Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Esti ceea ce mananci, ne spun prietenii de la Fundatia Calea Victoriei

0

Din 28 ianuarie, va invitam la un Atelier de nutritie sustinut de medicul Ruxandra Maria Plesea.

Mincarea sanatoasa, miscarea si echilibrul in viata de zi cu zi reprezinta calea catre un psihic stabil si un fizic armonios. Hrana, impreuna cu un stil de viata echilibrat, poate preveni (sau ameliora) bolile, oboseala, depresia si diversele dezechilibre cu care ne confruntam in societatea moderna.

“Mens sana in corpore sano”, celebrul dicton latin, se refera tocmai la acest echilibru esential, in viata fiecaruia dintre noi, care trebuie sa existe intre corp si minte. Asa cum mintea se hraneste cu filme, carti, discutii si alte lucruri care ii ofera bucurie dar si exercitiu, corpul are nevoie sa fie sustinut prin cele mai hranitoare alimente, care sint la indemina oricui si care reprezinta adevaratele surse de energie.

Cursul isi propune sa aduca informatii vitale pentru sanatatea omului intr-o societate care se hraneste din ce in ce mai gresit. Dupa cele 7 sedinte cursantii vor sti cum si de unde trebuie sa inceapa atunci cand isi propun sa manance sanatos si echilibrat. Printr-o informare corecta cursul isi propune cresterea calitatii vietii si minimilizarea riscului aparitiei bolilor.

1. De ce avem nevoie de hrana si ce se intimpla cu ea dupa ce ne ridicam de la masa. Notiuni de anatomie si fiziologie, o privire inauntrul nostru, urmarim mancarea si calatoria sa dupa ce nu o mai vedem.

2. Nutrientii din alimente si rolurile lor

– Despre macronutrienti: proteine, lipide, carbohidrati (sursele alimentare, raportul optim dintre nutrienti intr-o dieta echilibrata)

– Despre micronutrienti: vitamine si minerale, enzyme

– Despre apa

3. Notiuni despre metabolism, calorii, energie. Alcatuirea unei diete. De ce anume trebuie sa tinem cont?

4. Diete de slabire.

– Aflam care este greutatea ideala, invatam sa ne adaptam ratia calorica pentru a ne atinge scopurile in materie de sanate si silueta, invatam cum sa abordam dieta de slabire si cum sa mentinem rezultatele obtinute. Mituri si realitati ale dietelor de slabire. Pericolele dietelor de slabire

5. Informatia nutritionala a alimentelor. S-a schimbat ceva in modul de hranire al oamenilor?

– Discutam despre alimentele organice, despre mancarea industrializata

– Cum echilibram proportia dintre alimentele organice si cele conventionale.

6. Patologiile care ne pindesc din cauza unei alimentatii defectuoase, pe termen scurt si pe termen lung

Aflam mai multe despre diabet, colesterol, denutritie, oboseala cronica, celulita, osteoporoza, boli cronice degenerative ale societatii moderne. Despre profilaxia acestora prin nutritie echilibrata.

7. Relatia ’’ SUFLET – HRANA’’

Vorbim despre relatia noastra armonioasa sau tensionata cu hrana, obiceiurile alimentare ca si oglinda a starii noastre sufletesti si a propriei perceptii despre sine (Anorexie nervoasa, bulimie).

De ce suntem ceea ce mancam si cum ne influenteaza ceea ce mancam chiar modul nostru de a gandi (Aflam ce drum parcurge un banal aliment pana la molecula biochimica ce ne va influenta gandurile, sentimentele, realizarile si esecurile).

In final, participantii sunt invitati sa-si alcatuiasca dieta alimentara pe baza informatiilor pe care le-au asimilat.

Pana sa ne vedem la curs, va recomandam un documentar extrem de interesant despre nutritie si prevenirea bolilor: Food Matters.

Lector: Ruxandra Maria Plesea

Data incepere: 28 Ianuarie 2012; Ora curs: 17:00

Numar ateliere: 7 Frecventa: saptamanal, simbata

Cost: 300 lei; Cost studenti: 250 lei

Loc: fundatie

Inscriere la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.