Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Impresii despre Bucureşti de la Ultimul Etaj: Interviu cu Ştefan Tuchilă

0

Ultimul Etaj este un proiect fotografic ce înfăţişează chipul mereu în schimbare al Bucureştiului. Timp de 8 ani, Ştefan Tuchilă a urcat pe cele mai înalte clădiri din capitală şi a surprins oraşul în mii de imagini. Despre această experienţă şi gândurile sale vizavi de Bucureşti, ne povesteşte într-un interviu RomâniaPozitivă:

RomaniaPozitiva: Cum ţi-a venit ideea proiectului Ultimul Etaj? Ce te-a motivat în acest demers?

Am inceput acum 8 ani, dupa ce am descoperit privelistea superba de la ultimul etaj al unei cladiri vechie de pe Hristo Botev. Au urmat apoi mai multi ani de explorare urbana, punctate din cand in cand de bucuria de a putea urca cat mai sus pentru a vedea cat mai departe.
Principala motivatie a fost afectiunea pe care o manifest fata de orasul in care m-am nascut si placerea de a-l fotografia. Din fericire au fost niste motivari foarte puternice, este destul de greu sa obtii acordul de a fotografia in majoritatea cladirilor inalte din Bucuresti.

RomaniaPozitiva: Cum se vede Bucureştiul de la ultimul etaj, live?

Calm, linistit, departe de zgomotul, agitatia si forfota obisnuita a orasului. Paradoxal, avand in vedere imaginea oferita de Bucuresti, la fel de haotica, diversa si dinamica ca si cea perceputa de la sol.

RomaniaPozitiva:Care e cea mai frumoasă amintire din aceşti 8 ani în care ai fotografiat de sus oraşul?

Am foarte multe amintiri frumoase. Un moment special pe care l-am trait de multe ori este cel cand, dupa ce treci de mai multe usi, holuri, scari de acces, pui mana pe clanta usii ce banuiesti ca te va conduce afara si usa respectiva nu e incuiata.
Totusi, cred ca cea mai frumoasa amintire a fost momentul cand am ajuns in varful Turnului IFMA. Urcasem 24 de etaje in fuga iar zgomotul si racoarea vantului de la ultimul etaj au amplificat placerea de a privi orasul.

RomaniaPozitiva: Care sunt trei locuri la înălţime de unde capitala se vede cel mai bine?

Bucurestiul are un tesut atat de variat incat este foarte greu sa aleg 3,10,30 de cladiri de unde orasul se vede cel mai bine, fiecare perspectiva are ceva particular.

RomaniaPozitiva: Revenind pe pământ, care clădiri şi spaţii din capitală sunt pereferatele tale?

„Ultimul Etaj” nu este singurul meu proiect foto despre Bucuresti, petrec foarte mult timp plimbandu-ma prin Bucuresti. Am dezvoltat in acesti ani o pasiune pentru zonele industriale, pentru ruine si mai ales pentru cladiri in pericol de disparitie. Deci lista mea nu este chiar o lista obisnuita, daca ar trebui sa aleg 5 locuri: Pasajul Englez, Moara lui Assan, Cimitirul Evreiesc de pe Ion Mihalache, Crematoriul „Cenusa” (Parcul Tineretului) si Gradina-Cinema Capitol.

RomaniaPozitiva: Un vis de-al tău pentru Bucureşti?

Niste autoritati capabile si incoruptibile plus niste locuitori mai atasati de orasul lor.
Mulţumim, Ştefan!
——

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.