Noul număr „Teatrul azi” la Romanian Design Week

0

În ultimul weekend al primăverii, sunteți așteptați la lansarea noului număr al revistei Teatrul azi, în cadrul Romanian Design Week, cel mai mare proiect interdisciplinar din România. Întâlnirea se va desfășura duminică, 28 mai, ora 17.00, la RDW Creative Corner – Platoul Amzei (str. Christian Tell 1-3), și îi invită pe cei interesați la o discuție despre intersecția dintre teatru, scenografie, arte performative, new media, arhitectură și arte vizuale.

Evenimentul este organizat de revista Teatrul azi și Fundația Culturală „Camil Petrescu”, în colaborare cu OISTAT România, și este găzduită de Romanian Design Week.

Redactorul-șef Oana Borș va prezenta numărul 3-4 al revistei Teatrul azi. Cu preocuparea constantă pentru actualitatea teatrală din țară și din străinătate, surprinsă în cronici și articole de specialitate, prezenta ediție, de această dată, își găsește cu ușurință un loc în universul Romanian Design Week, datorită centrului de atenție propus. Rubrica accente, curatoriată de președintele OISTAT România, scenograful Adrian Damian, s-a coagulat sub titlul Scenografii. Astfel, practicienii cu experiență – Irina Moscu, Cosmin Ardeleanu, Ioana Ilaș-Bodale – și tinerele scenografe – Andreea Tecla, Ioana Butnariu, Sarah Cristel și Andreea Oprean – semnează texte despre artă, meserie, inspirație și scenografia viitorului, oferind o perspectivă dinăuntrul atelierului de creație. Pentru interviul ediției, Helmut Stürmer a fost prins de Corina Grămoșteanu într-un dialog destins despre noile tendințe ale scenografiei europene; iar Dragoș Buhagiar scrie, la rubrica semnături de creator, despre procesul transformator prin care trec obiectele, odată ce sunt aduse de conceptul scenografic în luminile reflectoarelor.

În continuarea lansării, întâlnirea va fi preluată de Adrian Damian, care va modera discuția „New Media and Performing Arts” – o temă inspirată de direcțiile propuse de acest număr al revistei. Invitatele sale sunt arhitecta Alina Rizescu și scenografa Irina Moscu.

Alina Rizescu este arhitect, designer de interacțiune și co-fondator al studioului de design cross-media RIZI. A lucrat ca arhitect în Bilbao, Barcelona și București, iar în 2013 și-a înființat propriul studio dedicat proiectelor la intersecția dintre arhitectura, comunicare vizuală și tehnologie. RIZI aduce impreună profesioniști din diverse domenii în proiecte cross-media între mediul fizic și cel digital, cu focus pe experience design. Pe lângă activitatea studioului, Alina Rizescu a studiat Tehnologii Interactive pentru Media și Artele Performative în cadrul Centrului Internațional de Cercetare CINETic al UNATC, concepe și curatoriază expoziții de artă digitală. Proiectele sale urmăresc să creeze conexiuni emoționale și mentale între om și mediul înconjurător prin intermediul designului și tehnologiei.

Nume recunoscut în domeniul teatral din România, Irina Moscu este o artistă ale cărei puncte de interes au o perspectivă interdisciplinară. Nominalizată în 2017 pentru Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie, ea creează decoruri arhitecturale dinamice, cu o estetică inovativă, în care lumina și videoproiecția sunt modelate sculptural. Arhitect de formație, dar pasionată de spațiul dedicat spectacolului, Irina Moscu preferă să își îndrepte propunerile creative spre teatru, teatru-dans, operă, film, concerte, evenimente și prezentări de modă. De-a lungul carierei sale, a lucrat cu regizorii Radu Afrim, Andrei Șerban, Alexandru Dabija, Gianina Cărbunariu, Andrei Măjeri, Botond Nagy, Theodor-Cristian Popescu ș.a. Recent, și-a extins orizontul de experimentare și își explorează posibilitățile creative și în domeniul regiei de teatru.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

*Revista Teatrul azi este editată de UNITER prin Fundația Culturală „Camil Petrescu”. Finanțator: Ministerul Culturii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.