Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOREPLAY – primul spectacol de teatru din România despre mame adolescente pe scena Teatrului Naţional Bucureşti

0

World Vision România și MSD România, prin programul MSD for Mothers, Mame pentru Viață. Viață pentru Mame, au organizat spectacolul de teatru document  FOREPLAY  la Teatrul Național Bucureşti, Sala Mică.  Evenimentul a avut ca scop conștientizarea și informarea publicului despre maternitatea timpurie din România. Acesta a fost desfășurat în cadrul campaniei de reducere a mortalității materne „Respect Mama. Respect Viața”.

Spectacolul a abordat, în premieră, subiectul naşterilor timpurii şi explorează condiţia vulnerabilă a tinerelor mame, fiind realizat pe baza experienţelor reale ale unor mame adolescente din Bucureşti și alte trei județe.

Piesa dă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente şi îşi propune să aducă în lumină şi cauzele mai puţin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susţinute de informare si educaţie, sărăcia, accesul redus al adolescenților la programele de planificare familială, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generaţional şi modelele culturale care fac din fenomenul naşterilor timpurii un fenomen extrem de complex“, a declarat Ozana Nicolau, regizorul piesei de teatru Foreplay.

Acest eveniment s-a desfăşurat în cadrul campanie Respect Mama, Respect Viaţa şi are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a societății, părinților și adolescenților în vederea  prevenirii maternității timpurii, cu consecințele ei dramatice: abandonul copiilor nedoriți, abandonul școlar, creșterea costurilor sociale, creșterea mortalității materne,  perpetuarea lanțului vicios al sărăciei și a discriminării în societate”, a declarat Cornelia Paraschiv, Manager de Proiect în cadrul Fundaţiei World Vision România.

  • 1 din 10 nou născuți în România sunt  copiii unor adolescente
  • 10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore
  • 1 din 10 avorturi se produce la o adolescentă
  • 26 000 de sarcini sunt înregistrate în fiecare an la adolescentele românce
  • România se afla pe locul 1 în UE la sarcinile la minore sub 15 ani și pe locul 2 la sarcinile și avorturile la adolescente sub 18 ani.

După spectacol a avut loc o dezbatere moderată de Paula Rusu, jurnalist, reprezentant al unei organizaţii non-profit din România şi susţinătoare dedicată a mamelor din România. În cadrul dezbaterii, au exprimat opinii valoroase referitoare la stategii pentru prevenirea incidenţei sarcinilor nedorite la adolescente doamna Conf. Doctor Loreta Păun, Consilier de Stat al Administraţiei Prezidenţiale, Doamna Lidia Onofrei, Director în Cadrul Ministerului Sănătăţii, doamna Mariana Gaju, Preşedinta Ligii Femeilor Primari din Romania, doamna Isabela Popa, ANPDC, si d-na Adina Paun si  Irina Popescu, de la Asociaţia Moaşelor din România.

Despre proiectul proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame”

Lansat în 2016 de World Vision România cu sprijinul MSD România, proiectul dezvoltă și implementează un model integrat de servicii de îngrijire maternă și de planificare familială, care vizează femeile vulnerabile din România rurală, susţinând eforturile guvernamentale pentru îmbunătățirea asistenței medicale materne, menționate în Strategia Națională de Sănătate 2014 – 2020. Proiectul se bazează pe serviciile actuale ale sistemului de sănătate, concentrându-se, în acelaşi timp, pe abordarea problemelor ce apar în accesul la servicii de sănătate materne, accesul și adoptarea serviciilor de planificare familială, precum și în consolidarea capacității autorităților locale și centrale.

Inițiativa vizează 15.000 de femei din 30 de comunităţi rurale, din 3 județe: Dolj, Vaslui și Vâlcea. Lansat în martie 2016, implică dezvoltarea unui model integrat de soluții pentru îmbunatățirea accesului la servicii de calitate de asistență medicală prenatală și sănatate reproductivă în România rurală. Proiectul s-a axat pe îmbunatățirea calității serviciilor medicale materne și de planificare familială, creșterea competențelor furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, capacitarea comunității locale și educarea populației cu ajutorul unor instrumente adaptate și eficiente și dezvoltarea, împreuna cu autoritățile locale, a unor programe de susținere a mamelor vulnerabile.

Despre proiectul MSD for Mothers

MSD for Mothers este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD – precum și resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.

Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe:

http://msdformothers.com/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.