Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Negru pe alb la Bookfest

0

Stradă. Clădiri. Autobuze. Chipuri. Telefoane şi muzică în căşti. Suntem călători grăbiţi: uităm adesea de copaci şi de cer, nu avem vreme să ne oprim, ne pierdem în noianul obligativităţilor zilnice. Ne grăbim să ajungem la serviciu, schiţăm zâmbete de complezenţă, bem în fugă o cafea, încercăm să păcălim traficul, să plătim facturile, să facem cumpărăturile. O goană nebună ne guvernează viaţa: viteza comunicării electronice, a rotaţiilor maşinii de spălat, a cuptorului cu microunde.

Relaţiile cu cei apropiaţi şi, mai ales, cu noi înşine sunt trimise în subsidiar. Această viteză ne sărăceşte. Inventăm tot felul de tehnici prin care să economisim timp. Schilodim cuvintele pentru a le face loc în ritmul nostru alert. “Nu’s aks, brb”, „me 2”, „thx” au devenit exprimări uzuale în comunicarea virtuală şi nu numai. Pentru construcţii sintactice complexe sau metafore nu prea ne mai rămâne timp. De aceea cumpărăm cărţi în acelaşi mod în care cumpărăm pantofi sau roşii: dacă sunt frumoase, dacă au copertă în piele, ca să dea bine în bibliotecă. În plus… le-am strica aspectul de nou dacă le-am citi, nu-i aşa? Mai bine le lăsăm acolo, oricum nu avem timp…

Dar dacă am spune STOP? Dacă am opri pentru o secundă această agitaţie şi ne-am întoarce cu adevărat la cărţi? Cărţi vechi, noi, cărţi roase pe margine, mâzgălite, învelite, cumpărate sau împrumutate. Căci, până la urmă, cuvintele din ele contează şi rostul lor!

De la cărţi pleacă totul: idei, emoţii, descoperiri, locuri, întâmplări. Afli tot felul de lucruri, te îmbogăţeşti spiritual, trăieşti sute de vieţi interesante, te plimbi prin lumea toată. Cărţile îţi dau TIMP pentru toate astea, nu-ţi face griji! O pagină poate fi mult mai plină decât zile intregi din viaţa ta. Cărţile au capacitatea de a opri timpul sau chiar de a-l da înapoi. Pentru că şi timpul se dă la o parte în faţa nemuritorului cuvânt scris, recunoscându-i valoarea. Când pătrundem înţelesul cuvintelor ne împlinim şi ne înfrumuseţăm, ne dezvoltăm şi ne vindecăm, ne maturizăm şi întinerim deopotrivă.

Cum ar fi să ne avântăm în lumea cuvintelor şi să descoperim alte universuri? Să aflăm acel mijloc de a sta de vorbă cu departele nostru, după cum spunea Constantin Noica. Salonul de carte Bookfest îşi deschide porţile între 9 şi 13 iunie pentru toţi cei avizi de cunoaştere. Sunt aşteptaţi şi scepticii… avem zeci de mii de titluri de carte cu care să-i convingem!

Despre Bookfest :
Bookfest 2010 se desfăşoară sub patronajul instituţional românesc al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Afacerilor Externe, Primăriei Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Federaţia Editorilor din Spania şi are sprijinul Institutului Cervantes şi al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, al Primăriilor Sectoarelor 1 şi 5, precum şi concursul Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Co-producător al Bookfest 2010 este TVR Cultural, principalii partenerii media sunt Jurnalul Naţional, Europa FM, şi România Liberă iar colaboratorii media sunt Zoom TV, 24Fun, Agentia de Carte.
Printre sponsori se numara Avon, Banca Românească, Lavazza, Cumpana, Floraria Olandeza, RPG Security şi Syscom 18.

(foto Florin Ghinda, 2009)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.