Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eroi pentru o zi. Acţiune de conștientizare a necesităţii accesibilizării Bucureștiului

0

Vineri, 18 iulie, începând cu ora 11, bucureștenii îi vor întâlni la metrou pe Eroii pentru o zi. Câteva persoane în scaune rulante le vor aminti problemele cu care se confruntă din cauza lipsei accesibilizării spațiului public din capitală. Persoanele în scaunte rulante nu sunt singurele afectate de lipsa accesibilizării, ci și persoanele cu dizabilități vizuale și auditive, cele cu mobilitate redusă (vârstnicii, părinții cu copii în cărucior, copiii) și pietonii, per ansamblu. Acțiunea este un preambul pentru Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni!, organizat sâmbătă, 19 iulie, ora 11, pe traseul Piața Universității – Piața Victoriei.

Melodia care va însoți persoanele în scaune rulante și pe voluntarii-însoțitori va fi ”Heroes”, a lui David Bowie. Vlad Coman, absolvent al liceului Dinu Lipatti, va interpreta aceeași melodie la pianul din stația de metrou Unirii 1 (spre hanul lui Manuc).

COVER--pt-aw---farabordura-14-IULIE

Eroii vor împărți călătorilor pliante despre Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni!, invitându-i astfel să ceară autorităților o infrastructură dedicată mersului pe jos și respectarea legilor privind accesibilizarea spațiului public.

După cum arată un experiment realizat recent în centrul capitalei, ce a avut ca obiect traversarea intersecției din punctul zero al capitalei de către o persoană în scaun rulant, infrastructura urbană nu este dezvoltată pentru a răspunde nevoilor de mobilitate ale pietonilor, ci pentru tranzitarea orașului cu autoturismul. Astfel, într-o zi de sâmbătă, în care platformele din pasajul de la Universitate nu sunt funcționale, o persoană în scaun rulant, dependentă de un însoțitor, este nevoită să parcurgă mai mult de 1 km, pe trotuare accidentate, peste borduri înalte și mașini parcate inadecvat, pentru a traversa intersecția. Cifrele sunt grăitoare: 1003 m în loc de 72 m.

Marșul de sâmbătă, 19 iulie, ora 11, Piața Universității, este organizat de ActiveWatch, OPTAR și ONPHR. Mulțumim prietenilor și susținătorilor: Mobility Networks, Asociația pentru Tranziție Urbană, Ecopolis, Nu Aștepta Super Eroi, Estuar, Funky Citizens, Kommunitas, Miliția Spirituală, Quantic, Mai Mult Verde, Arhiterra, Pro Patrimonio, Asociația Peisagiștilor din Româna – Filiala București, Unu și Unu, Front, Vincero, Inimă de copil, Assoc, Light into Europe, Asociația România Connect 1990. Parteneri media: Kooperativa 2.0, Oops media, Al trei-lea Sector.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.