Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect 2021 de la Antipa!

0

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect 2021. Evenimentul va avea loc vineri, 24 septembrie, între orele 17:00 și 21:00, la sediul din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

ReCoN-nect – The Green Deal: Research communications to CommuNities” face parte din seria Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021 și își propune în acest an să vă explice cum cercetarea și societatea din România contribuie la efortul global de transformare a lumii, în vederea diminuării impactului produs de poluare asupra schimbărilor climatice.

Într-un context în care știința și-a arătat adevărata importanță pe plan mondial, dar în care evenimentele au scos la iveală și vulnerabilitățile și nevoile tot mai acute ale societății actuale, noi suntem pregătiți să vă arătăm modele de cercetători care schimbă lumea în fiecare zi, să scoatem la rampă inovații ale științei, să explicăm și să implementăm împreună schimbarea atât de necesară.

Ziua de vineri, 24 septembrie 2021, va avea un program special de vizitare, muzeul fiind deschis între orele 10:00 și 15:00 (ultimul vizitator va intra la ora 14:00), iar activitățile dedicate Nopții Cercetătorilor ReCoN-nect 2021 se vor desfășura în intervalul 17:00 – 21:00 (ultimul vizitator va intra la ora 20:00).

Programul evenimentelor din această seară cuprinde următoarele activități:

 • Între orele 17:00 și 18:30 – Mini-conferințe susținute în holul central de la parterul Muzeului de către Prof. dr. Răzvan Caracaș, cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique, Ecole Normale Supérieure, Laboratoire de Géologie de Lyon şi profesor la Universitatea din Oslo, Center for Earth Evolution and Dynamics, dr. Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române și dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Invitații speciali ai acestor întâlniri ne vor purta într-o călătorie virtuală în timp, cu 4,7 miliarde de ani în urmă, și ne vor dezvălui lucruri fascinante despre minerale, roci și fosile, astronomie, evoluție biologică și multe altele.

 • Între orele 18:30 și 21:00, curatorul expoziției temporare „Moon Impact – a geological story”, dr. Răzvan Caracaș, profesor la Universitatea din Oslo, le dă întâlnire pasionaților de astronomie și geologie la muzeu, pentru a le dezvălui amănunte despre modul cum au luat naștere Pământul și Luna și cum au evoluat cele două corpuri cerești.

Între orele 18:30 și 21:00, Muzeul va deveni laboratorul tuturor. Vor fi mese la care specialiștii își vor etala microscoape, colecții, planșe și vor sta de vorbă cu vizitatorii. Iată ce vor putea vedea aceștia:

 • Savanți în bucătărie

Coordonatori: Dr. Ana Maria Krapal, Dr. Andrei Ștefan

 • Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice

Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bâlcu

 • Oaspeți nepoftiți la noi în casă

Coordonatori: Dr. Elena Iulia Iorgu, Drd. Alexandra Florina Popa

 • Cum trebuie să preparăm insectele pentru o colecție de entomologie?

Coordonator: Dr. Melanya Stan

 • Metode inedite de colectare a lepidopterelor

Coordonator: Dr. Mihai Stănescu

 • Scarabei mici, coarne mari

Coordonator: Andreea Cătălina Drăghici

 • Muzeul și păsările Bucureștiului

Coordonator: Dr. Angela Petrescu

 • Poveștile de succes ale unor „frumuseți” sinistre – paraziții păsărilor

Coordonatori: Dr. Cristina Constantinescu, Angel Irimia, Dr. Costică Adam

 • Explorări în pandemie – Crustaceele din România

Coordonator : dr. Ana-Maria Petrescu și Dr. Iorgu Petrescu

 • Șerpii, vizitatorii nevăzuți din grădinile noastre

Coordonator: Dr. Tiberiu Săhlean

 • Taxidermia, știință sau artă?

Coordonator: Radu Pană

Participarea la Noaptea Cercetătorilor este gratuită!

Vizitatorii vor respecta pe toată durata evenimentului regulile de prevenție sanitară.

Condițiile de participare se pot modifica în contextul evoluției pandemiei de COVID-19, în funcție de deciziile Comitetului national ptr situații de urgență.

Sponsor principal al Muzeului Antipa: MOL România

Vă așteptăm cu drag!

Detalii: www.antipa.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.