Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre sublim în filozofie: Platon, Longinus, Nietzsche

0

Din 16 mai, în seri de joi, Fundația Calea Victoriei te provoacă să-ți exersezi mintea la cursul Despre sublim în filozofie: Platon, Longinus, Nietzsche, susținut de lectorul Ștefan Vianu.

Mai mult decât frumosul, în care rămânem, sublimul dă de gândit şi ne obligă să mergem dincolo de noi înşine, mai departe, mai sus. El este, „în aceste vremuri sărace”, îndreptarul de care avem nevoie.

Scrierile în care sublimul intră în joc ne sunt cu atât mai necesare, cu cât ne micşorăm văzând cu ochii: atraşi de confort mai mult decât de formarea întru virtute şi frumos, de fermecător, mai mult decât de „frumosul teribil”. Gândurile mari ale oamenilor din trecut sunt „cunoaşterea supranaturală” despre care vorbea, în felul ei inimitabil, Simone Weil.

Iată care vor fi cei trei paşi ai discuției la care te invită Fundația Calea Victoriei:

1. În timp ce frumosul este perceput şi gândit pornind de la fenomenul primordial al deschiderii lumii – lucrul este perceput în orizontul Lumii –, sublimul este dimensiunea însăşi a verticalităţii, a înaltului, a profunzimii, aşa cum arată Platon în Alegoria peşterii. – joi, 16 mai

2. Pornind de la concepţia platoniciană conform căreia esenţa omului constă în dorinţa şi în capacitatea de a privi spre Înalt, Longinus arată că sensul literaturii este de a educa sufletele, de a le orienta în direcţia a ceea ce e măreţ. Tratatul despre sublim constituie un punct de sprijin pentru o discuţie despre legătura dintre filozofie şi literatură, precum şi despre rolul lor în „formarea omului” (Jaeger), în Antichitate şi nu numai. – joi, 23 mai

3. Problema sublimului este, într-un anumit sens, inseparabilă de înţelegerea tragicului, ai cărui poli sunt, după Nietzsche, „apolinicul” şi „dionisiacul”. Dacă primul ne îndeamnă să locuim în lumea perfectă a formelor eterne, acesta din urmă este însăşi mişcarea depăşirii de sine, ce vizează contactul cu Unul divin, transcendent-imanent: întruchiparea sa în tragedie ca expresie a Primordialului. – joi, 6 iunie

Cursul începe joi, 16 mai, ora 19.00. Cele trei întâlniri au frecvență săptămânală și se desfășoară la sediul fundației – str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București. Taxa de participare este 200 de lei, înscrieri se fac pe contact@victoriei.ro.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.