Orășelul de turtă dulce ajunge în Centrul Comercial Drumul Taberelor

0

TĂRÂM DE POVESTE PENTRU TOATĂ FAMILIA ÎN CENTRUL COMERCIAL DRUMUL TABERELOR: EXPOZIȚIA ORĂȘELULUI DE TURTĂ DULCE

DESCOPERIȚI ALĂTURI DE CEI DRAGI MAGIA UNEI CITADELE DULCI, ÎN MINIATURĂ 

– Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 5-28 decembrie, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită,  în incinta centrului comercial Drumul Taberelor, la parter, în zona food court.

Până pe 28 decembrie 2023, Asociația ESCU și centrul comercial Drumul Taberelor îi invită pe bucureșteni să intre în atmosfera de Sărbători prin vizitarea unei expoziții multisenzoriale, care reconstituie o citadelă artizanală comestibilă, în miniatură, și aproape în întregime coaptă din deliciosul aluat de turtă dulce. Multe din clădiri sunt făcute având ca inspirație construcții impozante din București. Tărâmul de poveste este imaginat de maeștrii cofetari ca un orășel plin de zeci de ansambluri rezidențiale și clădiri fanteziste de turtă dulce de diferite dimensiuni, trenulețe și mașini, bastoane de acadele, bomboane colorate, butaforii apetisante, străzi și drumuri, părculețe de distracții și multe alte elemente care compun geometria arhitecturală a unei adevărate metropole. Scopul expoziției este de a conecta publicul cu arhitectura unui oraș printr-o amenajare concepută pentru sezonul sărbătorilor. 

Figurinele alegorice de turtă dulce sunt preparate de către brutari profesioniști și vor fi expuse într-un peisaj înzăpezit spectaculos, decorat cu copaci împodobiți, sistem de iluminare dedicat și diverse personaje și forme geometrice de turtă dulce. Expoziția este inspirată de tematica Pepperkakebyen – Orăşelul de turtă dulce din Bergen, Norvegia, un eveniment anual emblematic care găzduiește de peste trei decenii cel mai important târg și cea mai mare construcție de turtă dulce din lume, și care atrage mii de admiratori. 

În această expoziție interactivă, vizitatorii vor afla o mulțime de informații interesante despre istoria turtei dulci, vor putea cunoaște îndeaproape condimentele exotice folosite pentru coacerea ei – și apoi le vor putea încerca să le distingă cu propriile simțuri, totul devenind o experiență amuzantă și gustoasă deopotrivă.  

Chiar dacă sună greu de crezut, primele rețete de turtă dulce datează de mii de ani, încă din Antichitate. Potrivit The Gingerbread Book, a autorului Steven Stellingwerf, se pare că turta dulce și ingredientul ei secret – picantul ghimbir au fost aduse în Europa occidentală în secolul al XI-lea de către cruciații care se întorceau în țările lor de origine. Prin secolul al XVI-lea, desertul era deja vândut în afara mănăstirilor, în farmacii şi pieţele populate de producătorii locali, dar și prin brutăriile care răspândeau mirosul tare, de ghimbir, pe toate străzile orașelor. Turta dulce a devenit însă cu adevărat faimoasă prin Omuleții de Turtă Dulce (Gingerbread man) pe care Regina Elisabeta I a Angliei îi oferea cadou invitaților săi, prin descrierea căsuței de turtă dulce din povestea Hänsel și Gretel a Fraților Grimm, prin desenele animate Shrek, dar mai ales prin numeroasele târguri de Crăciun din diferitele orașe europene, unde acest desert apetisant este dus la rang de artă.

Despre Asociația ESCU:

Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala noastră direcție de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spațiul public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale benefice la nivel național. Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate și antreprenoriat cultural, organizând evenimente multidisciplinare, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale. În perioada 2015 – 2023, Asociația ESCU și-a dezvoltat portofoliul, în afara festivalului emblematic multicultural World Experience/Festivalul Ambasadelor (având deja 5 ediții), cu proiecte care se axează pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate/branding și educație culturală pe diverse tematici, respectiv Printre proiecte enumerăm- World Experience Festival/Festivalul Ambasadelor, NATO Youth Academy, Muzeu Pop-up Generația Millennials, Made in RO: muzeu de publicitate și branduri românești, Cuvinte Ilustrate: povești românești pe bandă desenată, expozițiile România la Jocurile Olimpice, Joc și Joacă, The Musical Man – sunetul muzicii in jurul lumii, The Brain: Mind & Emotions, Alice în Țara Minunilor – o poveste reciclată, O istorie a iubirii în România și în jurul lumii, Muzeul Orășelului de Turtă Dulce, Biblioteca Magică, precum și expoziții itinerante, axate pe edutainment pentru publicul prezent în marile centre comerciale din diferite orașe din țară.

Asociația ESCU are o activitate cu o creştere anuală organică, expusă în repetate rânduri mediatizării naţionale și internaţionale, cu un portofoliu de iniţiative culturale care au fost organizate sub egida UNESCO, European Year of Cultural Heritage și a European Congress of Local Governments, precum și a numeroase instituții culturale partenere din România. Proiectele noastre au adunat de-a lungul timpului peste 350.000 de participanți. https://asociatiaescu.ro/ 

Despre Centrul Comercial Drumul Taberelor 

Situat într-un cartier în plină mutație, centrul a evoluat de la concepția inițială la un proiect nou,  de la o poziționare bazată pe proximitate și convenienţă către o nouă serie de promisiuni care-i construiesc personalitatea ca centru de viață urban. Drumul Taberelor este centrul comunităţii din Drumul Taberei, un centru comercial care oferă mai mult decât cumpărături şi relaxare, un loc care aduce împreună “taberele” diferite din cartier. Face asta prin designul centrului, activităţi, zone interactive menite să topească barierele dintre oameni şi să aducă laolaltă întreaga comunitate locală.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.