MINA, Museum of Immersive New Art, prezentat de George. BCR, a lansat pe 16 septembrie MINA Kids, spațiul dedicat copiilor, cu 15 instalații interactive ce includ componente educative din zona financiară sau nutrițională, precum și proiecte care dezvoltă creativitatea și încurajează interacțiunea și mișcarea fizică. Prima expoziție găzduită se numește Explorarium: Călătorie educațională digitală.
MINA Kids ocupă 1.000 de metri pătrați și este un spațiu senzorial gândit special pentru a stârni curiozitatea copiilor și a-i introduce în lumea fantastică a artei. Ghidul spațiului de joacă este Sara, unul din personajele Animaterra, care devine un avatar conversațional, prezentat de Kaufland România.
„Am dezvoltat și curatoriat zona dedicată celor mici pentru că ne dorim să îi inspirăm pe copii să descopere arta prin joacă. Am avut în vedere modul în care mintea lor se dezvoltă și am adunat instalații care să-i susțină și să-i ajute să crească într-un mod sănătos.
Cu ajutorul acestui tip de interacțiuni, copiii află despre utilizarea anumitor tehnici, a anumitor materiale, a proceselor și tehnologiilor. Își dezvoltă abilitățile de gândire creativă și critică, învață despre practicile artelor și înțeleg mai bine concepte precum inovație, cultură sau cum pot fi aplicate competențele digitale în experiențe educative”, spun co-fondatorii MINA.
Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului “București acasă 2023” și co-finanțat de Primăria Sectorului 2 București, alături de BCR și Kaufland România.
Educație prin joacă – MINA KIDS
Educație nutrițională – MINA Kids se alătură demersului început de Kaufland România și Asociația Plan B de a sprijini părinții în eforturile de a-i ajuta pe cei mici să deprindă obiceiuri sănătoase, cu impact pe termen lung în starea de sănătate și dezvoltarea armonioasă. Astfel, una din instalațiile interactive principale este Hrănește Dragonul, prin care copiii învață să facă diferența între alimentele sănătoase și cele pe care trebuie să le consume în cantități reduse. Ei decoperă aceste lucruri hrănind un personaj fantastic, un pui de dragon, care reacționează în funcție de alegerile copiilor.
Jocul, realizat de Les Ateliers Nomad, coordonat de MINA, este o extensie a proiectului Akademia Kinderland, dezvoltat de Kaufland România și Asociația Plan B, prin care copiii află informații despre ce înseamnă o alimentație echilibrată, explicate pe înțelesul celor mici, prin limbajul pe care îl înțeleg cel mai rapid și ușor – jocul.
Secretul proporției corecte a proteinelor, carbohidraților, vitaminelor din legume și fructe, dar și a grăsimilor benefice le este astfel dezvăluit, în opoziție cu alegerile alimentare incorecte, care le afectează în timp sănătatea și dezvoltarea armonioasă, precum alimentele prăjite și dulciurile.
„Noi, la Kaufland România, credem în educație, iar când educația vine la pachet cu distracția, succesul e garantat. Prin aceste instalații interactive și prin show-ul imersiv Lumea Subacvatică, îi încurajăm pe cei mici să adopte obiceiuri sănătoase pentru viață și să protejeze natura. În plus, pentru că toți copiii au dreptul la oportunități egale, împreună cu MINA Museum și organizații partenere, oferim acces gratuit pentru copiii din medii vulnerabile”, a declarat Katharina Scheidereter, CSR Manager Kaufland România.
Avatarul inteligent al educației financiare pentru copii – Instalația este un proiect inovator de educație implementat în parteneriat cu Banca Comercială Română, prin programul Școala de Bani. Tutorele este un avatar care are la bază algoritmi de inteligență artificială antrenat să învețe întreaga curriculă de educație financiară și să poată să își adapteze răspunsurile în timp real și personalizat în funcție de întrebările copiilor. Avatarul va avea mecanici de interacțiune menite să mențină interesul copiilor și să le transmită informații educative în moduri distractive. Și ca să fie un partener de discuție atractiv pentru cei mici, acesta a luat forma unei veverițe deoarece este bine cunoscut faptul că ele sunt un simbol pentru ce înseamnă să fii chibzuit și să strângi din timp. Avatarul este un proiect dezvoltat de artiștii Mihai Cojocaru și rec.ON.
„Zona de educație financiară BCR de la MINA Kids a fost gândită astfel încât să poată pune bazele culturii financiare a copiilor, într-un mod dinamic și atractiv. Cu ajutorul tehnologiilor emergente, care fac învățarea mai accesibilă și eficientă, cei mici se bucură de o experiență imersivă și descoperă informații practice despre valoarea banilor, dorințe, nevoi și economisire. Pentru că educația financiară înseamnă educație pentru viață, dar mai ales încredere că deciziile informate și responsabilitatea financiară asigură un viitor mai bun”, declară Nicoleta Deliu Pașol – Head of Communication & CSR BCR.
Proiectul este realizat cu tehnologie NVIDIA, folosind cele mai bune plăci grafice RTX 4090 pentru a crea și a rula întregul proces în timp real, și tool-ul NVIDIA Audio2Face parte din NVIDIA Studio, prin care fața avatarului este animată atunci când vorbește oferind o interacțiune cât mai autentică.
Atelierul de Creație – La Lumiroom, copiii vor deveni co-creatori ai unui desen colaborativ de mari dimensiuni, desen pe care îl vor putea crea în timp real. Ei vor putea influența rezultatul cu imaginația lor, colorând desene digitale 2D care vor prinde viață cu ajutorul tehnologiei. Proiect dezvoltat de studioul Aural Eye.
Tot un spațiu imersiv este și Pădurea Fermecată, în care se regăsește și Fluturama, locul în care natura se îmbină cu arta și tehnologia. Aici copiii pot controla prin diferiți sensori de interactivitate elemente din diferite scene din pădure, ca de exemplu vor putea influența vântul, vor putea atrage fluturii sau petalele de flori spre ei. Noetic Studio semnează Pădurea Fermecată și RIZI Studio Fluturama.
Printre celelalte instalații se numără toboganul interactiv Aqua Safari, Barca Piraților, ambele create de Noetic Studio, trambulinele de la Stația de Lansare în Cosmos, dezvoltată de Les Ateliers Nomad, Maratonul Animalelor Fantastice de Emil Drăgan și Odiseea Timpului și Coregrafii Animate realizate de Ion Cotenescu (cote.ggml).
MINA este un demers inovator prezentat de George.BCR, conceput de One Night Gallery și Le Petit și este suma intersecțiilor dintre artă, tehnologii emergente ca mediu de creație, experiențe interactive, educație și dezvoltare de noi competențe digitale. Clădirea renovată de pe strada George Constantinescu 2-4, care găzduiește muzeul, a fost înființată în 1970 și a reprezentat prima fabrică de calculatoare românești, ICE Felix.
Biletele pentru MINA Kids sunt disponibile online, pe site-ul minamuseum.com, și programul este de miercuri până duminică, între orele 11.30 și 20.30. Începând cu 20 septembrie, primul interval va începe de la ora 10.00.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 2 sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
Despre MINA
MINA este primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Muzeul combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele și are ca scop creșterea consumului cultural și a calității producției culturale în România. Prin acest spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă generație, extindem granițele colaborărilor multidisciplinare și internaționale care sprijină inovația și digitalizarea. MINA este un proiect conceput de One Night Gallery și Le Petit.