Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Două proiecții Pelicam la București în săptămâna 23-29 mai

0

Competiția Black Sea Docs revine cu documentare proaspete din jurul Mării Negre

Cu doar câteva săptămâni înainte de a ne vedea la Tulcea la cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – Pelicam, vă invităm la o “încălzire” în București, unde vom organiza, în săptămâna 23-29 mai, două proiecții cu cele mai apreciate filme din competiția de anul trecut.

“Good Things Await” (r. Phie Ambio, 2014, Danemarca), filmul câștigător al ediției Pelicam 2015, spune povestea lui Niels Stokholm, fermierul de 84 de ani, ultimul care practică agricultura biodinamică în Danemarca. Documentarul deosebit de emoționant va fi proiectat pentru publicul din București marți, 24 mai, la Cinema Muzeul Țăranului Român, în aer liber, de la ora 21. Intrarea este liberă.

“Tristia: A Black Sea Odyssey” (r. Stanislaw Mucha, 2014, Germania), câștigător al competiției Black Sea Docs de anul trecut, ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări din jurul Mării Negre. Documentarul va fi proiectat pentru publicul din București joi, 26 mai, la Deschis Gastrobar, de la ora 21. Intrarea este liberă.

Documentare din jurul Mării Negre în competiția Black Sea Docs 2016

“Living Fire” (r. Ostap Kostyuk, 2014, Ucraina) urmărește trei bărbați din generații diferite care locuiesc în Carpații Ucraineni. Ivan este un fost cioban de 82 de ani care trăiește singur, după pierderea recentă a soției. Ivanko are 10 ani și studiază la școala din județ, iar Vasyl are 39 de ani și crește miei la ferma proprie. Când vine primăvara, toți trei pleacă spre munți urmând “chemarea păstorului” care devine tot mai greu de ascultat în lumea contemporană. Filmul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam 2016.

The Living Fire afis
“I Talk Otherwise” (r. Cristian Cappucci, 2015, Italia/Elveția) este povestea unei călătorii de-a lungul Dunării spuse din chiar punctul de vedere al râului. De la vest la est, din Pădurea Neagră până la Marea Neagră, Dunărea traversează Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria și România până ajunge la gura de vărsare. Personajele de pe parcurs se reflectă în apa Dunării care devine o oglindă a sensibilităților oamenilor. Filmul va fi proiectat în premieră națională, în prezența regizorului Cristian Cappucci la Pelicam 2016.

“The Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/SUA) arată viața de zi cu zi a bătrânelor care locuiesc în mijlocul zonei de excludere din jurul centralei de la Cernobyl care a explodat în urmă cu 30 de ani. Zona interzisă se întinde pe 2.600 km2, e păzită și monitorizată, iar accesul este strict restricționat. În acest cadru, mai multe “babushkas” (bunicuțe, în ucraineană) s-au întors să locuiască semi-legal după ce au decis că relocarea e mai rea ca radiațiile. Filmul va fi proiectat în premieră națională, în prezența regizoarei Holly Morris, la Pelicam 2016.

“Atlantis of Russian North” (r. Sofya Gorlenko, 2015, Rusia) ne arată o parte unică a Rusiei din punct de vedere al moștenirii culturale și istorice, o moștenire pe cale de dispariție. Arhitectura de lemn, stilul de viață, identitatea comunității, toate sunt sub semnul întrebării în fața viitorului care pare să nu cuprindă și această parte de lume. Filmul va fi proiectat în premieră națională, la Pelicam 2016.

„Câteva sute de țărănci dintr-un sat din Turcia au blocat calea de acces în șantierul unei mine de aur. O asemenea informație poate să pară neverosimilă, suprarealistă dacă o primești din fragmente, la emisiuni de știri. Numai filmul documentar – bine făcut – poate să te ajute să înțelegi că aurul pe care-l vânează companiile miniere nu este aurul pentru care luptă țărăncile turcoaice. Pentru oamenii care înțeleg că trăiesc din generozitatea naturii, aurul înseamnă respectul pentru natură. Ca să înveți respectul e nevoie de documentare. Iar documentarele le găsești la Tulcea, la festival”, spune Mircea Toma, jurnalist, membru al juriului.

Alături de Mircea Toma, din juriul competiției Black Sea Docs mai fac parte Gaetano Capizzi, directorul festivalului Cinemambiente din Torino, și Florentina Ciuverca, critic de film.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.