Cyber-Body-Systems: Open Research & Open Call pentru testarea interacțiunilor cu tehnologia și a impactului acestora

0

Cyber-Body-Systems, un nou proiect de cercetare și producție artistică al Asociației Marginalconcentrat pe relația dintre oameni și tehnologie, dar și asupra modului în care o percepem, anunță prima etapă, dedicată publicului, precum și apelul deschis pentru alegerea unui performer/ dansator care să se alăture echipei creative.

În perioada 23-30 iunie, între orele 12-16:00, la Centrul Național al Dansului (Bd. Mărășești 80-82), publicul din București are ocazia să participe activ la Cyber-Body-Systems Open Research, un eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate o serie de tehnologii, experimente și exerciții performative. Explorări ale modului în care corpul uman poate fi folosit pentru a desena cu ajutorul unor senzori sau exerciții inedite prin utilizarea realității virtuale (VR) reprezintă o parte din activitățile la care publicul este așteptat. Participarea este gratuită!

Eveniment: https://www.facebook.com/events/1358732855528946/ 

„Cyber-Body-Systems Open Research este prima etapă într-un proiect de cercetare artistică în care vrem să vedem cum ajungem să creăm sens pentru tehnologia care ne înconjoară, din ce în ce mai mult, în diferite forme. În continuarea proiectului DIGI-Sense, inițiat de Universitatea Johannes, care a investigat timp de trei ani cum reacționăm și trăim alături de roboți, senzori și elemente din mediul digital, continuăm acest proiect în România. În această primă etapă vom reitera din experiențele anterioare, deoarece vrem sa vedem dacă există și care sunt diferențele între România și Austria, iar aportul publicului este esențial, pentru că ne va oferi un punct de plecare fundamental pentru instalația pe care o vom dezvolta în Cyber-Body-Systems. Printr-o serie de exerciții performative, care pun corpul în prim plan, vom vedea cum înțelegem și cum interacționăm cu tehnologia, care sunt elementele care ne ajută și care ne încurcă în acest proces, pentru a putea analiza schimbările fundamentale care se produc social și economic în jurul nostru, dincolo de tot hype-ul legat de AI, VR și metaverse.” – explică Andrei Tudose, curator și manager cultural, co-fondator Marginal.

Structurat ca un program de rezidență pentru artiști și curatori români și internaționali, în parteneriat cu Institute of Business Informatics din cadrul Linz Institute of Technology (JKU, AT) și Centrul Național al Dansului București, Cyber-Body-Systems reprezintă continuarea și extinderea în România a unui program de cercetare și creație artistică început în urmă cu doi ani în cadrul JKU Linz – “Digital Sensemaking” (DIGI-Sense). Claudia Schnugg (AT, inițiatoare DIGI-Sense) și Andrei Tudose (RO, director artistic) vor coordona o echipa internațională formată din rezidenți –  între care doi artiști români (Cip Făcăeru/ VR și un performer ales prin apel deschis) și un artist austriac (Daniela Brill/ artist vizual) – alături de Alexandra Sofonea, consultant științific, în colaborare cu gazdele rezidenței (JKU Linz, CNDB București) pentru realizarea unei cercetări aplicate, urmate de dezvoltarea unei instalații performative și interactive, care va fi prezentată publicului din București, respectiv din Linz. Astfel, pe parcursul Cyber-Body-Systems Open Research de la București, reacțiile și feedback-ul de la publicul de toate vârstele, artiști, specialiști și pasionați de tehnologie și artă, vor constitui elemente active în dezvoltarea și producția ulterioară a unei instalații performative colective.

Apel deschis pentru performeri/ Open Call Cyber-Body-Systems

Până pe data de 16 iunie, artiștii (performeri, dansatori), interesați să se alăture echipei creative, care vor participa în cadrul viitoarei rezidențe Cyber-Body-Systems într-un proces creativ transdisciplinar, sunt invitați să își transmită solicitările de înscriere (o scurtă scrisoare de intenție), alături de CV prin email la change@marginal.ro.

Info: https://www.facebook.com/events/2178806172477422/ 

Participanții selectați vor fi invitați în timpul testelor publice pentru o zi de discuții și experiment.  Performerul care va fi ales de echipa artistică până pe data de 30 iunie se va alătura proiectului în cadrul căruia va fi creată o instalație performativă originală, despre modul în care putem înțelege tehnologia care ne înconjoară, prin embodiment

Mai multe detalii pe site-ul oficial: https://marginal.ro/project/cyber-body-systems/ 

Despre Asociația Marginal

Asociația Marginal este organizație culturală non-profit care urmărește să susțină, să promoveze și să extindă punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent asupra științelor umaniste, respectiv implicațiile științei și tehnologiei în structurile socio-culturale.
Sabina Suru, artistă post-digitală, alături de Andrei Tudose, manager cultural și curator, constituie echipa nucleu a Marginal, al cărei scop  este agregarea unei rețele colaborative care să (re)unească domenii care nu sunt întotdeauna asociate artei – cum sunt știința și tehnologia – și publicul, printr-un mod participativ, care să pună sub semnul întrebării problematici societale actuale și paradigma încă prezentă a publicului-spectator.

WEBSITE  –  FACEBOOK –  INSTAGRAM

Despre echipa proiectului Cyber-Body-Systems

Daniela Brill (CO/ AT) – artist

Daniela Brill Estrada, artist și cercetător din Bogota, locuiește în Viena. Interesată de complexitatea științei și estetica structurilor non-ierarhice, explorează originea vieții, astrobiologia și fizica vieții. Folosește materia în schimbare pentru a discuta taxonomiile culturii vestice legate de viață și non-viață.

Ciprian Făcăeru (RO) – artist

Ciprian Făcăeru, asistent de cercetare la CINETIc, UNATC și cofondator al Augmented Space Agency, studiază designul scenografic pentru tehnologii media interactive și XR. Arhitect de spații virtuale și artist new media, în cercetarea sa se concentrează pe tehnologiile emergente new media și impactul lor social.

Alexandra Sofonea (RO) – consultant științific

Alexandra Sofonea, cercetătoare multidisciplinară și psiholog, colaborează cu LDCAPEI. Abordează psihologia actorului și sănătatea psiho-emoțională în doctorat și folosește metode din neuroștiință și psihologie. Lucrează ca asistentă de cercetare în neuroștiințe și facilitator NET cu adolescenți.

Dr. Claudia Schnugg (AT) – co-curator

Dr. Claudia Schnugg, cercetătoare și curatoare independentă, este expertă ArtScience la Joint Research Center, Ispra. Specializată în proiecte art & science, explorează intervențiile artistice în contexte sociale și organizaționale. A colaborat cu instituții ca Science Gallery, European Space Agency și Ars Electronica.

Andrei Tudose (RO) – co-curator

Andrei Tudose, curator și manager cultural, co-fondator Marginal și VAGon. Dezvoltă proiecte la intersecția artă, știință și tehnologie, promovând schimbări societale pozitive. Cu o abordare transdisciplinară bazată pe marketing, sociologie și studii vizuale, facilitează explorarea artistică și discuțiile critice despre probleme contemporane.

Cyber-Body-Systems este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Centrul Național al Dansului București, Johannes Kepler University Linz – Institute of Business Informatics  – Data & Knowledge Engineering, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Forumul Cultural Austriac, Augmented Space Agency.

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, Curatorial, Mindcraft Stories, Munteanu

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.