Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ELSA București a organizat proiectul „Legal Explorations: Dreptul Concurenței”

0

ELSA Bucureşti, prin Departamentul Activităţi Academice, a organizat în perioada 10 noiembrie-13 decembrie 2014 proiectului Legal Explorations: Competition Law.

Acest proiect le-a oferit celor 55 de studenţi la drept din anii III și IV oportunitatea de a lua contact cu dreptul concurenței și de a acumula informații de la profesioniști în domeniu. Proiectul se află la ce-a de-a doua editie și a presupus participarea studentilor la 6 workshopuri ce abordeaza diverse teme din domeniul vizat pentru ca la final să demonstreze că au dobândit suficiente cunoștințe pentru a le folosi în pregătirea unui proces simulat.

În cadrul prelegerilor, experţi ai dreptului concurenţei au abordat teme diversificate pentru a crea o imagine clară asupra materiei. Au fost prezenţi la prelegeri după cum umrează:

În cadrul primului workshop, domnul av. Mircea Valentin (Mircea şi Asociaţii) a ţinut o prelegere introductivă pentru a iniţia studenţii în tainele unei ramuri de drept complexe. La cel de-al doilea workshop au fost prezenţi avocaţi din cadrul societăţii de avocatură DLA Piper, lectori fiind Alina Lăcătuş, Alexandru Potlog şi Sandra Moga, care au împărtăşit participanţilor ce presupun „Inspecțiile inopinate ale Consiliului Concurenţei”. Cel de-al treilea workshop a fost susţinut de avocaţi din cardul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, doamna avocat Georgeta Dinu şi domnul Marius Ştefană care au prezentat într-o manieră interactivă subiectul schimbului de informaţii intre concurenţi. Doamna avocat Eleonora Udroiu (Leroy şi Asociaţii), în cadrul celui de-al patrulea workshop, a ținut o prelegere despre „Analiza acordurilor pe orizontală şi pe verticală”. A cincea prelegere a avut loc in prezența domnului avocat Dan-Rares Raducanu (Stoica şi Asociaţii), care a discutat cu participanţii ce presupun „Circumstanţele atenuante şi agravante în individualizarea sancţiunilor”. Ultima prelegere a fost susţinută de avocaţi din cadrul Bulboaca şi Asociaţii, dl. Costin Teodorovici, dna. Mona Banu si dra. Amalia Bejinaru, punând în discuţie participanţilor ce este „Abuzul de poziţie dominantă si modalităţile în care acesta operează”.

La finalul workshopurilor a fost organizat un Concurs de Procese Simulate prin care participanţii au avut posibilitatea de a folosi informaţiile şi cunoştinţele însuşite din discuţiile cu profesioniştii în materie. Prin intermediul unei faze scrise, din participanții la prelegeri au fost selectati 12 studenti, structurati in 6 echipe, care sa participe la faza orala a concursului. Etapa procesului simulat a avut loc pe data de 13 decembrie 2014, la Curtea de Apel Bucureşti, juriul fiind format din: doamna av. Georgeta Dinu, doamna av. Eleonora Udroiu, domnul av. Costin Teodorovici, domnul av. Valentin Mircea şi domnul av. Mircea Potlog.

Locul întâi a fost câştigat de echipele formate din Bogdan Nae şi Antonia Năstasiuc şi de Cristi Porojanu şi Andreea Rotaru. Juriul nu a putut delimita aceste două echipe, astfel încât ele au fost regăsite la egalitate de puncte. Locul doi a fost ocupat de echipă formată din Dana Pară şi Elena Răducu, iar cel mai bun orator a fost desemnată Daliana Popa.

Participantii din echipele premiante au impartasit cateva dintre parerile si experientele acumulate in cadrul acestui proiect:

Elena Răducu: Proiectul Legal Explorations a fost, din punctul meu de vedere, unul complex având în vedere faptul că, după ce am învăţat aspectele teoretice, am avut posibilitatea de a participa şi la un proces simulat la Curtea de Apel. Deşi nu a fost primul proces simulat la care am participat, acesta a fost challenging mai ales datorită faptului că nu ştiam înainte de proiect mare lucru din dreptul concurentei şi mai ales, mi-a plăcut componenta şi bună pregătire a juriului.

Cristi Porojanu: A fost o experienţă foarte interesantă, care m-a ajutat să aprofundez un domeniu al dreptului care poate fi considerat de nişă, dar care cu siguranţă este esenţial pentru societatea de astăzi, M-am bucurat mult pentru că am avut ocazia să îmi pun în valoare şi cunoştinţele economice dobândite la ASE. Le mulţumesc organizatorilor pentru ocazia oferită şi pentru efortul depus în vederea organizării!

Daliana Popa: Experienta procesului simulat, în cazul meu,a primului proces simulat, a fost una pe care aş repeta-o în fiecare zi! Workshopurile au avut rolul de a ne introduce în chestiunile elementare, iar realizarea memoriului şi ulterior,a pledoariei, au stimulat studiul individual. Această experienţă mi-a oferit o nouă perspectivă în ceea ce priveşte drumul pe care vreau să îl urmez şi pentru asta le sunt recunoscătoare domnilor avocaţi şi minunatei echipe de organizare.

Antonia Năstasiuc: Prin participarea la workshop-uri, a căror calitate a fost una de excepţie, am reuşit să-mi însuşesc conceptele esenţiale ale acestei ramuri de drept. În acelaşi timp, m-au determinat să studiez mai mult pe cont propriu şi să-mi descopăr o reală pasiune pentru acest domeniu. Procesul simulat a fost o experienţă extraordinară, în contextul căreia am avut deosebita oportunitate de a intra în contact cu specialişti, ce s-au constituit pentru mine în modele de urmat în continuare.

Dana Pară: Ne-a plăcut ideea în sine de workshopuri urmate de proces simulat și proiectul acesta a reprezentat cu atât mai mult o provocare având în vedere că dreptul concurenței nu se studiază în facultate decât ca opțional. Pregătirea pentru proces a fost muncă de echipă, ajunsesem să ne simțim ca-n science câmp și ziua procesului ne-a antrenat puțin cunoștințele de dreptul concurenței. Noi am rămas cu niște amintiri frumoase și cu ceva mai multe cunoștințe de dreptul concurenței.

ELSA Bucureşti mulţumeşte partenerilor proiectului pentru susţinerea acordată: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Stoica şi Asociaţii, DLA Piper, Mircea şi Asociaţii, Leroy şi Asociaţii, Bulboaca şi Asociaţii.

logoELSA (The European Law Students` Association) este o asociație internațională, independentă, apolitică, condusă de și pentru studenți. ELSA România este singura asociaţie a studenţilor la Drept care activează la nivel naţional.

Parte a ELSA România, grupul local ELSA București contribuie prin cele trei departamente principale (Activităţi Academice, Seminare & Conferinţe, Student Trainee Exchange Programme) la dezvoltarea culturală şi profesională a studenţilor şi a tinerilor jurişti. Implicând stagii de practică, seminare şi conferinţe, publicaţii sau procese simulate, ELSA are ca scop principal evoluţia tinerilor în sistemul juridic.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.