Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curs nou la Fundația Calea Victoriei: Introducere în antropologia culturală

0

Bunica nu-nțelege de ce te uiți toată ziua pe telefon. Dar tu înțelegi de ce insistă ea să-ți pună pachețele cu mâncare în rucsac chiar dacă ai 30 de ani și un job bine plătit?

Uite, despre asta este antropologia. Despre tot ce ni se pare diferit, uneori de neînțeles, despre Celălalt, dar Celălalt e fiecare dintre noi, despre cum și în ce fel s-a schimbat lumea bunicilor și a părinților noștri. Da, chiar și despre felul în care lumea ta și a prietenilor tăi a început deja să nu mai fie cum o știați voi.

Fundația Calea Victoriei îți propune, din 10 ianuarie, un curs de Introducere în antropologia culturală la care vei învăța să-ți pui întrebări despre tine și cei din jur, cu scopul de a deveni mai flexibil și mai pregătit pentru o lume mereu în schimbare.

„Cursul abodează teme fundamentale ale antropologiei culturale, cu aplicaţii dintre cele mai actuale: contextul în care s-a dezvoltat antropologia şi cum se vede lumea sub lupa antropologului, întrebuinţările ei în societatea contemporană; cultura materială, antropologia consumului, antropologia corpului, antropologia oraşului şi antropologia alimentaţiei. Toate, fără excepţie, ne privesc pe noi: pe mine, pe tine şi tot ceea ce s-a creat în spaţiul dintre noi.”, spune Ana Niculescu-Mizil, sociologul care susține cele 6 întâlniri:

  1. Despre oameni, zei şi fiare. Cu ce se îndeletniceşte antropologia?

Obârşia Celuilalt. Antropologia – de la sălbaticii de ieri la integraţii de astăzi. Cu alţi ochi. O privire antropologică asupra lumii. Din cocotier drept la Biroul Oval. Antropologia şi foloasele ei contemporane.

  1. Omul de tinichea, lucrurile şi viaţa lor. Cultură materială.

Prometeu şi focul zeilor. O discuţie despre om şi tehnologie. Marcel Mauss: Despre “spiritul lucrului oferit”. Viaţa socială a obiectelor.

  1. Viaţa ca un mall. O antropologie a consumului

Societatea de consum: mituri şi clişee. Altarele consumului: piaţa, mall-ul şi hypermarket-ul. Obicei versus tradiţie. Mercantilizarea tradiţiei.

  1. Corpul uman. O antropologie întrupată

Modernitatea – de la corpul-cosmos la corp ca dublu al omului. Corpul ca “loc al bunăstării”: body-building, cosmetică şi dietă, originile unui stil de viaţă sănătos. Corpuri-naraţiune, corpuri potenţate: tatuajele, piercing-urile şi chirurgia estetică. Corpul-manifest. Performance Art.

  1. Din împărăţia betoanelor. O antropologie a oraşului

Ce uităm, ce ne-amintim? Locuri ale memoriei: muzee, monumente, statui, pieţe. Non-locuri. Oraşul unora, oraşul tuturor? Femeile şi bărbaţii Bucureştilor: O analiză de gen a străzilor, pieţelor, monumentelor şi instituţiilor. Oraşul pe două roţi: Bucureştiul bike friendly. Naşu’, pila şi partidul. Despre clientelismul românesc în anul 2000. Cafeneaua – loisir în vechiul Bucureşci şi în Clujul de astăzi.

  1. “Julie&Julia”. O antropologie a alimentaţiei

Curente, credinţe şi religii alimentare contemporane: fast food/ slow food, vegetarianismul, veganismul şi raw-veganismul. Elogiu unei vieţi fără gluten. Trupuri biruite, naraţiuni ale unor maladii – anorexia, bulimia, binge eating sau mâncatul nervos. Hrana zeilor. Postul în diferite culturi. Breatharianism-ul sau hrana pranică.

Dacă te-am convins și ești deschis la ideea de a schimba pentru totdeauna felul în care îți privești, să zicem, vecinii de bloc, înscrie-te pe contact@victoriei.ro la cursul de antropologie culturală. Întâlnirile au loc începând din 10 ianuarie, seara de la 19.00, săptămânal, la Fundația Calea Victoriei – str. Popa Soare nr. 40, et. 1, București.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.