Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O bandă ocupă un muzeu: banda desenată!

0

O bandă ocupă un muzeu: banda desenată

(complici: Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă Contemporană, artiști români)

În intervalul 16 iunie – 16 octombrie 2011 va putea fi vizitat, la București, Muzeul Benzii Desenate, un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România.

Muzeul va fi deschis la etajul 4 al MNAC şi va avea două spaţii expoziţionale, o mediatecă (bibliotecă şi spaţiu de proiecţie), o zonă destinată creaţiei şi atelierelor, precum și un spaţiu pentru dezbateri. O expoziţie permanentă de tezaur va cuprinde lucrări originale ilustrând istoria benzii desenate româneşti, iar patru expoziţii temporare vor fi dedicate lucrărilor contemporane. Vor fi organizate, de asemenea, o serie de conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu arta BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri cu participarea unor autori și editori, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi, nu în ultimul rând, concerte.

Deschiderea oficială va avea loc joi, 16 iunie, începând de la ora 19, când vor fi vernisate trei expoziții permanente: „Tezaur – Istoria benzii desenate româneşti”, „Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România” (contribuţii ale unor mari autori străini care au fost în România de-a lungul timpului) și „Cum se face o bandă desenată”. În același cadru va avea loc vernisajul primei expoziții din Galeria MBD – „Webcomics de Romania“ – și va fi lansat numărul 4 al revistei Comics. În continuare, de la ora 20.30, pe Terasa MNAC se vor face auziţi şi văzuţi Cycler  (myspace.com/cycler) şi The Graphic Show – Sensor cu PisicaPătrată  (myspace.com/sensorevolution).

Printre evenimentele internaţionale se numără proiecţii de filme oferite de Forumul Cultural Austriac şi de Centrul Ceh în luna iulie şi expoziţia artistului portughez Eugénio Silva, o propunere a Institutului Camões şi a Ambasadei Portugaliei în România, în septembrie; pe parcursul întregului muzeu, vizitatorii vor avea acces la o bibliotecă internaţională cu titluri selectate de Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Centrul Belgian de Bandă Desenată şi Centrul de Carte Germană. Toamna va aduce şi o serie de surprize pregătite de British Council. Programul detaliat va fi disponibil la adresa www.muzeulbd.ro, unde se pot face şi înscrierile la ateliere.

„Vom încerca pe parcursul unei perioade limitate de timp să arătam diversitatea şi bogăţia celei de a noua arte în România, să demonstrăm perenitatea acestei arte de-a lungul a 120 de ani, sub trei regimuri politice total diferite, fiecare cu caracteristicile sale, să evidenţiem legăturile dintre banda desenată şi caricatură, ilustrația de carte, desenul animat şi literatură, să punem în valoare creativitatea tinerilor artişti BD contemporani.“ – Alexandru Ciubotariu

Iniţiativa urmează Salonului European de Bandă Desenată organizat de EUNIC Bucureşti în 2010 şi prefaţează a doua ediţie a manifestării, care se va desfăşura în lunile octombrie–noiembrie 2011. Muzeu de artist, Muzeul Benzii Desenate constituie o continuare firească a expoziţiei şi volumului Istoria Benzii Desenate Românești, realizat de Alexandru Ciubotariu împreună cu Dodo Niță și publicat în toamna anului 2010, în contextul Salonului.

 

16 iunie 2011 / Deschiderea oficială a Muzeului Benzii Desenate

19.00 / Etajul IV

Trei expoziţii permanente concomitent:

Tezaur – Istoria benzii desenate româneşti”, „Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România” / contribuţii ale unor mari autori străini care au fost în România și „Cum se face o bandă desenată” / în zona de ateliere, primii paşi în realizarea unei benzi desenate.

Prima expoziţie în Galeria MBD: „Webcomics de România”.

Biblioteca MBD: Lansarea revistei Comics nr. 4.

20.30 / Terasa MNAC

Concert Cycler / myspace.com/cycler

The Graphic Show (Sensor şi PisicaPătrată) / myspace.com/sensorevolution

 

16 iunie – 16 septembrie

Vei avea parte de discuţii inedite, sesiuni de desen, vizite ghidate şi multe poveşti savuroase cu artistul Alexandru Ciubotariu, în fiecare zi a Muzeului Benzii Desenate.

 

22 iunie, 19.00

Proiecţii calde, de vară, la MBD: Animaţii ale unor autori de BD români, dar şi animaţii străine, inspirate de benzi desenate.

 

30 iunie, 18.00

Caricatura şi Banda desenată”, cu Paul Stoica.

Conferinţa va fi însoţită de o mică expoziţie pe aceeaşi temă, de o zi.

 

7 iulie, 19.00

A doua expoziţie din Galeria MBD: „Banda desenată în presă” / o discuţie pe această temă cu Lucian Amarii – Jup, Vali Ivan, Matei Branea, echipa Kamikaze şi alţi artişti din breaslă.

 

9, 16, 23, 30 iulie, 17.00-18.00

8 scurtmetraje austriece în 43 de minute

 

15-17 iulie, 13.00-18.00

Fii creativ alături de noi! Ateliere de bandă desenată cu Puiu Manu şi Cristian Marcu

 

20 iulie, 18.00

Animaţia românească de azi”, cu Daniel Todoran.

Conferinţa va fi însoţită de o mică expoziţie pe aceeaşi temă,de o zi.

29 iulie, 18.30

Seară specială de proiecţie: Kdo chce zabit Jessii / Who Wants to Kill Jessie, Cehia, 1966.

Primul film din cinematografia cehă care a adus fenomenul cărţilor de bandă desenată pe ecran. 13 ani mai târziu, în 1979, aceeaşi scenariști (Václav Vorlícek, Milos Macourek) au creat faimosul film Arabela.

 

11 august, 19.00

A treia expoziţie din Galeria MBD: „Trei trei volume grafice audio pentru copii” / cu Puiu Manu, Ionuţ Popescu, Alexandru Ciubotariu.

Lansarea volumelor pentru copii publicate la Editura Casa Radio, 2011.

Expoziţia va beneficia de trei pupitre audio pentru poveştile redate în benzi desenate.

19 august, 16.00-19.00

Fii creativ alături de noi! Atelier de Live Drawing SANDO cu trei artişti / însoţită de o expoziţie de o zi cu jucăria Sando

 

24 august, 18.00

Ilustraţia de carte şi bandă desenată”, cu Patricia Suliman şi Igor Mocanu.

Conferinţa va fi însoţită de o mică expoziţie pe aceeaşi temă, de o zi.

 

27-28 august, 13.00-18.00

Fii creativ alături de noi! Ateliere de bandă desenată cu artiştii revistei Comics şi Octav Ungureanu


Pentru toamnă mai pregătim şi evenimente inedited din Marea Britanie.

1 septembrie, 19.00

A patra expoziţie din Galeria MBD: „Nichita Stănescu dialog – Sandu Florea semne

Lansare de carte-obiect Nichita Stănescu dialog – Sandu Florea semne

O discuţie despre Literatură şi banda desenată

 

8 septembrie, 19.00

O expoziţie complementară în zona internaţională: „Un portughez în vizită la Muzeul Benzii Desenate” / expoziție a autorului portughez Eugénio Silva.

 

14 septembrie, 18.00

Autori versus editori: cum, unde, de ce” / conferinţă urmată de concluziile Muzeului Benzii Desenate, cu Dodo Niţă

15 septembrie – 16 octombrie

Vino să faci ultimele poze, să cumperi şi să răsfoieşti cărţi rare, într-o lună închidem!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.