La povești cu oamenii sudului

0

Sunt 10 ani de când oamenii din comunitățile mici din sud nu mai fac lucruri singuri, ci împreună. Se mobilizează pentru nevoi comune, formează grupuri de inițiativă, organizații comunitare, lansează campanii de advocacy pentru a lucra cu autoritățile locale, identifică probleme locale și le rezolvă lucrând voluntar în proiecte comunitare.

Ocolna_George Popescu

Te invităm marți, 26 aprilie, de la 18:30, la Hanul lui Manuc (str. Franceză, nr. 62), să stai la povești cu oamenii care nu mai pot sta deoparte. Patru organizații comunitare locale din Eșelnița, Arcani, Corbeni și Malu Mare vin să ne împărtășească din experiența și provocările lor.

10 povești pe care Oana Sandu și Ani Sandu (Decât o Revistă) le-au scris se transformă în cărți poștale, imaginile lui George Popescu și Petruț Călinescu se transformă într-o expoziție cu vânzare, iar Ansamblul “Dorulețul” din Lupșa de Jos (Mehedinți) aduce dansul de la sat în București.

Oamenii sudului este un proiect care a început în martie 2015. Sudul României este una dintre cele mai sărace zone din țară, însă oamenii sunt cea mai importantă resursă.

Echipa fundației PACT, Oana Sandu și Ani Sandi (Decât o Revistă), George Popescu și Petruț Călinescu au mers pe teren pentru a documenta prin povești, fotografie și materiale video comunități mici din sud. În paralel, în Eșelnița, Corbeni, Malu Mare și Arcani am susținut 16 ateliere de identificare nevoi și planuri de acțiune pe comunicare și strângere de fonduri. Mai mult, ei au învățat să identifice povești locale într-un atelier de storytelling și cum să evalueze munca lor prin metoda „Most Significant Change”.

La aceste ateliere au participat constant 20 de persoane, iar numărul oamenilor implicați direct în acțiunile celor 4 organizații comunitare este de peste 200 de persoane.

„Proiectul Oamenii sudului s-a concentrat mai mult pe asistență și formare în comunicare și strângere de fonduri, în 4 comunități care au un istoric local și sunt active, față de celelalte proiecte ale fundației PACT unde accentul este pe dezvoltare comunitară. În plus, este pentru prima dată în România când folosim o metodă de evaluare participativă în proiecte. Am adaptat metoda „Most Significant Change” pentru a vedea care este cea mai importantă schimbare petrecută în comunitate, în ultimii patru ani. Am analizat ce a contat pentru ei, cum putem interveni și noi, și ei, mai bine în satele și orașele mici în care lucrăm”, declară Georgiana Cune, manager de proiect.

Eselnita_Petrut Calinescu

În plus, echipa fundației PACT a făcut 20 de vizite de consultanță pentru a susține activitățile celor 4 organizații pe comunicare și strângere de fonduri. În Corbeni, oamenii au organizat o cafenea publică, o Gală a Voluntariatului în Eșelnița, o campanie de Informare în Arcani și o campanie de recrutare de voluntari în Malu Mare pentru a aduna comunitatea și a strânge resurse locale.

Toate materialele sunt disponibile pe platforma online – www.oameniisudului.com

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare este activă de 10 ani în domeniul dezvoltării comunitare în 19 județe din sud-vestul, sudul și sud-estul țării. Credem că fiecare comunitate are curajul, încrederea și capacitatea de a avea un rol activ în a-și construi propriul viitor. Echipa noastră sprijină oameni cu inițiativă din comunitățile mici din sudul României să construiască o viață mai bună pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanță și finanțare. Cetățenii din aceste comunități formează organizații comunitare care identifică și mobilizează resurse și acționează local pentru a rezolva probleme cu care se confruntă ei înșiși și concetățenii lor.

Mai multe detalii despre proiectele Fundației PACT se regăsesc pe www.fundatiapact.ro și www.facebook.com/FundatiaPACT.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.