Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă” / Gonsar Tulku Rinpoche

0

PHILOS – Asociaţia studenţilor din Filosofie împreună cu ASPSE – Asociaţia studenţilor la Psihologie, în colaborare cu EDITURA HERALD şi CENTRUL SEEDS FOR HAPPINESS

au onoarea să vă invite la conferinţa cu tema: „Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă”, 

susţinută de Venerabilul Maestru Gonsar Tulku Rinpoche, directorul spiritual al Centrului de Înalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elveţia

 

Evenimentul va avea loc în ziua de vineri, 12 aprilie, între orele 11:00-13:00, la Facultatea de Filosofie, în Amfiteatrul „Titu Maiorescu”, Splaiul Independenţei, nr. 204, etaj 1.

În cadrul acestei întâlniri, Gonsar Tulku Rinpoche, considerat printre primii călugări care au predat învăţăturile buddhiste în Occident, va prezenta auditoriului un aspect esenţial al buddhismului: înţelegerea naturii minţii sau conştiinţei, unica şi cea mai importantă caracteristică a fiinţelor vii. Invitatul va fi însoţit de doi asistenţi de filozofie şi, în continuarea prelegerii, va urma o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Studenţii care au adresat cele mai interesante întrebări vor primi în dar cărţi de la editura Herald.

Mintea şi funcţiile ei reprezintă o temă comună religiilor şi filozofiilor, întrucât constituie sursa tuturor trăirilor noastre, însăşi caracteristica ce distinge fiinţele de restul fenomenelor. Tocmai pentru că posedă minte, fiinţele, indiferent de forma şi mărimea lor, ocupă primul loc în doctrina lui Buddha Shakyamuni.

Atunci când practicăm filosofia buddhistă, noi încercăm să calmăm stările negative ale minţii şi să le dezvoltăm pe cele pozitive. Pentru a ne folosi mintea cu claritate şi înţelepciune, este esenţial să avem o cunoaştere corectă a componentelor ei şi să înţelegem cum funcţionează acestea în viaţa de fiecare zi. Pe măsură ce ne familiarizăm cu modalităţile minţii, vom putea genera cunoaşterea interioară atât de necesară pentru a vedea realitatea exact aşa cum este.

Înțelegând natura minții, vom putea apoi cunoaşte cum diferitele elemente mentale pozitive și negative apar din ea și modul în care acestea, la rândul lor, condiţionează calitatea acțiunilor noastre mentale, verbale şi fizice. Dacă vom face un astfel de studiu, vom reuşi să dobândim mijloacele necesare pentru eliminarea suferinței şi obţinerea fericirii.

Cu ocazia acestei conferințe va fi lansată cartea Mintea în buddhismul Mahayana scrisă de Geshe Rabten. Discipolul acestuia şi invitatul nostru, Gonsar Tulku Rinpoche, spunea: „Această carte este precum o oglindă care reflectă foarte clar toate calitățile și defectele impregnate asupra minţii. Oricine este deschis la această învățătură poate beneficia de ea enorm, poate învăța secretele ascunse ale minții și aduce o transformare interioară veritabilă.

Evenimentul este dedicat oricui doreşte să se înţeleagă mai bine pe sine.

Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, în Tibet) a fost timp de 33 de ani discipolul lui Geshe Rabten Rinpoche, cel care, la îndemnul actualului Dalai Lama, a devenit principalul fondator al unei tradiţii pure şi complete a Dharmei în Europa. El este unul dintre principalii fondatori ai Centrului de Înalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elveţia. Gonsar Rinpoche a studiat îndelung doctrina lui Buddha şi transmite cunoaşterea sa mai departe, atât ascultătorilor occidentali, cât şi celor tibetani, studenţilor laici şi călugărilor. El oferă cu regularitate învăţături direct în limbile franceză, engleză, germană sau tibetană.

Născut în 1949 la Shigatse, într-o familie cu descendențe regale, la vârsta de 6 ani se înscrie la Mânăstirea Sera din Lhasa, Tibet, unde evoluează sub îndrumarea Venerabilului Geshe Rabten Rinpoche. A primit învățătura direct de la Dalai Lama și de la alți maeștri consacrați.

Conferința de la Facultatea de Filosofie va fi transmisă live stream pe internet prin site-ul editurii Herald (www.edituraherald.ro ) cu sprijinul Privesc.Eu ( www.privesc.eu )

Ziua de vineri, 12 aprilie, se va încheia cu o nouă conferinţă susţinută de Gonsar Tulku Rinpoche la Casa de Cultură a Studenţilor începând cu ora 18:30. De această dată tema va fi “De la suferinţă la fericire. Esenţa întregii învăţături buddhiste.”
La organizarea evenimentului au participat:

Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, PHILOS – Asociaţia studenţilor din Filosofie, ASPSE – Asociaţia studenţilor la Psihologie, Editura Herald, Centrul Seeds for Happiness, Asociaţia “Compassionate Wisdom”, Radio România Cultural, Asociaţia Buddhistă Theravada din România , Privesc. Eu, România Pozitivă, Fundaţia Calea Victoriei, Revista Axis – Revista de Studii Religioase, Start UB – Platforma de educaţie non-formală, Think Outside The Box, Miliţia Spirituală, Radio Vocea Sufletului tău, Iqool.ro

Intrarea este liberă. Mai multe detalii şi înscrieri :

Gabriel Buruiană ( PHILOS ) | Tel. 0724 829 737 E-mail: buruiana_georgian@yahoo.com 
Irina Iancu ( ASPSE ) | Tel. 0722 975 258 E-mail arina.iancu@gmail.com
Vlad Doroican( Editura Herald ) | 0743 05 05 07 E-mail vlad@edituraherald.ro

Gonsar_Tulku_Rinpoche_la_Filosofie_PHILOS&ASPSE_web

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.