Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice a organizat o dezbatere cu tema “Rolul societăţii civile în elaborarea unor politici publice sustenabile”. Subiectele abordate au prezentat modul în care societatea civilă se implică în dezbaterea publică, cum poate fi gestionată transparenţa decizională publică şi cum pot fi transformate în politici publice coerente nevoile şi cererile exprimate de organizaţiile din societatea civilă.
„Orice decizie din mediul public are un impact pe termen lung. Tocmai de aceea este nevoie tot mai mult de acces permanent la informaţie şi de o transparenţă reală a modului în care se iau deciziile de către autorităţile publice. Noi facem primul pas în acest sens şi lansăm în România Issue Monitoring, un serviciu care urmăreşte şi analizează acest proces, astfel încât să fie accesibil şi util tuturor celor interesaţi: de la organizaţii neguvernamentale până la companii din mediul de afaceri”, a declarat Octavian Rusu, Director Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice.
“Transparența decizională publică înseamnă pentru România nu doar o aspirație de tip “europenist”, ci o necesitate concretă. Discutăm despre a ști ce gândesc și ce hotărăsc cei aleși să ne reprezinte, nu doar despre a afla ce au făcut deja. Pasul următor pentru noi, societatea civilă, este de a ne contura un rol și un loc determinant în construcția viitoarelor decizii și politici publice”, a declarat Ciprian Ciucu, Director de programe Centrul Român de Politici Europene.
În cadrul dezbaterii a fost prezentat noul serviciu oferit de Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice – Issue Monitoring, serviciu specializat de monitorizare a deciziei publice din momentul inițierii acestora și până la adoptarea formală. Prin acest serviciu, CMPP își propune să pună la dispoziția tuturor actorilor interesați (societatea civilă, companii, instituții etc.) o modalitate practică și eficientă de urmărire a sistemului decizional de la nivelul public central, astfel încât accesul la informații publice să devină o normalitate și nu o reușită majoră.
Serviciul este prezentat sub forma unei platforme online, www.issuemonitoring.ro, care pune la dispoziţia utilizatorului o serie de funcţionalităţi, astfel încât informaţia necesară să fie prezentată celor direct interesaţi în cel mai scurt timp. O caracteristică unică a serviciilor Issue Monitoring este aceea că un expert participă la toate dezbaterile comisiilor de fond, oferind o informare în timp real cu privire la rezultatul dezbaterilor sau a votului dacă este cazul.
Pe termen lung, Issue Monitoring urmăreşte consolidarea cadrului şi practicilor de comunicare şi dezbatere între factorii de decizie instituţionali şi stakeholderi, atât din mediul de afaceri, cât şi din societatea civilă.
Dezbaterea a generat puternice discuții în jurul unor teme care privesc modul de organizare al societății civile și felul în care aceasta răspunde apelurilor mediului public, reprezentativitatea societății civile în fața opiniei publice, interacțiunea permanentă cu autoritățile publice în privința transparenței decizionale, precum și felul în care ONG-urile își definesc și promovează obiectivele urmărite.
Invitați să expună opinii din mediul societății civile au fost: Octavian Rusu – Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice, Ciprian Ciucu – Centrul Român de Politici Europene, Oana Preda – Centrul de Resurse pentru Participarea Publică, Cezara Grama – Expert Forum și Codru Vrabie – Asociația Funky Citizens.
În calitate de reprezentanți ai mediului decizional public au luat parte doamna Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și domnul Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial pe probleme de politică internă al Președintelui României.
Despre Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice & Issue Monitoring
Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice (CMPP) a lansat serviciul ISSUE MONITORING – un produs specific de monitorizare a politicilor publice la nivelul Guvernului, Parlamentului și a altor instituții publice de reglementare.
Issue Monitoring își propune să vină în sprijinul companiilor, societății civile, sindicatelor, camerelor de comerț și specialiștilor din domeniul corporate affairs prin informarea constantă asupra inițiativelor menite să modifice cadrul legislativ.
Issue Monitoring este un serviciu specializat de monitorizare a deciziei publice care permite anticiparea unor schimbări esențiale pentru orice companie. Issue Monitoring raportează prompt cu privire la potenţialele schimbări de politici publice, permiţând totodată celor interesaţi să urmărească reflectarea acestora în media. Mai mult, platforma înglobează şi profilul actualizat al factorilor de decizie din instituţiile publice, de la nivelul Guvernului, Parlamentului, autorităţilor de supraveghere şi reglementare etc.
Avantajele utilizării Issue Monitoring:
- sistem de agregare a tuturor informaţiilor relevante pentru subiectul urmărit, de la toate instituţiile publice implicate;
- prelucrare şi analiză preliminară a informaţiei colectate şi prezentarea acesteia într-un mod eficient;
- rapoarte periodice de analiză cu privire la subiectul monitorizat care evidenţiază parcursul şi evoluţiile politicilor publice şi permit utilizatorilor o viziune de ansamblu chiar şi atunci când procesul decizional este îndelungat sau extrem de complex;
- profil actualizat al factorilor de decizie implicaţi, inclusiv monitorizarea constantă a declaraţiilor şi deciziilor acestora;
- conexiunea permanentă cu reacţiile din presa naţională şi locală pe subiectul urmărit;
- personal calificat în analiza deciziei publice şi pregătirea rapoartelor personalizate.