La doar 25 de ani este un star pe scenele de concert din lume:  violoncelistul Andrei Ioniță, revine la Sala Radio!

0

Descris de publicaţia The Times  ca „unul dintre cei mai captivanţi violoncelişti care s-au afirmat în ultimul deceniu” și desemnat în 2016 „BBC New Generation Artist”, ANDREI IONIŢĂ s-a lansat pe scena internațională la cel mai înalt nivel o dată cu momentul câștigării premiului I la Concursul Internaţional Ceaikovski  – Moscova – în 2015, una dintre cele mai importante competiții muzicale din  lume. La doar 25 de ani, Andrei Ioniţă a interpretat alături de mari orchestre, ca Filarmonica din München, Orchestra Teatrului Mariinski și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena şi Orchestra Filarmonicii din Tokyo.

 

Aveți șansa de a-l aplauda pe scena Sălii Radio, vineri, 14 iunie (19.00), în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio, când va interpreta SCHUMANN: Concertul în la minor pentru violoncel. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului britanic DUNCAN WARD, care a fost premiat ca cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 de către BBC și între anii 2012-2014 a fost dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonicii din Berlin (poziție în care a fost numit de celebrul dirijor Sir Simon Rattle).

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 6 în La major, semnată de compozitorul austriac ANTON BRUCKNER.

În dublă calitate de dirijor şi compozitor, DUNCAN WARD este deja implicat în numeroase proiecte alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestra Radio din Frankfurt, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestra Radio din Finlanda, Orchestra Radio din Viena, Orchestre de Paris, orchestrele BBC, Orchestra Sinfonica SicilianaRTE National Symphony Orchestra din Irlanda ș.a. Între 2015-2017 a fost dirijor principal la Sinfonia Viva din Marea Britanie şi a fost totodată dirijor asociat al Orchestrei Naţionale de Tineret din Marea Britanie.

Se bucură de succes și în ipostaza de compozitor: lucrările sale sunt interpretate de London Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, BBC Singers, Streetwise Opera ș.a.  A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susţinut alături de muzicieni din Berliner Philharmoniker şi concertul intitulat Violins of Hope, alături Berlin Philharmonic Strings, pentru a marca comemorarea a 70 de ani de la eliberarea de la Auschwitz.

 

Pe lângă trofeul de la Moscova, ANDREI IONIŢĂ a fost distins cu premii la competiţiile ARD, Emanuel Feuermann şi Aram Khachaturian. Se bucură de privilegiul de a interpreta pe un instrument de colecţie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671),  oferit prin generozitatea fundaţiei  Deutsche Stiftung Musikleben. A colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev, Mikhail Pletnev şi Nicholas Collon. Recenta stagiune a inclus un concert la Carnegie Hall – New York, debutul la Wigmore Hall – Londra, precum şi apariţii la Festivalul de la Verbier – Elveția sau Konzerthaus Berlin.

 

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.