Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inca o editie YouthBank Bucuresti incheiata cu succes!

0

Echipa YouthBank București, formată din 18 liceeni, a marcat finalul celei de-a patra ediții YouthBank București alături de parteneri, sponsori, părinți, profesori și prieteni ai programului, printr-un eveniment ce a avut loc ieri la Clubul Țăranului. 12 proiecte finanțate dintr-un fond de 30.500 lei, 100 liceeni implicați, mii de beneficiari ai proiectelor finanțate – acestea sunt câteva din rezultatele programului în acest an.

1

YouthBank este un program de educaţie non-formală și antreprenoriat social, coordonat în București de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) în parteneriat cu Fundația Comunitară București și este susținut de Romanian Business Leaders.

Pe parcursul anului școlar 2012-2013, echipa YouthBank și-a ales colegi noi din rândul liceenilor bucureșteni, a derulat o campanie de strângere de fonduri, a organizat un concurs de proiecte destinat inițiativelor liceenilor și s-a asigurat că proiectele susținute financiar din fondul YB își ating obiectivele. Echipa YouthBank a fost formată din 18 liceeni care au învățat să gândească, să planifice și să implementeze o serie de mecanisme de atragere de fonduri din comunitate, să promoveze un fond creat prin diverse canale și instrumente, să organizeze conferințe de presă și prezentări în licee, să analizeze și să evalueze proiecte în funcție de un set de criterii bine stabilite.

 

Membrii YouthBank Bucureși au reușit să mobilizeze în perioada octombrie 2012 – februarie 2013 peste 37.000 lei. Primul mecanism pe care aceștia l-au pus în practică a fost o campanie de vânzare de felicitări de sărbători, în special către companii. Următoarele patru mecanisme au fost evenimente plănuite de la început și organizate de către aceștia pe parcursul lunilor ianuarie și februarie: o petrecere tematică, un meci demonstrativ de baschet la care au luat parte numeroase persoane publice din zona sportului, o licitație de experiențe și două reprezentații la Teatrul de Comedie jucate pentru YouthBank. Fondul YouthBank creat a fost în valoare de 30.500 lei, din care au fost susținute 12 proiecte propuse și implementate de 43 de liceeni din Sectoarele 1 și 2 în lunile aprilie – mai 2013.

Proiectele finanțate au acoperit domenii precum antreprenoriat social, cultură, sport, educație, ecologie sau social. Tinerii implicați în implementarea acestor proiecte au avut șansa să dezvolte soluții la nevoile identificate în jurul lor, să își dezvolte abilități antreprenoriale, de organizare, de planificare, de lucru în echipă, comunicare și negociere. Proiectele finanțate în acest an au fost:

 • Futuristic Shake (Un eveniment în aer liber, într-un parc din București, care prin mai multe activități și-a propus să promoveze un comportament responsabil față de mediu.)
 • Ținutul distracției (Concerte, activități în aer liber, un mini-târg handmade, toate pentru copii, de 1 iunie.)
 • Cum mergi la școală sănătos (Mersul pe bicicletă are nevoie de mai multă promovare în rândul liceenilor și poate fi o bună alternativă pentru a veni la școală în fiecare zi.)
 • Spot-on-T (Un eveniment dedicat promovării ceremoniei ceaiului, care a cuprins o gamă largă de activități, de la un concurs de brioșe până la o prezentare tematică de modă.)
 • O viață cu teatru, o viață mai bună (În urma mai multor ateliere de actorie, copiii dintr-un orfelinat din București au devenit protagoniști ai unei piese de teatru realizate cu ajutorul unor tineri profesioniști.)
 • Târg handmade (Liceul C.A. Rosetti a devenit pentru câteva săptămâni locul unde pasionații de obiecte handmade au confecționat produse, puse în valoare în cadrul unui eveniment special.)
 • YouthFest (Un festival pentru promovarea trupelor de liceeni.)
 • InventVoda (O pagină web și un eveniment de lansare dedicat tinerilor inventatori și creațiilor acestora, unde să își poată face remarcate și apeciate ideile revoluționare.)
 • Bucureștiul de Sus (Vine în întâmpinarea nevoii de promovare a culturii urbane a Bucureștiului făcută de și pentru tineri, prin imagini panoramice de pe clădiri și listarea evenimentelor cool.)
 • Young Designers First Fashion Show (Eveniment de lansare a tinerilor designeri din România, care să îi ajute să își facă remarcate creațiile și să urmeze în viitor o carieră în domeniu.)
 • Treasure Hunt, redescoperim Micul Paris (Vânătoare de comori vizitând o serie de monumente din București al căror farmec merită redescoperit.)
 • Artes Poeticae (Tipărirea, lansarea într-un eveniment special și promovarea unui volum colectiv de versuri și proză al membrilor Cenaclului Literar „Stihuri în zori”, elevi ai mai multor licee din București.)

Despre experiența YouthBank, Răzvan Dițu, liderul echipei responsabile pentru implementarea proiectului “O viață cu teatru, o viață mai bună”, spune:

Pentru mine, programul YouthBank, a fost oportunitatea perfectă pentru a-mi exercita și dezvolta spiritul civic și pe cel de coordonator, lucruri atât de importante în viață. Lucrul în echipă a fost o provocare, pentru că de această dată nu am avut de pregătit un proiect pentru școală, ci am avut de organizat o chestie serioasă, și eu cred că ne-a ieșit bine – copiii au fost fericiți și asta este tot ce contează.

 

În această ediție, programul a fost susținut și de Romanian Business Leaders. Dana Bulat, Managing Director United Media și membru al clubului Romanian Business Leaders a declarat despre YouthBank:

Ca antreprenor în industria media cunosc puterea tinerilor de a transforma prin idei creative mediul în care lucrează. Știu că au multe de spus și de realizat și cred în capacitatea lor de a genera procese de schimbare. De aceea, consider necesară susținerea și încurajarea lor, în special prin intermediul finanțărilor de proiecte. Antreprenoriatul social este o modalitate care îi poate determina să-și transforme planurile în acțiuni concrete, de viitor, cu puternic impact local, și cine știe, poate național”.

În București programul a oferit sub formă de finanțare în primele 4 ediții (2009-2013) peste 105.000 lei pentru susținerea a 43 de proiecte inițiate și implementate de către liceenii din București. Peste 60 de liceeni au făcut parte din echipa YB până în prezent, iar peste 160 de tineri au făcut parte din echipele proiectelor susținute. Premiat la Gala Premiilor în Educație (Cel mai bun proiect educațional, 2010), Gala Societății Civile (Proiecte de tineret – 2011 și Comportament Civic și Participare Publică – 2012), Gala Voluntariatului (Cel mai bun proiect de voluntariat în domeniul tineret, 2011), programul YouthBank este o excelentă școală de dezvoltare personală pentru tineri.

Mai multe detalii despre YouthBank București găsiți pe site-ul programului: www.youthbank.ro/bucuresti.

***

Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a iniţiat în Romania în anul 2006 programul YouthBank, adaptând şi dezvoltând cu sprijinul Fundaţiei Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii prin acordarea de finanţări locale. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Tîrgu-Mureș, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.