Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O istorie a elegantei. De la noblete la snobism

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni 5 mai, ora 19.00, la cursul O istorie a elegantei. De la noblete la snobism, sustinut de istoricul Monica Neatu.

Adeseori ne intrebam, atunci cand rasfoim diverse ghiduri de bune-maniere, cum s-a nascut ideea de politete si care este istoria din spatele unor gesturi codificate care au intrat in firescul cotidian. Vom descoperi ca multe dintre regulile de bunacuviinta de astazi se datoreaza obiceiurilor de la marile curti nobiliare din Europa medievala.

Va invitam sa descoperim impreuna, de-a lungul a trei ateliere, cum s-a nascut si dezvoltat conceptul de eleganta in cultura europeana. Cu ajutorul a numeroase imagini si texte, vom afla modul in care s-a elaborat legatura dintre noblete si eleganta, cum au fost civilizati cavalerii razboinici si care este originea unor reguli existente si astazi.O istorie a eleganței

Vom admira imaginea gentleman-ului perfect, arbitru al elegantei, care isi regiza cu grija aparitiile in societatea snoaba a secolului XIX. Nu vom uita nici de doamne, fie ca se doreau niste personaje avangardiste, precum marchiza Luisa Casati, fie ca se multumeau sa stabileasca trendurile in materie de moda si petreceri precum nenumarate amfitrioane din Belle Epoque.

Temele celor trei intalniri sunt:

1. Inceputurile elegantei europene – Evul mediu si Renasterea. Procesul civilizarii – gesturi si atitudini. Societatea de la marile curti nobiliare – reguli si codificari comportamentale. Masa-furculita si cutitul, tacamuri individuale. Corpul – igiena si intimitatea. Cartea curteanului- o noua definitie a elegantei.

2. Eticheta  de la curte – gesturi, haine si aparitii in societate. Almanahul Gotha.  Revolutia franceza – himera egalitatii. Cum se naste ideea elegantei masculine? Conceptul de dandy si impactul lui asupra societatii europene. Elita urbana si ideea de noblete/eleganta. Clubul si aparteneta la o anumita elita sociala.

3. De la eleganta la snobism – cand se face trecerea? Cum definim snobismul. O scurta istorie a snobismului.

 

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 5 Mai 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptamanal, luni

Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.