Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sometimes we shouldn’t pretend everything is OK

0
Ioana Nemes: Sometimes we shouldn’t pretend everything is OK.
Vernisaj: vineri, 21 iunie, ora 19.00
Perioada: 21 iunie – 4 august 2013
Dupa doi ani de la disparitia Ioanei, ne-am asumat gestul unei prime tentative de a reflecta asupra parcursului ei artistic. Fara a avea pretentia unei retrospective, selectia lucrarilor se concentreaza asupra seriei Monthly Evaluations (2003-2011). Expozitia grupeaza o constelatie discontinua de “zile”, formand, dupa cum spunea Ioana, o “meta-naratiune a timpului consumat”, in care perceptia liniara a timpului e deturnata inspre un alt tip de citire. Formatul unei “zile” concentreaza in diverse formule vizuale un sistem riguros si elaborat prin care Ioana isi investiga parcursul existential, potrivit unor parametri care luau in considerare starea ei fizica, emotionala, intelectuala, financiara si coeficientul de noroc. Rigoarea evaluarii, care devenise un exercitiu constant in viata Ioanei, este contrabalansata de faptul ca ea ne deschide o cale de acces catre propria intimitate. Aceasta experienta reverbereaza mai departe, intr-un mod subtil si indeterminat, cu procesele interioare ale fiecaruia dintre noi.
Desi a fost un exercitiu dificil, reluarea contactului cu arhiva de “zile” ne-a reapropiat de Ioana, si, in acelasi timp, ne-a facut sa devenim constiente de schimbarea inevitabila de perceptie cauzata de faptul ca re-lectura lor se produce acum, cand ea nu mai e printre noi. Majoritatea lucrarilor din expozitie sunt reconstructii dupa “zile” si “luni” concepute de Ioana de-a lungul timpului, astfel incat sunt aratate pentru prima oara in acelasi spatiu diversele moduri de conceptualizare a acestei teme.
Ne dorim ca aceasta expozitie sa deschida calea catre noi cercetari si perspective asupra unui artist atat de complex ca Ioana. Alte fatete ale practicii ei merita o atentie la fel de sustinuta. In conjunctie cu expozitia de la Salonul de proiecte vor aparea doua publicatii-insert in revista IDEA arta + societate, ce prezinta texte nou comisionate scrise de doua curatoare cu care Ioana Nemes a colaborat indeaproape: Livia Paldi si Alina Serban. Aceste publicatii, care contin in plus un interviu cu Ioana Nemes si un text al ei nepublicat pana acum, vor fi disponibile la vernisaj.
Multumiri speciale: KILOBASE BUCHAREST, Apparatus 22, Ioana Nemes Circle of Friends, Livia Paldi, Alina Serban, Claudia Pascu si Tim Nadasan.—–
Ioana Nemes (1979 – 2011) a fost unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani din generatia ei. A studiat fotografia cu Iosif Kiraly la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. De asemenea, ea a fost recunoscuta ca sportiva de performanta in echipa nationala de handball pana la varsta de 21 de ani cand, in urma unui accident grav, a hotarat sa studieze arta. Lucrarile si cautarile Ioanei Nemes au fost stimulate de necesitatea ei de a vizualiza si comunica cat de clar posibil mecanismele ascunse in spatele sistemelor vizuale, lingvistice si psihologice care ne definesc.
Lucrarile ei au fost expuse la Art in General, NY (2011), Secession, Viena (2010), Istanbul Biennial (2009), Smart Project Space, Amsterdam (2009), U-Turn, Copenhaga (2008), Prague Biennial (2007), Bucharest Biennial (2006), Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2006), iar recent in expozitii precum Ritual without Myth, Royal College of Art, Londra (2012), Desire is War, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Sibiu (2011), Communism Never Happened, Charim Gallery, Viena (2011) si in publicatii precum 100 New Artists (editura Laurence King) si Romanian Cultural Resolution (editura Hatje Cantz). A obtinut rezidente la Art in General (2011), IASPIS Stockholm (2010), Kulturkontakt Viena (2004) si a primit Future of Europe Art Prize din partea Galerie Fur Zeitgenossische Kunst, Leipzig (2007).
Ioana Nemes a lucrat si ca membru al mai multor colective active in arta, moda si design interior: KILOBASE BUCHAREST (2011), Apparatus 22 (2011), Rozalb de Mura (2004 – 2010) si Liste Noire (2004 – 2011).—–
Pornind de la premisa ca in Romania posibilitatile de productie in arta contemporana sunt aproape inexistente, iar artistii din generatiile noi intampina mari dificultati in a-si concretiza proiectele, Salonul de proiecte isi propune sa actioneze ca o platforma pentru incurajarea unor practici artistice care abordeaza problemele actuale din societatea romaneasca, reflectand asupra contextului contemporan.
Salonul de proiecte si-a inceput activitatea in 2011 si este o initiativa a Magdei Radu si a Alexandrei Croitoru ce beneficiaza sprijinul financiar si logistic oferit de MNAC. Aceasta initiativa isi propune realizarea unor expozitii, prezentari si dezbateri care se vor focaliza asupra artei contemporane din Romania, punand productiile tinerilor artisti intr-un context generational mai larg.—–
Salonul de proiecte
Miercuri – Duminica / 10.00 – 18.00
Cladirea MNAC Anexa, Calea Mosilor 62-68, etaj 2, Bucurestiwww.salonuldeproiecte.ro
www.facebook.com/salonuldeproiecte
ioana-nemes1b

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.