INAUGURAREA CIȘMELEI PUBLICE PE DÂMBOVIȚA vineri, 22 septembrie 2023

0

Asociația Nod Makerspace, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României – Secretariatul General al Guvernului vă invită la INAUGURAREA CIȘMELEI PUBLICE PE DÂMBOVIȚA, vineri, 22 septembrie 2023, ora 10:30, Splaiul Unirii 160, București

Cișmeaua filtrează apa din Dâmbovița, transformând-o în apă de băut pusă la dispoziția trecătorilor. Cișmeaua face parte dintr-un ansamblu de mobilier stradal “Dâmbovița Apă Dulce” – o soluție inovativă ce poate fi replicată oriunde se dorește un râu cu apă curată. Ansamblul este alcătuit din info-point și cișmea publică, loc de odihnă și un mecanism-prototip de colectare deșeuri ne-biodegradabile din apă.

Cu o finețe de filtrare de 0,001 µ și capacitate de tratare mare, ideală pentru apele cu încărcări bacteriologice foarte mari și poluanți variați, stația de ultrafiltrare oferă o apă sigură, eliminând bacteriile și impuritățile, fără însă să rețină mineralele benefice organismului.

Inițiativa de a extrage apă potabilă din Dâmbovița, printr-un proces la vedere, transparent pentru trecători, ajută comunitatea să devină conștientă de valoarea râului din oraș și îi face pe oameni mai interesați de acesta. Așa cum, pe vremuri, construirea de fântâni la răscruce de drumuri era un semn de generozitate și ospitalitate locală, amplasarea unei cișmele publice pe Dâmbovița demonstrează nevoia de democratizare a accesului la apă. Ideea de accesibilizare a râului face parte din seria de inițiative ale proiectului Apele Unite ale României, o amplă platformă de educație pentru ape, cercetare și construcție comunitară în sensul sustenabilității.

Același concept de apropiere și înțelegere a „resursei apă” și aceeași tehnologie de filtrare au fost recent utilizate pentru realizarea lucrării de artă Culegătorul de apă, de Dan Vezentan, parte din Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin, vernisat recent pe Faleza Dunării din Tulcea, în onoarea marelui campion. Astfel, acum, tulcenii și turiștii Deltei au ocazia să bea apă curată, din Dunăre.

Vor participa:

  • László Borbély, Consilier de Stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României
  • Rareș Hopincă, Prefectul Municipiului București
  • Teodor Frolu, vicepreședinte Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
  • Tamina Lolev, vicepreședinte Asociația Nod Makerspace

Demersul face parte din „Săptămâna europeană a dezvoltării durabile: Dâmbovița Delivery 2023”

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.