Expozitie de postere activiste: A4Activism @ RDW

0

EXPOZITIE DE POSTERE ACTIVISTE: A4ACTIVISM @ RDW

Creionetica prezintă duminică, 20 mai, începând cu ora 18:00, în premieră la hub-ul cultural bucureștean POINT, vernisajul expoziției A4Activism – Istoria Afișului Activist, în cadrul evenimentelor conexe Romanian Design Week 2018. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 27 mai.

Expoziția prezentă o selecție de postere care trec în revistă câteva din marile problemele cu care se confruntă umanitatea. Celebrează designul activist și arta angajată, pentru curajul de a semnala problemele prezentului și de a genera schimbare în orice om care se gândește la viitor și generațiile următoare.

Albumul și expoziția propun o incursiune documentară a colaborărilor dintre organizațiile societății civile internaționale și figuri definitorii ale istoriei artei vizuale: Pablo Picasso, Joan Miró, Shigeo Fukuda, Tom Eckersley, Milton Glaser, Barbara Kruger, Guerrilla Girls, Keith Haring, Shepard Fairey și Banksy. Totodată, este interesantă și dinamica locală și diversele colaborări ale ONG-urilor cu artiști români: KITRA, Paula Rusu, Wanda Hutira ș.a.

Proiectul cultural este dezvoltat de Agenția Creionetica și a fost co-finanțat în 2017 de Administrația Fondului Cultural Național.

Agenda evenimentului:

20 mai: Vernisaj cu Proiecția specială a filmului documentar Ultimul căldărar – o poveste impresionantă despre romii căldărari dintr-un sat din județul Mehedinți, cu imagini de excepție și o documentare jurnalistică cu înalte standarde de calitate de către artistul-fotograf Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu.

Aceștia surprind o comunitate pe cale să-și piardă identitatea ocupațională și un tablou al exodului romilor spre Occident. În satul Corcova, căldărăria, meseria tradițională a comunității rome, este pe cale de dispariție. Geo, un căldărar care a renunțat la școală la 12 ani când s-a căsătorit, nu are prea multe alternative să-și întrețină familia. Tânărul se deplasează periodic mii de kilometri până în Franța unde caută fier vechi la gropile de gunoi sau până în Belgia unde culege fructe. Filmul spune o poveste de subzistență despre comunitatea romă, una dintre cele mai sărace și marginalizate din Europa.

TRAILER: https://vimeo.com/162246307

25 mai: Proiecția specială a documentarelor romantic-activiste Cealaltă viață a lui Charon și Stări: permutări de Ioana Țurcan, producător de filme experimentale cu un background în coregrafie și sport de contact.

Artista provoacă revoluții la scară redusă abordând subiecte legate de gen, așteptări sociale/ percepții, stereotipuri și romantism cultural, implicând relațiile dintre corp și spațiu, identitate de teren și proprietate. Personajele primului documentar fac parte dintr-o comunitate de romi care trăiește săpând morminte și frecventând funeralii, în timp ce în al doilea film, folosindu-se de arhive personale, filme de 8 mm și fișiere digitale, autoarea încearcă să revoce ideea de ritualuri în tranziție, identitate și percepție din două țări diferite.

WEBSITE: https://www.ioanaturcan.com/projects

CREIONETICA este agenția specializată în strategii de comunicare cu impact cultural, de mediu și social. Cu viziunea unor activiști și cu experiența unor oameni de comunicare, creionează idei pentru o societate în conexiune cu natura, arta și omul.

POINT este un hub cultural din București al cărui line-up se află într-o continuă evoluție și merge dincolo de eclectic: teatru, dans, instalații performative și construcții artistice inovatoare în ton cu cele mai recente dezvoltări de pe scena contemporană internațională, expoziții de arte vizuale, concerte, workshop-uri, proiecții cinematografice și conferințe culturale.

www.a4activism.ro

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.