Centrul Edmond Nicolau, primul centru public din București 100% renovat și amenajat pentru refugiații din Ucraina, a fost inaugurat astăzi, 10 martie 2023, în prezența primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, și a reprezentanților organizațiilor partenere în acest proiect, Habitat for Humanity și UNICEF România. Centrul Edmond Nicolau are o capacitate de cazare de 100 de locuri, fiind ocupat în prezent în proporție de circa 70%.
Astăzi Centrul este funcțional și găzduiește refugiați datorită parteneriatului între Primăria Sectorului 2 și societatea civilă, prin implicarea organizațiilor Habitat for Humanity și UNICEF România. Este un exemplu de bună practică pentru administrațiile din România, dar și un model de colaborare prin care reușim să ne dovedim solidaritatea prin fapte concrete.
Clădirea a fost pusă la dispoziție de către Primăria Sectorului 2, iar renovarea și amenajarea au fost posibile datorită contribuției și eforturilor susținute ale Habitat for Humanity şi UNICEF România. Practic, o clădire de birouri a Colegiului Tehnic Edmond Nicolau a fost transformată într-o casă primitoare, prietenoasă și confortabilă pentru persoanele care au fugit din calea războiului din Ucraina.
La peste un an de la începerea războiului din Ucraina, Primăria Sectorului 2 continuă să sprijine refugiații care provin din medii defavorizate și au nevoie de susținere pentru a se putea adapta situației lor actuale.
„Războiul din Ucraina e o dramă pe care nu o credeam posibilă, la care Sectorul 2 a răspuns prompt și a ajutat din primul moment. Am deschis în regim de urgență centre temporare pentru refugiați, am strâns donații. Spre Sectorul 2 au venit valuri de oameni izgoniți din casele lor. Prin centrele noastre au trecut 8.690 de refugiați, dintre care 3.000 copii și 4.000 femei – cifre ce spun mult despre amploarea situației excepționale. Însă, ziua de azi nu este numai despre gestionarea crizei create de un război stupid, ci, mai ales, despre Oameni. Oameni din instituții publice, din societatea civilă și din sectorul privat, care s-au așezat la aceeași masă, și-au dorit același lucru și au avut aceeași abordare: să muncească și să ajute alți oameni aflați într-o situație dramatică. Indiferent de legislație sau de resursele disponibile, oamenii de suflet au realizat un lucru remarcabil – un centru pentru refugiați ce nu se rezumă doar la o clădire renovată și modernizată, ci și la un spațiu primitor ce le oferă refugiaților o experiență cât mai apropiată de ideea de „acasă”. Țin să mulțumesc tuturor oamenilor de suflet de la Habitat for Humanity, UNICEF, CORE, dar și doamnei director al Colegiului Tehnic Edmond Nicolau. Mulțumiri speciale tuturor voluntarilor care au pus umărul, dar și oamenilor excepționali din Primărie, care au muncit mult peste fișa postului”, a spus Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.
Pe lângă cazare, masă și produse de igienă, refugiații beneficiază la centru şi de alte servicii de consiliere şi sprijin, cum ar fi ajutor cu documentele, consiliere psihologică, asistenţă medicală, ajutor la angajare, dar şi alte servicii. Toate acestea au fost posibile datorită unui efort comun, pe termen lung, al Primăriei Sectorului 2, ONG-urilor, voluntarilor, organizațiilor internaționale și donatorilor privaţi.
Habitat for Humanity a răspuns prompt propunerii Primăriei Sectorului 2 de a renova şi de a transforma Clădirea Edmond Nicolau corp E şi a venit cu soluţiile tehnice potrivite pentru ca această clădire să devină un centru cu toate funcţiunile necesare locuirii decente şi găzduirii de servicii sociale de integrare. Lucrările de execuţie au durat 4 luni, fiind implicate în procesul de renovare şi de mobilare a spaţiului peste 100 de persoane (muncitori calificaţi, voluntari, beneficiari). Habitat for Humanity a contribuit la amenajarea Centrului Edmond Nicolau cu o investiţie de 350.000 de euro.
„Centrul pentru refugiați Edmond este dovada că parteneriatele dintre organizațiile neguvernamentale, împreună cu companiile din sectorul privat și autoritățile locale aduc un ajutor real societății. Din momentul în care ne-am unit forțele, am readus această clădire la viață și i-am oferit un sentiment bun de ACASĂ. Astăzi ne bucurăm că și-au găsit aici liniștea multe familii care au fugit din calea războiului și care fac în fiecare zi eforturi să o ia de la capăt.”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
Esenţială este şi contribuţia UNICEF România, care colaborează cu Primăria Sectorului 2 încă de pe vremea când refugiații erau cazați în Centrul de la Școala Ferdinand. Cu sprijinul IKEA, au dotat cu mobilier Centrul Ferdinand, care a devenit ulterior Centrul Edmond Nicolau, iar în prezent susțin funcționarea centrului prin acoperirea cheltuielilor cu salariile pentru trei angajați români și trei angajați ucraineni. În plus, UNICEF România oferă tichete sociale pentru angajații primăriei care lucrează ore suplimentare cu refugiații. Până în prezent, valoarea totală a susținerii oferite de UNICEF pentru funcționarea centrului Edmond Nicolau este de aproximativ 160.000 de dolari. De asemenea, în parteneriat cu mai multe organizații neguvernamentale, UNICEF România susține activități educaționale organizate în Centru și facilitează controale medicale periodice pentru refugiați.
Persoanele care lucrează în prezent în Centru cu sprijinul UNICEF au diferite funcții, de la traducător, asistent social, asistent medical generalist, asistent ce oferă sprijin refugiaților în găsirea unei locuințe, până la personal de curățenie.
„Centrul Edmond reprezintă un exemplu de bună practică în ceea ce privește colaborarea dintre o autoritate locală – Primăria Sectorului 2, o organizație internațională – Habitat for Humanity, o organizație interguvernamentală – UNICEF, companii, organizații ale societății civile și refugiații înșiși. Toți actorii și-au folosit expertiza internațională și locală și și-au unit resursele pentru a se asigura că toți copiii și familiile de refugiați au un spațiu sigur și prietenos, au acces la servicii sociale și de sănătate, la educație și că se pot integra în comunitate.”, a declarat Gabriel Vockel, Reprezentantul adjunct al UNICEF în România.
În Sectorul 2 funcționează în prezent 4 centre de refugiați cu o capacitate totală de cazare de peste 400 de locuri. Din raportările Centrului Municipiului București de Conducere și Coordonare a Intervenției, Sectorul 2 dispune de cele mai multe locuri de cazare pentru refugiați din tot Bucureștiul. În cele 4 centre din Sectorul 2 sunt acum cazate 255 de persoane, potrivit datelor din 23 februarie 2023.
Cei mai mulți refugiați din Sectorul 2 sunt însă cazați în privat. Vorbim de 2.435 de persoane cazate în 611 apartamente, din cele înregistrate în programul 50/20. Pentru ei DGASPC Sector 2 face verificări lunare, gestionează cererile și intervine atunci când sunt semnalate situații abuzive sau dificile.