Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Neelie Kroes, Vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar pentru Agenda Digitală, în vizită la Future Communities

0

Future Communities//Open Innovation Fair – inovație și tehnologie pentru comunitate

Între 30 octombrie și 1 noiembrie se desfășoară la Biblioteca Națională a României, Future Communities//Open Innovation Fair, inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România

Future Communities_Neelie Kroes_ovidiu_micsikFuture Communities//Open Innovation Fair, primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România, își deschide azi porțile către publicul larg. Timp de trei zile, tineri inventatori, antreprenori, reprezentanți ai domeniului public și privat și societății civile vor prezenta idei, soluții și tehnologii implementate la nivel local sau regional sau la nivel de concept.

Evenimentul își propune să genereze o platformă de dialog pentru companii, autorități și societatea civilă și să creem atfel premisele pentru ca și mai mulți români să beneficieze de avantajele tehnologiei, conform obiectivelor Agendei Digitale în România. Soluțiile prezentate în cadrul evenimentului sunt concepte în politici și strategii guvernamentale necesare dezvoltării comunităților.  Agenda Digitală pentru Europa este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are obiectivul de a genera beneficii economice și sociale  durabile prin intermediul unei piețe unice digitale bazate pe internetul rapid și ultrarapid și  pe aplicații interoperabile.

La deschiderea oficială a târgului participă  doamna Neelie Kroes, Vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar pentru Agenda Digitală, domnul Dacian Cioloș, Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, domnul Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informațională și domnul Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și Campionul Digital al României.

Ministerul pentru Societatea Informațională salută și își oferă tot sprijinul oricărei inițiative menite să contribuie la stimularea și promovarea inovării în societate. TIC reprezintă un motor esențial al unei creșteri inteligente asociată cu creșterea calității vieții cetățenilor, traduce inovarea în aspecte concrete ale vieții de zi cu zi a oamenilor. Suntem alături de orice proiect care va contribui la realizarea obiectivelor asumate prin Agenda Digitala”, a declarat Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica. 

 “Fiecare participant la Future Communities, de la o companie mare la un tânăr inventator sau o primărie, vine cu idei, propuneri și proiecte despre cum putem folosi tehnologia pentru a îmbunătăți viața comunităților. La Future Communities nu sunt standuri individuale de prezentare, ci idei și soluții care se completează într-un context comun în care cu toții trăim. Start-up-uri, reprezentanți ai societății civile, biblioteci publice din mediul rural sau autorități locale și centrale au ocazia de a-și expune ideile și soluțiile lor în același loc cu mari companii din domeniul IT&C sau telecom, pentru că mizăm pe inovație, tehnologie și parteneriat pentru dezvoltarea comunităților”, a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și Campion Digital al României.

 

În cadrul expoziției, vizitatorii au ocazia să afle cum pot arăta diferite domenii ale comunității de mâine, precum: educație, sănătate, agricultură, planificare urbană, administrație financiară, servicii financiare, media și divertisment  sau bibliotecă.  De asemenea, vor intra în contact cu proiecte inovatoare care au schimbat comunitățile din România, dar și cu o serie de concepte pilot – clase inteligente dotate cu tablete și table interactive, tehnologii destinate domeniului medical care permit diagnosticarea de la distanță și intervenția rapidă prin sistemele de telemedicină, modele de case verzi, eficiente din punct de vedere energetic sau sisteme integrate de gestiune și plăți online ale instituțiilor statului și comunicare cu administrația publică.

Future Communities// Open Innovation Fair  este inițiat de programul Biblionet și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României

Future Communities_ovidiu_micsik-inquamphotos.com

Despre programul Biblionet în România

Inițiat în anul 2009 ca urmare a unei finanțări de 26,9 milioane de dolari din partea Fundației Bill & Melinda Gates, Biblionet este un program național care își propune să faciliteze accesul la informație al publicului larg cu ajutorul tehnologiei și să creeze un sistem durabil de biblioteci publice în România. Din dorința de a reduce decalajul digital și de a ajuta cei peste 40% dintre locuitorii țării care nu au utilizat niciodată Internetul să se bucure de beneficiile economice și sociale ale accesului la informație, Biblionet a dotat cu calculatoare și alte echipamente peste două treimi din bibliotecile publice, majoritatea în zone rurale și a instruit peste 3000 de bibliotecari care oferă servicii variate, de la e-administraţie, găsirea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătăţii, servicii bancare şi de administrare online a afacerilor până la comunicarea cu rudele din străinătate.

Peste 600.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet într-o bibliotecă publică.

Pentru mai multe informații despre program accesați: www.biblionet.ro

 

Despre Future Communities

Future Communities// Open Innovation Fair este primul târg dedicat inovației pentru dezvoltarea comunităților și are loc la Biblioteca Națională a României între 30 octombrie și 1 noiembrie.

Future Communities este inițiat de programul Biblionet România și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.

Partenerul principal al evenimentului este Microsoft.

Partenerii evenimentului sunt: Samsung, Vodafone, Visa, Apcom România, Ymens, Nec.

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul: ANBPR, Biblioteca Națională a României,  Aqua Carpatica, Class Living, Domeniile Sâmburești, SCS, Xerox.

Pentru mai multe informații despre eveniment accesați: www.futurecommunities.ro

 

Agenda Digitală pentru Europa 2020 este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are obiectivul general de a genera beneficii economice și sociale durabile datorită unei piețe unice digitale bazate pe internetul rapid și ultrarapid și  pe aplicațiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei creșteri inteligente, durabile și incluzive. Astfel, calitatea vieții cetățenilor va fi mult îmbunătățită, datorită, de exemplu, ameliorării serviciilor de  asistență medicală, implementării unor soluții mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor  noi posibilități  de comunicare și  unui acces mai ușor la serviciile publice și la conținutul cultural. Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT generează în mod direct 5% din PIB-ul european și are o valoare de  piață de 660 de miliarde EUR anual, având o contribuție mult mai mare la creșterea globală a productivității (20% provenind direct din sectorul ICT și 30% din investițiile în ICT). În România, Strategia Națională pentru Agenda Digitală este coordonată și promovată de către Ministerul pentru Societatea Informațională.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.