Eroi în vacanță în #iuliefărăplastic. Tabără eco-urbană pentru copii la Seneca Anticafe

0

În luna cea mai fierbinte lună a verii, Asociația SNK se alătură mișcării globale #iuliefărăplastic, care propune o serie de acțiuni de conștientizare, educare și promovare a soluțiilor de reducere a plasticului, și propune o tabără eco-urbană dedicată copiilor din București, ce va avea loc la Seneca Anticafe – spațiu cultural și comunitar. Copiii cu vârste cuprinse între 9-12 ani sunt invitați să descopere pe parcursul celor cinci zile cum se pot împrieteni cu natura în orașul în care trăiesc și cum pot deveni eroi la ei acasă, punând în practică eco-obiceiuri simple. 

Diminețile sunt dedicate activităților în aer liber, în parcul Kiseleff, unde copiii se vor conecta în mod conștient la natură și se vor bucura de joacă, mișcare și lectură în hamacele întinse.

Organizatorii propun un program care pune accent pe rutine sănătoase, de la mese echilibrate la ateliere ludice de educație ecologică și activități creative. Copiii vor lucra atât în echipă, cât și individual, pentru a descoperi soluții creative la provocările eco din jurul nostru și pentru a realiza împreună o expoziție finală, în care sunt încurajați să-și expună ideile pentru o planetă un pic mai verde și mai sănătoasă.

Prezentarea atelierelor

🌱Ateliere de educație ecologică

  • Creăm jurnale de vacanță cu Valentina Bâcu 

În prima zi, îi invităm pe copii să-și construiască propriul jurnal de vacanță (cu foi din caietele de școală care au rămas neterminate sau cu hârtie reciclată pe care o punem noi la dispoziție), jurnal ce va fi apoi completat în fiecare zi cu fotografiile și impresiile pe care vor alege să le păstreze. 

  • Reciclăm povești cu Bianca Ceică

Aflăm despre reciclare, apoi mergem mai departe de ea, prin intermediul poveștilor cunoscute, pe care le reinterpretăm, folosindu-ne de imaginația ghidată de metode simplu de înțeles și distractiv de aplicat. 

  • Povești din materiale textile cu Raluca Dumitrescu 

O poveste despre materiale textile: de unde vin, unde ajung hainele când nu mai avem nevoie de ele, care este ciclul de viață al unui tricou. Totul sub forma unui atelier creativ și plin de culoare în care copiii află cum pot da un nou scop resturilor de materiale textile.

  • Măsurăm amprenta ecologică cu Bianca Ceică

Copiii descoperă, prin joc și interacțiune, urma pe care o lasă pe pământ și își calculează amprenta ecologică. Harta lumii noastre e compusă din consum și deșeuri. Ce legătură are asta cu noi? Exersăm alegeri sănătoase pentru viața în oraș. 

  • Jucăm Climate Fresk cu Raluca Dumitrescu

Climate Fresk este un joc colaborativ de tip boardgame care se folosește de creativitatea fiecărui jucător și de știința care stă la baza raportului IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) pentru a-i ghida pe participanți să descopere cauzele și efectele schimbărilor climatice. Jocul permite copiilor și adulților să aibă o conversație deschisă despre posibile soluții și obiceiuri noi, atât la nivel de comunitate, cât și individual.

🎨 Ateliere creative

  • Animație stop motion cu Valentina Bâcu 

Ce poți spune într-un minut de animație despre planeta noastră? Timp de două zile, copiii vor învăța să construiască un storyboard, personaje, elemente de decor și să construiască o poveste animată prin tehnica stop-motion. 

  • 𝐀𝐫𝐭𝐬 & 𝐂𝐫𝐚𝐟𝐭𝐬 𝐜𝐮 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧𝐚 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐨𝐦𝐢𝐫

Adunăm, acolo unde locuim și ne desfășurăm activitatea, cutii de ambalaje care nu ne mai sunt de folos, ziare și reviste, anunțuri și flyere care nu mai sunt de actualitate, hârtie de împachetat, foile scrise ale caietelor vechi…
Le triăm pe categorii, pe grosimi, texturi și culori și creăm propria paletă cromatică.
Reușim cu ajutorul ei să creăm o compoziție colaborativă, un colaj uriaș, un puzzle-instalație de tip garb-art, în care fiecare să conturăm propria noastă idee de manifest ecologist? 

𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐞
În fiecare zi, preț de 30 de minute, ne relaxăm și învățăm despre mediu vizionând câte un scurt-metraj/documentare despre mediu, pe marginea căruia discutăm liber. 

Detalii despre modalitatea de participare și plată se găsesc în formularul de înscriere sau pe site-ul asociației SNK

Misiunea Asociației SNK este să creeze un spațiu cultural comunitar care să-i sprijine pe oamenii să devină responsabili față de ei înșiși, față de semenii lor și de mediu.

𝐂𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭: 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐁𝐚𝐜𝐮 | 𝐓𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐧: 𝟎𝟕𝟒𝟐 𝟎𝟏𝟏 𝟎𝟐𝟕
𝐄𝐦𝐚𝐢𝐥: 𝐯𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐚.𝐛𝐚𝐜𝐮@𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚t𝐢𝐚𝐬𝐧𝐤.𝐫𝐨

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.