Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„EU DECID. NU DEPIND” – o șansă în plus pentru copiii și tinerii consumatori de droguri

0

Începând cu 1 octombrie, Asociația BENEVA derulează în școlile gimnaziale și liceele bucureștene proiectul „EU DECID. NU DEPIND” proiect finanțat de Ministerul Administrației și Internelor, prin Agenția Națională Antidrog – Programul de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018 cu aplicabilitate până în 2020 (PIN).

Proiectul face parte din Subprogramul I al Programului de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018 cu aplicabilitate până în 2020 (PIN): ”Educaţie nonformală şi programe de petrecere a timpului liber adresate populaţiei şcolare, ca alternativă la consumul de droguri”, perioada de implementare 15 mai 2020-15 noiembrie 2020.

Plecând de la o problemă majoră cu care se confruntă în prezent România, anume creșterea alarmantă a prevalenței consumului de droguri de-a lungul vieții în rândul populației și mai ales în rândul tinerilor, precum și cu apariția noilor substanțe psihoactive (NSP), denumite generic „etnobotanice”, proiectul „EU DECID. NU DEPIND” își propune să contribuie la informarea, educarea și conștientizarea privind riscurile și efectele consumului de droguri în rândul copiilor de vârstă școlară din Municipiul București.

Astfel, în cadrul Proiectului „EU DECID. NU DEPIND” se vor realiza și implementa intervenții specifice de prevenire a consumului de droguri, respectiv o componentă adresată elevilor din ciclul gimnazial și o componentă adresată elevilor din ciclul liceal, utilizându-se metode de educație alternativă și programe de petrecere a timpului liber, prin folosirea a diferite genuri de producție artistică.

Asociația BENEVA își propune ca, prin intermediul unor producții culturale să comunice mult mai ușor cu tinerii și copiii de gimnaziu și liceu și să transmită într-un mod atractiv mesaje cu o încărcătură emoțională puternică. Limbajul artistic este ușor înțeles și perceput, arta emoționează și vindecă.

Astfel, prin intermediul a două producții culturale, una cinematografică și una muzicală, adresate copiilor de gimnaziu, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri, proiectul își propune să contribuie la creșterea nivelului de educație civică și educație pentru sănătate a elevilor implicați, prin dezvoltarea abilităților de viață sănătoasă și de petrecere a timpului liber, ca alternative la consumul de droguri. Totodată, pentru că muzica este limbajul universal, iar adolescenții reacționează cel mai bine la această formă de artă, pentru liceeni va fi compus un cântec ce va purta mesajul proiectului.

Mesajele și acțiunile proiectului se vor comunica permanent pe pagina https://www.facebook.com/Eu-Decid-Nu-Depind.

Proiectul „EU DECID. NU DEPIND” își propune să abordeze în mod direct minim 2000 de elevi de gimnaziu și liceeni.

Valoarea proiectului EU DECID.NU DEPIND: 227.900 lei, din care contributia Asociației Beneva se ridica la 27.900 lei

Despre Asociația BENEVA

Asociația BENEVA este o organizație non-guvernamentală fondată în 2009, al cărei scop se axează pe dezvoltarea de proiecte cultural-social-educaționale care să genereze un efect pozitiv în comunitate și schimbare socială. Cu peste 300 de voluntari și artiști, Asociația BENEVA a derulat până în prezent peste 50 de proiecte culturale, sociale și educaționale în București și în țară, proiecte ce au rămas în memoria colectivă datorită impactului pozitiv pe care l-au avut și datorită originalității lor. Printre proiectele Asociației BENEVA se numără: festivalurile urbane Femei pe Mătăsari, Bărbați pe Mătăsari și Opera Fringe Festival, proiectele și campanii sociale Aleg să Aleg – proiect școlar antidrog, Corul inocenților, Violența domestică, Exodul mamelor, Muzică pentru viață și Basme Nerostite. Mai multe informații despre Asociația BENEVA se găsesc pe www.beneva.ro.

Despre Autoritatea Națională Antidrog și Programul de interes național

Agenția Națională Antidrog este o insituție ce are ca scop elaborarea, coordonarea, evaluarea și monitorizarea, la nivel național, a politicilor în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, precum și al asistenței integrate a consumatorilor, aplicate de către instituțiile cu atribuții în domeniu.

Agenția Națională Antidrog, în calitate de coordonator național al politicilor în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri a fost desemnată de către Guvern în anul 2015 să coordoneze cele două programe naționale ce au ca scop prevenirea consumului de droguri și oferirea de asistență medicală, psihologică și socială consumatorilor de droguri.

Pentru alte informații despre Autoritatea Națională Antidrog și Programul de interes național, accesați www.ana.gov.ro .

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.