Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De astăzi, în București, căutăm cel mai talentat maidanez de ajutor

0

 

Fundaţia „VIER PFOTEN” dă astăzi startul campaniei „Maidanez de ajutor”, un experiment care încurajează antrenarea câinilor maidanezi pentru acțiuni de terapie asistată de animale pentru persoane cu dizabilități sau pentru bătrânii din cămine.

Protagonistul campaniei este Cătălin Cornea, dresor cu experiență care va recruta câini fără stăpân din adăposturile din

București și va pregăti un „Maidanez de ajutor” pentru un beneficiar al terapiei.
Campania atrage atenția asupra potențialului câinilor maidanezi de a deveni „câini de asistență”, prieteni de nădejde pentru om la bine dar și la nevoie.

 logo hingher

Se spune despre câini că sunt cei mai buni prieteni ai omului. Se mai spune și că prietenii la nevoie se cunosc, astfel că Fundația VIER PFOTEN inițiază astăzi campania „Maidanez de ajutor”, un experiment prin care bucureștenii pot urmări modul în care un maidanez este recrutat dintr-un adăpost sau de pe stradă și este pregătit pentru a deveni câinele de asistență al unei persoane cu dizabilități.

Campania are patru etape principale: de astăzi Cătălin Cornea patrulează în dubița cu însemnele campaniei pe străzile Bucureștiului și în adăposturi de căței, în căutarea patrupezilor cu potențial de a deveni câini de asistență. După recrutare, urmează selecția „candidaților”, în urma căreia va fi ales „Maidanezul de ajutor” – cățelul care va deveni eroul principal al campaniei. În a treia etapă, îl vom urmări într-o perioadă intensivă de antrenament și dresaj urmând ca, în final, acesta să fie oferit unei persoane cu dizabilități, căreia să-i poată oferi toată afecțiunea și sprijinul. Transformarea câinelui dintr-un vagabond într-un veritabil erou poate fi urmărită online pe pagina de Facebook a campaniei –  www.facebook.com/HingherulCelBun.

„Câinii maidanezi au calități înnăscute de supraviețuitori. Aceste instincte care îi ajută să supraviețuiască vieții de pe stradă, îi fac totodată să devină extrem de potriviți ca și câini de asistență pe lângă o persoană cu dizabilități, care are anumite nevoi locomotorii sau de altă natură fizică. Pentru că au trăit în condiţii foarte dificile, câinii maidanezi sunt deosebit de adaptabili, receptivi și dezvoltă o prietenie autentică și profundă cu cei care le devin stăpâni. Ei pot deveni „maidanezi de ajutor”, lucru pe care ne propunem să-l demonstrăm în următoarele luni”, afirmă Cătălin Cornea, dresor și protagonistul campaniei.

cover pageEl a inițiat încă din această toamnă o serie de acțiuni dedicate posesorilor de câini maidanezi, printre care lecții de dresaj gratuite. Cătălin este stăpânul lui Team, o cățeluşă culeasă de pe stradă, care astăzi îi este alături în mare parte din demonstrații. Totodată, el a lucrat în mai multe proiecte de terapie cu câini dresați special pentru copii, bătrâni sau persoane cu handicap.

Organizația VIER PFOTEN desfășoară încă din 2004 programul „Câini pentru oameni”, prin care recrutează și antrenează câini maidanezi din adăposturi pentru a deveni câini de terapie pentru persoanele cu nevoi speciale sau dizabilități. Psihologii implicați în monitorizarea terapiei cu câini maidanezi au observat că acest model alternativ de tratament a avut rezultate extrem de benefice, chiar și în situații foarte grave. Copii cu diverse dizabilități sau afecțiuni ca sindromul Down, autism, retard sau probleme locomotorii au reușit să se conecteze la lumea exterioară, să devină mai sociabili și să acorde mai multă atenție lumii exterioare datorită terapiei cu animale.

„În adăposturile din întreaga ţară se află mii de câini care pot fi folosiţi precum cei patru căței care sunt eroii proiectului Câini pentru Oameni: Tibi, Tuca, Mulan și Richie. De mai bine de opt ani, ei au ajutat la recuperarea psihică şi fizică a zeci de bătrâni şi a peste o sută de copii, iar acest lucru a fost posibil deoarece li s-a dat o şansă. Invităm cât mai mulţi oameni să meargă într-un adăpost şi să caute un câine care să le devină prieten şi mai ales un sprijin”, a declarat Victor Chitic, psiholog în cadrul proiectului Câini pentru Oameni al VIER PFOTEN Romania.

Rezultate pozitive ale proiectelor de terapie asistată cu animale derulate până acum în România dovedesc afecțiunea și dedicarea de care animalele fără stăpân sunt capabile. Campania „Maidanez de ajutor” își propune să întărească relațiile între oameni și câinii fără stăpân și, totodată, să ilustreze impactul pozitiv pe care un astfel de câine îl poate avea în viața oamenilor care suferă de diverse afecțiuni și nu numai.

maidanez 1_001

Despre VIER PFOTEN

Fundația VIER PFOTEN este o organizație non-guvernamentală cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăți legislația și condițiile de viață ale animalelor de fermă, ale celor sălbatice, de companie sau fără stăpân. În România, fundația desfășoară campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată de animale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice și circuri, salvarea urșilor ținuți în captivitate sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.

 

Despre Cătălin Cornea

Cătălin Cornea este Membru Fondator al Clubului de Dresaj Canin din România și deține o experiență în dresaj de peste 17 ani, în special în cazuri de reabilitare a câinilor cu probleme: frică, lipsă de socializare, sau agresivitate. A coordonat mai multe proiecte de terapie cu câini maidanezi la casa de bătrâni ”Max” din București susținând ideea că dresajul canin poate fi folosit într-un scop nobil și că animalele fără stăpân pot deveni un sprijin psihologic și de încurajare pentru oameni care au diferite afecțiuni sau nevoi speciale.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.