
  • Susținem oamenii să-și crească satul – organizații de suport pentru procesele de dezvoltare comunitară. Aceste organizații susțin, prin consultanță și finanțări, alte organizații/grupuri de inițiativă, cât și oamenii din sate pentru a crea schimbările pe care și le doresc.
  • Și statul crește satul – instituții publice care susțin dezvoltarea comunitară. Aceste instituții implică membrii comunității în luarea deciziilor pentru dezvoltarea economică și socială a acelei comunități.
  • Cu inspirație creștem satul – jurnaliști care contribuie la vizibilitatea poveștilor cu și despre oameni și organizații care cresc satul românesc.

Pentru mai multe detalii despre cele 23 de nominalizări eligibile, înscrise în competiție, puteți consulta catalogul pe site-ul RuralNet.

Evenimentul este susținut de partenerii media: Gazeta de Agricultură, Decât o revistă, CARIERE, jurnal de leadership.

Context: Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului RuralNet – rețeaua pentru dezvoltare comunitară, implementat de Fundația PACT în parteneriat cu Fundația CIVITAS Cluj-Napoca și Centrul de Asistență Rurală Timișoara și finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG România.

Ne dorim să promovăm practicile, principiile și rezultatele dezvoltării comunitare ca soluții noi la probleme de politici publice a căror rezolvare se lasă așteptată.

Despre RuralNet

RuralNet – rețeaua organizațiilor active în dezvoltare comunitară în mediu rural a fost fondată în anul 2002 și este constituită dintr-un număr de 13 organizații membre active în toate regiunile de dezvoltare ale țării. Cele 13 organizații lucrează cu organizații comunitare / structuri comunitare asociative / comunități din mediul rural, iar în momentul de față, ca rezultat direct al intervenției în teren a acestora, există peste 100 de organizații comunitare active în satele din România.

În plus, RuralNet este singura reţea de dezvoltare comunitară la nivel național care contribuie activ la procesul de elaborare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Direct sau prin membrii săi, RuralNet face parte din organisme consultative ce vizează dezvoltarea și monitorizarea de politici publice și programe de finanțare cu fonduri europene aferente Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, RuralNet este membră în:

  • Comitetul de monitorizare pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020,
  • 4 din 6 grupuri tehnice de lucru PNDR 2014-2020 (Leader, Inovare, Infrastructură rurală, Dezvoltare economică în mediul rural),
  • Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.