Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOTO: Plimbare în Parcul Luigi Cazzavillan din Bucureşti

0

Text&foto: Andra Calenic

Pe străzile pline de pace din apropiere de Cişmigiu, ascuns după case vechi şi cam dărăpănate, am descoperit un adevărat ostrov de vegetaţie: parcul Luigi Cazzavillan.

Privit de sus, pe Google Maps, micul parc are forma unui pătrat aproape perfect, închis între străzile Luigi Cazzavillan, Transilvaniei, Temişana şi intrarea Temişana. Spaţiul este dominat de simetrie: în mijlocul a două alei concentrice, una mai mare şi una mai mică, se află bustul lui Cazzavillan, iar prin centrul parcului mai trec alte două alei dintr-un colţ în altul, formând un X.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este un parc curat şi foarte bine îngrijit, ce emană o senzaţie plăcută de intimitate. Pe lângă geometria liniştitoare, ce are atât de special acest loc sunt copacii şi tufele bogate care formează adevăraţi pereţi de-a lungul aleilor. Porţile de acces sunt străjuite de câte doi arbori înalţi, ca două coloane gemene, iar încă de la intrare privirea îţi este călăuzită direct spre statuie.

P4260445

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dar cine este personajul al cărui nume îl poartă parcul?  Luigi Cazzavillan (1852-1904) a fost un ziarist italian stabilit în România, desfăşurând aici o bogată activitate jurnalistică. În anul 1884 a fondat cotidianul independent Universul, a contribuit la apariţia unor ziare şi reviste, iar o perioadă a fost profesor de limbă italiană la mai multe şcoli din Bucureşti.

Grupul statuar din inima parcului e destul de simplu: bustul lui Cazzavilan este cocoţat pe o coloană împodobită cu ceva ornamente, ce are în jur trei copii înaripaţi. Dispuse pe marginea aleilor, băncile sunt într-o stare foarte bună şi au un aer cochet – te îmbie să te aşezi şi să respiri un pic de linişte.

P4260452

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În jurul rondului sunt câteva case cu o arhitectură superbă, dar care din păcate stau să se transforme în ruine. Chiar şi aşa, parcul şi întreaga zonă sunt perfecte pentru momentele când vrei să explorezi un colţ uitat al Bucureştiului şi să te relaxezi departe de agitaţia cotidianului.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.