Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dosarele X. Sau cum să nu înființăm în Bucureștiul irespirabil un parc gata-făcut

0

Loc: București, România, Uniunea Europeană

Data: 01.10.2014

Dosar: Parcul Natural Văcărești

Situația:    Un parc imposibil de înființat, deși există “de facto”, are o perfectă acoperire legală și urbanistică, este susținut de o largă majoritate a populației și a presei, de organizațiile de mediu naționale și internaționale, de Academia Română și Guvern și chiar de Primăria București. Mai mult, Bucureștiul, Brașovul, Iașul sunt în procedura de Infringement (in cadrul CE) pentru depășirea concentrațiilor de particule de praf (PM 10) din aer.

Consiliul General al Municipiului București ne-a mai demonstrat încă o dată de ce Bucurestiul ocupă ultimul loc între capitalele europene, (și) la capitolul “guvernarea de mediu”!

În orașul în care s-au încălcat de-a lungul anilor toate normele urbanistice și au fost sacrificate interesele publice majore în favoarea celor personale, Consiliul General al PMB nu reușește nici după (8) luni și trei runde de vot să aprobe un simplu AVIZ administrativ necesar pentru oficializarea unui parc gata-făcut de natură și pentru care există tot restul documentației necesare!

Parcul Natural Vacaresti

Absurdul situației este accentuat de faptul că în toate cele trei runde (aprilie, august, septembrie), avizul a fost votat cu majoritate confortabilă de toți cei prezenți, dar a fost anulat tot de trei ori, din rațiuni procedurale  – contestarea categoriei de ședință și anularea acesteia și a tuturor hotărârilor adoptate, interpretarea temeiului legal și încadrarea în articole/paragrafe/litere, necesitatea (contestabilă) a unei adoptări cu majoritate de 2/3 din numărul consilierilor.

Rezultatul – în ciuda susținerii cvasiunanime și chiar a declarațiilor explicite ale consilierilor de toate culorile politice – în lipsa acestui simplu aviz administrativ dosarul nu poate merge mai departe, pentru emiterea Hotărârii de Guvern, iar locuitorii Bucureștiului nu pot primi:

–          Ultima șansă pentru un spațiu verde semnificativ,

–          Cel mai mare parc – comparabil ca suprafață cu parcul Herăstrău, acesta fiind de fapt înjumătățit de restaurante, terase ilegale și alte construcții,

–          Prima arie naturală protejată,

–          Un centru de recreere, educație ecologică, de conservare și cercetare științifică și un obiectiv turistic.

Între timp, ecosistemul a cărui valoare a fost confirmată de avizul științific al Academiei Române este în continuare supus agresiunii umane și amenințat cu distrugerea.

Reamintim doar câteva dintre performanțele administrației orașului, cumulate de-a lungul timpului:

–          Dispariția a 50% din spațiile verzi, strivite de construcții,

–          Orașul pentru care “parc” înseamnă mai curând o îngrămadire de cârciumi și cluburi (vezi parcul – monumentul istoric, Herăstrău),

–          Singurul oraș important fără nicio arie naturală protejată – capitalele europene beneficiază de mii de hectare de arii naturale protejate,

–          Orașul codaș în clasamentele spațiu verde/locuitor – de exemplu Viena are de 7 ori mai mult!

–          Un slogan fără nicio acoperire: “Capitala crește verde”!

–          O strategie interesantă rămasă în fază teoretică – “București 2035” – care ar impune  zona Văcărești ca spațiu verde!

Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești reamintește aleșilor, locali și centrali că un parc nu poate avea culoare politică, poate fi doar “verde”, astfel că este normal să fie susținut de toate partidele politice. Mai mult decât atât, Parcul Natural Văcărești nu trebuie să devină victima unor jocuri politicianiste meschine și fără nicio legătură cu interesul public. Parcul Văcărești este un obiectiv de utilitate publică care trebuie urgent oficializat și protejat!

În acest context, reamintim guvernanților ca au obligația istorică de a oferi orașului un parc, iar singura muncă pe care trebuie să o depună este să voteze și să emită un simplu aviz administrativ.

În final, adăugăm o observație tristă: actualul blocaj al acestui proiect este un exemplu perfect despre cum nu se fac lucrurile bune în România. Un exemplu instructiv pentru generația viitoare.

Grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești (National Geographic, Asociațiile Salvați Dunărea și Delta, Ecopolis, Kogayon)

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.