Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Generatia Z are ceva de spus!

0

În prezent, statisticile descriu o Românie care își neglijează generațiile tinere. Deși problemele din sfera educațională încep încă din ciclul primar, toate se accentuează în la liceu – este momentul în care elevii sunt din ce în ce mai demotivați, confuzi și dezamăgiți. Iată cadrul în care Proiectul GEN Z 2.0 își dorește să aducă schimbare prin vocea lor, a celor care au nevoie cel mai mult de un început nou – elevii generației Z.

În perioada ianuarie – iunie 2019, 12 elevi de liceu din București învață, alături de Școala de Valori și Asociația Lume Bună, cum să devină arhitecţii propriei vieți și co-creatori în procesul de învățare. Elevii vor construi “curriculum-ul” unei școli ancorate în prezentul lor prin materiale regizate, filmate şi editate chiar de ei. Clipurile rezultate vor fi structurate pe trei domenii – de şcoală, de viaţă, de viitor – şi vor fi distribuite către alţi mii de elevi pe platformele online de socializare.

“Soluția suntem noi, Generația Z. Suntem noi, sunteți voi, sunt toți cei care vor să acorde o șansă noii generații. Ne-am unit 12 persoane cu același scop: să facem o schimbare. Cum facem asta? Ne exprimăm opiniile, aprofundăm informațiile pe care le primim din training-uri și le transmitem mai departe către toți liceenii și către toate acele persoanele open-minded care vor să ne asculte. Pe scurt, punem cap la cap idei, astfel încât vocea fiecăruia devine vocea unei generații.” – echipa GenZ 2.0

Ei sunt cei care vor sa distrugă mitul conform căruia liceenii iau totul de-a gata. Irina, Maia, Andrei, Maria, Radu, Călin, Andreea, Miruna, Cristi, Elena, Renee și Vlad sunt cei 12 elevi din Bucureşti care învață să transmită mai departe informaţii prin propriul filtru şi printr-o abordare diferită, dar pe care ar vrea sa o vadă mai des la şcoală.

Obiectivul principal al proiectului este de a construi un cadru nou pentru elevii de liceu, bazat pe încredere, expertiză și susținere.

Prin acest proiect, investim încredere, oferim expertiză și dăruim susținere unui grup de liceeni care își va construi propria schimbare: vor prelua informația de la mentori, o vor îmbrăca într-o formă cât mai actuală nevoilor lor și o vor împărtăși online miilor de colegi care au nevoie și ei, la rândul lor, de schimbare. Astfel se creează un ecosistem de oameni implicați și interesați să pornească schimbarea.

  • În prima etapă (ianuarie-aprilie), elevii s-au format ca echipă și au descoperit bazele creării unor materiale educaţionale de impact de la specialiști din domeniu: Florina Dumitrache (specialist scenariu & editare video), Alexandra Zegrean (specialist Graphic Design) și Delia Georgescu (profesor de limba română).
  • În a doua etapă (aprilie-iunie) elevii sunt cei care preiau iniţiativa, urmând să creeze materialele video gândite şi filmate de ei. Sunt susținuti în acest proces de mentorii Adriana Sumănaru, Oana Hanganu și Cristiana Mihăilă.

Gen Z 2.0 este cadrul în care vocea generației Z poate crea o schimbare.

Numărătoarea inversă a început deja și devenim din ce în ce mai siguri că “Soluția suntem noi, Generația Z. Suntem noi, sunteți voi, sunt toți cei care vor să acorde o șansă noii generații.” Acordați și voi o șansă noii generații! Citiți-le și urmăriți-le povestea:

Școala de Valori

Şcoala de Valori este o organizaţie non-guvernamentală modernă a cărei viziune este transformarea României într-o societate bazată pe valori. De aceea, ghidată de valori, își propune să creeze pentru tineri contexte pentru reflecție personală, agilitate și alfabetizare digitală. Şcoala de Valori consideră că este imperativ să-i dezvețe, și să-i ghideze cu atenție, să-i reînvețe cum să se auto-valorizeze, să devină autonomi și să ia decizii pe picioarele lor. Scopul ONG-ului este să dezvolte caractere puternice pentru viitor prin crearea unei comunităţi de adolescenți și tineri autonomi, care acţionează cu responsabilitate şi etică. Oferă tinerilor experiențe de formare a caracterului prin ateliere de valori, interacțiuni cu modele pozitive, programe de dezvoltare personală, fiindu-le ghid în procesul de construire a caracterului și în cel al descoperirii de sine. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul, paginile de Facebook și LinkedIn dedicate.

Asociația Lume Bună

Povestea Asociației Lume Bună a început în 2008 și continuăm să ne implicăm activ pentru a face o schimbare în bine prin educație. Misiunea noastră este aceea de a crea programe educative drept sursă de inspirație în și pentru educația tinerilor și a celor ce doresc să își aducă contribuția pentru o lume mai bună.

Proiectele realizate au pus accentul pe impactul pozitiv al dezvoltării creativității, inteligenței emoționale, a abilităților de comunicare și a lucrului în echipe prin metode de educație non-formală.  Proiectele Asociației Lume Bună au ajuns până în prezent în 24 de județe la peste 4000 copii și tineri și peste 75 de cadre didactice la nivel național. Va invitam sa aflati toata povestea, vizitand site-ul www.asociatialumebuna.com si pagina noastra de facebook: https://www.facebook.com/lumebuna.ro//

Despre autor

avatar

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală apărută în 2009 ca urmare a unei idei îndrăznețe a mai multor tineri întreprinzători. În toate ”viitorurile posibile”, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități astfel încât să contribuie la transformarea societății, oferind bunăstare generațiilor prezente și viitoare. Misiunea Școlii de Valori este aceea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor lor vieți, fiind singura asociație din România care implementează în programele sale educația centrată pe valori. Acest model educațional implică dezvoltarea de competențe împărțite pe patru arii: dezvoltarea caracterului, explorarea personalității, implicare civică și well-being. Școala de Valori dezvoltă patru programe educaționale naționale: Adoptă un Liceu, Excepționalii, Laboratorul de Cariere și Arcademia prin care contribuie activ la dezvoltarea educației din România, oferind cunoaștere și îndrumare adolescenților, tinerilor și profesorilor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.