Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Parfumul: din Antichitate la extravagantele contemporane

0

Parfumul din Antichitate la extravaganțele contemporaneFundatia Calea Victoriei va invita luni 26 mai, ora 19.00, la un atelier dedicat povestii fascinante a parfumului, Parfumul: din Antichitate la extravagantele contemporane, sustinut de Monica Neatu.

Va invitam, de-a lungul a trei ateliere, sa descoperim istoria si semnificatiile parfumului, sa ii aflam secretele si sa ii descoperim utilizarile. In calatoria noastra inmiresmata, ne vom opri asupra unor imagini si reclame celebre, vom afla notele dominante din parfumurile faimoase, iar la final ne vom delecta cu cateva retete si testere.

“Parfumul, deopotriva sacru si efemer, a fascinat oamenii inca de la inceputurile Istoriei. Povestea sa ne pune in fata a numeroase curiozitati si paradoxuri, caci efluviile sale incantatoare ne plaseaza intr-o lume a seductiei. Considerat, in Orientului antic si la inceputurile Crestinismului, dar al divinitatii si simbolul regalitatii sacre, parfumul devine si semn al desartaciunii umane, atunci cand era folosit in exces de cochetele din evul mediu si Renastere. Elegantele veacului al XVIII-lea ne fascineaza si astazi cu manusile lor parfumate si saculetele de iasomie ascunse in faldurile rochiilor.”- Monica Neatu

Temele celor trei intalniri sunt:

1. Lumea Orientului Antic si utilizarea primelor parfumuri. Corintul si inceputurile “industriei” parfumurilor. Miresmele romane si extravagantele de la sfarsitul Antichitatii. Evul mediu si aromele orientale. Aparitia alambicului si regulile distilarii. Parfumul reginei Ungariei si utilizarea alcoolului in compozitie.

2. Aromat si pestilential in epoca Renasterii si Barocului. Atunci cand parfumurile, pudrele si pomezile inlocuiau apa… Manusile parfumate si gloria orasului Grasse. O noua profesie – creator de parfumuri.  Epoca luminilor si intoarcerea spre natural. Cu ce se parfumau doamna de Pompadour si Maria Antoaneta? Eau de Cologne Originale 4711.

3. Inceputurile parfumeriei moderne. Guerlain – emotie, atmosfera, personalitate. Creatorii de moda si parfumurile – Paule Poiret, Chanel, Jeanne Lanvin, Jean Patou. Cateva nasuri celebre. Importanta flaconului. Artizanii contemporani si inventiile lor fascinante – de la mure si mosc la parfumul hainelor uscate la soare.

La ateliere vor fi exemplificate (se vor mirosi) diverse tipuri de parfumuri pentru o mai buna intelegere a povestilor si informatiilor prezentate: condimente, plante, parfumuri, uleiuri aromate, sapunuri, pudre, etc.

 Lector: Monica Neatu

Data incepere: 26 Mai 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptaminal, luni

Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.