Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbatere publică: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, așteptări

0

Asociaţia pentru Formare în Domeniul Securităţii Private (AFDSP) a organizat vineri, 24 aprilie 2015, la Hotel IBIS Bucureşti, dezbaterea publică cu tema: Statutul ocupațional al rromilor: meserii, riscuri, așteptări.

Evenimentul aduce în prim-plan un subiect de actualitate, ce ilustrează problematica etno-ocupațională. La sesiunea de dezbatere au fost invitați să participe etnici rromi aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

POZA_DEZBATERE_24.04.2015

Întâlnirea a fost construită pe principiul de la ”particular la general”, fiecare participant – persoană de etnie rromă, fiind încurajat să pună în discuţie propria experiență legată de piața muncii: statut profesional, meserii practicate și așteptări față de sfera ocupaţională. În acest fel, cazuri concrete și particulare au constituit bază pentru o dezbatere de aproximativ 2 ore, dezbatere menită să identifice problemele reale cu care se confruntă rromii pe piața muncii locale și eventualele soluții ce ar putea eficientiza integrarea socio-profesională a acestora.

Declarația d-nei Valentina Merlici, Asistent relații publice și comunicare: ”Avem toate datele referitoare la problematica ocupării persoanelor de etnie rromă, avem și politici, strategii, proiecte dedicate incluziunii socio-profesionale a rromilor și totuși, există o serie de aspecte încă nerezolvate: discriminarea, șomajul de lungă durată, anafalbetismul, exploatarea muncii la negru etc. În ciuda statisticilor sumbre, nu m-aș grăbi cu previziuni pesimiste, căci – așa cum spune și sloganul proiectului – Împreună, prin MUNCĂ, putem dărâma bariere! Spune DA integrării rromilor pe piața muncii!

Dezbaterea publică a fost organizată în cadrul proiectului „ADMIS pe piaţa muncii – Construirea unui model complex de integrare profesională a persoanelor de etnie rromă din regiunile BI, NV, SE si SM, în vederea îmbunătățirii accesului acestora pe piața muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 6 Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”. Cod proiect: POSDRU/165/6.2/S/143183.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.