Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expozitie-Eveniment: Istoria filosofiei

0
Expozitie-eveniment: Istoria filosofiei

Ziua de 21 noiembrie a fost declarată de UNESCO Ziua Mondială a Filosofiei.

Asociaţia Culturală „Noua Acropolă” în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti  vă invită în perioada 1-15 noiembrie 2013 la o serie de evenimente reunite sub titlul „Istoria Filosofiei”.

Manifestarea  include o serie de conferinţe publicemese rotunde şi o expoziţie cu planşe care ilustrează portrete ale marilor personalităţi din istoria filosofiei.
Evenimentul, găzduit de Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, se doreşte un proiect cultural-educativ şi un răspuns la iniţiativa UNESCO  de a aduce filosofia şi învăţaţii din toate timpurile mai aproape de oameni, promovând beneficiile practice pe care le aceştia le oferă pentru o viaţă împlinită.
Prin latura sa educativă, expoziţia se adresează în primul rând generaţiei tinere cu precădere şi îndeosebi acelora  care caută răspunsuri la întrebările esenţiale ale vieţii şi care înţeleg filosofia ca „dragoste de înţelepciune”, ca un stil de viaţă ce ne ajută, prin intermediul valorilor culturale şi umaniste, să ne cunoaştem şi să ne dezvoltăm ca fiinţe umane fericite, devenind cetăţeni activi, responsabili şi angajaţi social.

Programul conferinţelor şi temele abordate sunt redate mai jos:

Conferinţe:

Marţi, 05 noiembrie, ora 18:00  Pico della Mirandola – Despre demnitatea omului – susţinută de Liliana Brat
Joi, 07 noiembrie, ora 18:00    Platon şi platonismul de-a lungul istoriei   suţinută de prof.Ivo Ivanovici
Sâmbătă, 09 noiembrie, ora 11:00    Marcus Aurelius – împăratul filosof. Conferinţă şi proiecţie de film    – susţinută de Anca Păunescu

Mese rotunde:
Duminică, 10 noiembrie, ora 11:00    Omul şi temerile lui…omul şi speranţele lui   – moderată de  Sonia Ivanovici
Vineri, 15 noiembrie, ora 18:00    De ce avem nevoie de filosofie   moderată de Alexandru Păunescu

Asociaţia Culturală „Noua Acropolă” este o organizaţie neguvernamentală ce promovează, de peste 20 de ani, filosofia, cultura şi voluntariatul. Printre acţiunile organizate se numără: susţinerea de cursuri şi conferinţe publice pe teme de filosofie, psihologie, istorie, artă, culturi şi civilizaţii vechi; prezentarea de expoziţii; editarea de cărţi şi reviste; atelier de artă plastică, specializat în reproduceri arheologice; acţiuni de voluntariat socio-umanitar şi ecologic.

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti încurajează aceste proiecte culturale care se adresează, cu precădere, tinerei generaţii.

Filosofia – un stil de viata
          Filosofia înseamnă dragoste de înţelepciune, căutarea răspunsului la cele mai profunde întrebari ale omului: Ce este viaţa? Ce este omul? Există un sens al vieţii? Putem face lumea un loc mai bun? Ce este fericirea? De ce există suferinţă? Ne putem cunoaşte pe noi înşine? Putem deveni mai buni?
          Cursul de Filosofie Comparata Filosophia vă permite să găsiţi răspunsul la aceste întrebări fundamentale ale vieţii prin intermediul studiului comparat al învăţăturilor celor mai importanţi înţelepţi ai umanităţii şi a celor mai evoluate civilizaţii din istorie: India, Tibet, Egipt, China, Grecia, Roma.
          Frecventand acest curs, vei învăţa:
– să îţi trăieşti viaţa cu mai mult protagonism şi să-i dai un sens superior;
– să îţi domini propriile emoţii şi să-ţi canalizezi mai bine ideile;
– să ai mai multă stăpânire şi încredere în sine;
– să îţi îmbunătăţeşti relaţiile cu cei care te înconjoară.
Cursul se desfăşoară MIERCURI, 06 noiembrie ora 18:30,
în sediul din Str. Atanasie Demostene nr. 7.
Cursul durează 15 săptămâni, se desfăşoară săptămânal,
în fiecare miercuri de la ora 18:30 şi costă 250 de lei
(150 pentru elevi şi studenţi).
 
Temele cursului:ETICA ATEMPORALĂ. 
De ce avem nevoie de filosofie? Ce sunt valorile durabile?
BHAGAVAD-GITA
Calea eroului şi acţiunea altruistă.
GLASUL LINIŞTII
Interpretarea unui text tibetan. Evoluţie şi căile cunoaşterii.
SIDDHARTA GAUTAMA BUDDHA
Calea de mijloc şi cum putem învăţa din suferinţă.
CONFUCIUS
Omul nobil şi asumarea responsabilităţii.
VIAŢA MORALĂ ÎN EGIPTUL ANTIC
Norme etice pentru o societate civilizată şi fericită.
PLATON
Justiţie şi libertate. Cheile armoniei individuale şi sociale.
ARISTOTEL
Construirea scării valorilor şi cucerirea fericirii.
STOICISMUL ÎN ROMA
Cetăţeanul lumii: liberul arbitru şi slujirea celorlalţi.
IMMANUEL KANT
Datoria şi voinţa bună.
PLOTIN
Despre suflet şi viaţă lăuntrică. Cele trei etape ale dezvoltării personalităţii.
FILOSOFIA ISTORIEI
Timpul cosmic şi istoria umană: limite şi oportunităţi.                 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.