Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noaptea Muzeelor îmbogătește Bucureștiul cu un muzeu neconvențional

0

Noaptea Muzeelor revine cu o nouă ediție, a 13-a, sâmbătă, 20 mai 2017. Muzeele din România își deschid porțile și luminile în aceeași noapte, alături de alte câteva mii de muzee și instituții culturale din întreaga Europă, pentru o sărbătoare a colecțiilor și a creativității care va transforma peisajul urban.

Noaptea Muzeelor aduce în acest an mai multe surprize la București. Dacă până acum, publicul s-a bucurat de oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă, derulate în diverse zone și spații neconvenționale sau în curțile și sălile de expunere ale muzeelor, anul acesta Rețeaua Națională a Muzeelor din România va fi mai mult decât un promotor al evenimentului și un furnizor de servicii complementare pentru public. Rețeaua va fi prezentă cu un proiect curatorial complex care prezintă un concept original și impresionant: “muzeul în continuă transformare”.

Noaptea Muzeelor_vizual

Noul concept de muzeu va fi lansat oficial în perimetrul extins al Nod Makerspace, la două luni după Noaptea Muzeelor, dar va debuta chiar pe 20 mai cu o expoziție dedicată diferitelor tipuri de locuire în Bucureștiul ultimilor 70 de ani. Proiectul curatorial va fi dezvoltat în parteneriat cu Simina Bădică (curator), cu o echipă de experți independenți și cu Asociația VIRA. Fiind un concept cu temă deschisă și proces de formare viu, la dezvoltarea acestei expoziții vor participa creativi, căutători de povești urbane, activiști pentru salvarea patrimoniului orașului București și, nu în ultimul rând, publicul care este invitat să dea conținut temei primei expoziții a muzeului.

“L-am gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce își dezvoltă un nou conținut și colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinație – poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului. Pentru a-l înțelege mai bine, va trebui să îl poziționați între muzeul clasic și cel al unui spațiu alternativ pentru experimentare și contact cu mediul creativ.” – Dragoș Neamu, manager proiect, Rețeaua Naționala a Muzeelor și inițiatorul Nopții Muzeelor în România.

logo NoapteaMuzeelor2017

Și pentru că dialogul devine tema centrală a poveștii propuse de Noaptea Muzeelor la această ediție, el va putea fi extins și în primul spațiu – cafenea al evenimentului. “Cafeneaua” va funcționa în perioada premergătoare Nopții Muzeelor, 15 – 19 mai, în cadrul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi. Va fi spațiul perfect pentru a facilita un dialog inspirațional și constructiv între muzeografi și public care este invitat sa acceseze spațiul și să nu ezite în a oferi sugestii de implicare în dinamica unui muzeu. În spațiul- cafenea vă puteți întâlni cu lectura, cu proiecțiile despre viața muzeelor și veți putea socializa la o cafea și în preajma deliciilor branduite și inventate special pentru eveniment de către artizani ce țin în viața micile bresle gastronomice locale.

Revenim în curând cu noi informații despre a treisprezecea ediție a evenimentului.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.